ΔΙΕΘΝΗ

Επαγγελματική ανώτερη εκπαίδευση ακολούθησαν 5,5 εκ. μαθητές της Ε.Ε. το 2018

Επαγγελματική ανώτερη εκπαίδευση ακολούθησαν 5,5 εκ. μαθητές της Ε.Ε. το 2018

Το 2018, σύνολο 17,7 εκατομμύρια μαθητές φοιτούσαν στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), εκ των οποίων περισσότεροι από 8,5 εκατομμύρια (ή 48%) εγγράφηκαν στην επαγγελματική εκπαίδευση, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη Eurostat, oι μαθητές συνήθως εισέρχονται σε προγράμματα ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (επίπεδο ISCED 3) μεταξύ των ηλικιών 14 και 16 ετών. Αυτά τα προγράμματα είναι συνήθως σχεδιασμένα για να ολοκληρώνουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ή να παρέχουν δεξιότητες σχετικές με την απασχόληση ή και τα δύο. Συγκεκριμένα, τα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στους μαθητές τις γνώσεις και το σύνολο των δεξιοτήτων, που είναι συγκεκριμένες για ένα συγκεκριμένο επάγγελμα ή τέχνη, αναφέρει η Eurostat. Τέτοια προγράμματα μπορεί να έχουν στοιχεία βασισμένα στην εργασία (π.χ. μαθητεία, προγράμματα εκπαίδευσης διπλού συστήματος). Η επιτυχής ολοκλήρωση τέτοιων προγραμμάτων οδηγεί σε επαγγελματικά προσόντα που σχετίζονται με την αγορά εργασίας και αναγνωρίζονται ως επαγγελματικά προσανατολισμένα από τις αρμόδιες εθνικές αρχές ή / και την αγορά εργασίας.

Σε 13 κράτη μέλη της ΕΕ, περισσότεροι από τους μισούς μαθητές της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σπούδασαν επαγγελματικά προγράμματα το 2018. Η Φινλανδία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό μαθητών ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εγγράφηκαν στην επαγγελματική εκπαίδευση (72%), έναντι της Τσεχίας και της Σλοβενίας (και οι δύο 71%) , Κροατία (69%), Κάτω Χώρες, Αυστρία και Σλοβακία (68% το καθένα).

Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, ποσοστά μικρότερα από το ένα τρίτο καταγράφηκαν στην Κύπρο (17%), στη Λιθουανία (27%), στην Ελλάδα και στη Μάλτα (και οι δύο 29%).

Στην επαγγελματική εκπαίδευση συνολικά το 58% των μαθητών ήταν άνδρες.

Το ποσοστό των μαθητών ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εγγράφονται σε επαγγελματικά προγράμματα ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ. Το 2018, το υψηλότερο ποσοστό, 76% καταγράφηκε στο Severozápad (Τσεχία), περισσότερο από τέσσερις φορές το χαμηλότερο μερίδιο που καταγράφηκε στην Κύπρο (17%).

Το 2018, το μερίδιο αυτό ήταν τουλάχιστον 65% στις 37 (από τις 218) περιοχές NUTS επιπέδου 2 της ΕΕ. Όλες οι περιφέρειες στην Κροατία και στη Σλοβενία ​​είχαν μερίδια άνω του 65% και αυτό συνέβαινε επίσης σε όλες τις φινλανδικές περιφέρειες εκτός από το Åland και στις περιοχές εκτός των πρωτευουσών στην Τσεχία, την Αυστρία και τη Σλοβακία.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top