ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ναι σε Πενταμερή - Ζητήθηκε από Τατάρ να δούμε και άλλες μορφές λύσης - 'Υπάρχει διάσταση απόψεων...' - ΦΩΤΟ

Ναι σε Πενταμερή - Ζητήθηκε από Τατάρ να δούμε και άλλες μορφές λύσης - 'Υπάρχει διάσταση απόψεων...'  - ΦΩΤΟ

Oλοκληρώθηκε λίγιο μετά τις 21:00 το βράδυ η πρώτη, άτυπη, συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Η συνάντηση κράτησε 2 ώρες και μετά την συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έκανε τις πρώτες δηλώσεις έξω από το Προεδρικό.

Παρά τις μεγάλες διαφωνίες, ακόμη και στο πλαίσιο λύσης, υπήρξε συμφωνία στην προθυμία για διενέργεια άτυπης πενταμερούς διάσκεψης.

UPDATE: 

Την αποφασιστικότητα τους να ανταποκριθούν θετικά στη δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για μια ενδεχόμενη άτυπη πενταμερή διάσκεψη, εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας Ερσίν Τατάρ, οι οποίοι είχαν σήμερα την πρώτη τους συνάντηση υπό την αιγίδα της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Τατάρ.

Σήμερα, ο Ε/κ ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ «συναντήθηκαν για πρώτη φορά ως οι ηγέτες της ε/κ και της τ/κ κοινότητας». «Η άτυπη συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ειδικής Αντιπροσώπου/Αναπληρώτριας Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και τους παρείχε μία ευκαιρία αλληλογνωριμίας και για να έχουν την πρώτη ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων σε μια εγκάρδια ατμόσφαιρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο κ. Τατάρ και ο κ. Ανατασιάδης, σημειώνουν τα Ηνωμένα Έθνη, «εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ανταποκριθούν θετικά στη δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ να διερευνήσει το ενδεχόμενο σύγκλησης μια άτυπης πενταμερούς συνάντησης, συν τον ΟΗΕ, σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον στο κατάλληλο στάδιο».

UPDATE: Έγιναν οι πρώτες δηλώσεις έξω από το Προεδρικό, ενώ εκδόθηκε και κοινό ανακοινωθέν. Όπως κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "χωρίς αμφιβολία υπάρχει διάσταση απόψεων", ενώ επισήμανε πως πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για σύγκληση της άτυπης πενταμερής. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στο κοινό ανακοινωθέν δεν υπάρχει αναφορά σε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο λύσης, κάτι που προμηνύει αρνητικές εξελίξεις.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλική ατμόσφαιρα. Όπως ήταν αναμενόμενο, από δικής μου πλευράς εξέφρασα αποφασιστικότητά για συμμετοχή σε μια νέα πενταμερή συνάντηση υπό τον ΓΓ ΟΗΕ, προκειμένου να συζητήσουμε στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ».

Όπως πρόσθεσε, «ο κ. Τατάρ είπε ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε άτυπη πενταμερή αλλά πρέπει να τεθούν στο τραπέζι και άλλες ιδέες. Ήγειρα το ζήτημα της Αμμοχώστου, ενώ ο κ. Τατάρ ήγειρε το θέμα των υδρογονανθράκων. Ωστόσο, δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες. Επέμενα σε συζήτηση για την προοπτική για το μέλλον του τόπου. Ο κ. Τατάρ είπε πως ύστερα από τόσα χρόνια πρέπει να δούμε και άλλες μορφές λύσης. Συμμαχία έχει να υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία για να επιτραπεί στον ΓΓ ΟΗΕ να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή»

"Αντιλαμβάνεστε ήταν η πρώτη συνάντηση, δεν έχουμε μπει σε λεπτομέρειες ή συζητήσεις. Βεβαίως επέμενα ότι αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι πώς επανενώνεται ο τόπος και η προοπτική για το μέλλον και ο ίδιος επέμενε πως ύστερα από τόσα χρόνια, θα πρέπει να δούμε και άλλες μορφές λύσεις"

UPDATE: Ολοκληρώθηκε γύρω στις 21:05 η πρώτη άτυπη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ.

Η συνάντηση, που ξεκίνησε στις 19.15, πραγματοποιήθηκε στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επιστρέφει στο Προεδρικό Μέγαρο.

UPDATE: Σε ανάρτηση προχώρησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

UPDATE: Όπως μεταδίδουν και τα Τ/κ ΜΜΕ, αλλά και όπως φανερώνουν οι φωτογραφίες, ο κ. Τατάρ φοράει στην αριστερή πλευρά του κουστουμιού του πέτο με την σημαία του ψευδοκράτους.

UPDATE: Σημειώνουμε πως ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο Ερσίν Τατάρ, νοουμένου του ότι τις τελευταίες μέρες έδειξε να προσανατολίζεται σε άλλο πλαίσιο λύσης, πέρα από την συμφωνημένη ΔΔΟ. Με βάσει αυτό θα προκύψουν και τα περαιτέρω βήματα, σε συννενόηση με Λουτ και Σπέχαρ.

UPDATE: Σε μια ανάρτηση στο twitter προχώρησαν τα Ηνωμένα Έθνη, ενημερώνωντας για την συνάντηση και βάζοντας φωτογραφίες.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η συνάντηση πραγματοποιείται στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στον υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Πρώτος έφτασε στον χώρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Λίγο αργότερα αφίχθηκε και ο κ. Τατάρ. Τους δύο ηγέτες υποδέχθηκε η κ. Σπέχαρ. Κατά τις 19:10 οι δύο ηγέτες φωτογραφήθηκαν μαζί με την κ. Σπέχαρ έξω από την οικία της.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, έχει δηλώσει αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταφέρει στον κ. Τατάρ την ισχυρή του πολιτική βούληση να ανταποκριθεί θετικά σε πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών.

Είπε ακόμη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει μεταξύ άλλων και το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και του σεβασμού των ψηφισμάτων του ΣΑ των ΗΕ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top