ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Νέα μέτρα με σκοπό την προστασία των ηλικιωμένων - Οδηγίες και υποδείξεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Νέα μέτρα με σκοπό την προστασία των ηλικιωμένων - Οδηγίες και υποδείξεις

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, με στόχο την προστασία των ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων, που διαμένουν στις Στέγες, βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. 

Ανακοίνωση αναφέρει ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας έχουν εξαρχής προωθηθεί σε όλους τους ιδιοκτήτες, διαχειριστές, διευθύνοντα πρόσωπα των Στεγών Ηλικιωμένων και Αναπήρων, καθώς και των Δομών 24ωρης φροντίδας, οδηγίες αναφορικά με την προφύλαξη των ατόμων που διαμένουν σε Στέγες Ηλικιωμένων και Αναπήρων από λοίμωξη κορωνοϊού COVID – 19, οι οποίες αναθεωρούνται ανάλογα με την εκάστοτε επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας και με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί και πραγματοποιηθεί 2380 διαγνωστικές εξετάσεις στο προσωπικό Στεγών Ηλικιωμένων και Αναπήρων, καθώς και σε Δομές 24ωρης Φροντίδας.

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αναφέρουν ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, πραγματοποιούν επιθεωρήσεις σε όλες τις Στέγες σε τακτά χρονικά διαστήματα στα πλαίσια των οποίων, πραγματοποιείται μεταξύ άλλων έλεγχος ως προς την τήρηση των οδηγιών προφύλαξης από τη λοίμωξη κορωνοϊού COVID – 19 (π.χ. χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων κ.λπ).

Απροειδοποίητοι επιτόπιοι έλεγχοι εκ μέρους των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας πραγματοποιούνταν σε μηνιαία βάση και στη Στέγη της επαρχίας Λεμεσού στην οποία πρόσφατα εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού COVID – 19 με τους δυο τελευταίους να είχαν γίνει στις 3/9/2020 και στις 30/9/2020.

Παράλληλα, στις 4/10/2020 προωθήθηκε εκ μέρους των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και γενική ενημέρωση των Στεγών, για την ανάγκη διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων. Στις 23/10/20, με ανακοίνωσή του το Υπ. Υγείας ανακοίνωσε τα σχετικά αποτελέσματα εντοπισμού κρουσμάτων, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων και την εν λόγω Στέγη.

Για τα υπόλοιπα μέτρα, τα οποία προκύπτουν από τα εκάστοτε Διατάγματα, Ανακοινώσεις και Οδηγίες έχει προσωπική ευθύνη ο εκάστοτε ιδιοκτήτης, διαχειριστής, διευθύνων πρόσωπο της Στέγης, ως προς την πιστή εφαρμογή και τήρησή τους ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία των ατόμων που διαμένουν στη Στέγη.

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που εντοπιστεί μη τήρηση των οδηγιών προφύλαξης, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες είναι εξουσιοδοτημένες να πραγματοποιούν ελέγχους ως προς την εφαρμογή των εκάστοτε Διαταγμάτων τα οποία εκδίδονται με βάση τον Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο.

Τέλος, σημειώνεται ότι με στόχο την προστασία των ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων που διαμένουν στις Στέγες και σε Δομές 24ωρης Φροντίδας, θα προωθηθούν αυθημερόν ανακοινώσεις για επαναφορά των μέχρι σήμερα οδηγιών και υποδείξεων, πλέον θα ρυθμιστούν εκ νέου οι αριθμοί επισκέψεων στις Στέγες και στις Δομές 24ωρης Φροντίδας, στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top