ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανησυχία Λονδίνου για Βαρώσια, στήριξη σε ψηφίσματα Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ

Ανησυχία Λονδίνου για Βαρώσια, στήριξη σε ψηφίσματα Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ

Τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης κατά του ανοίγματος του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων με τον τρόπο που έγινε και τη συνεχιζόμενη βρετανική στήριξη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επανέλαβε με επιστολή της προς τη φιλοκύπρια Βουλευτή Τερέζα Βίλιερς η Υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον.


Η Συντηρητική Βουλευτής βορείου Λονδίνου είχε υποβάλει ερώτημα για τα Βαρώσια προς τον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ εκ μέρους του Προέδρου της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ην. Βασιλείου Χρίστου Καραολή.

Στην επιστολή της η αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονία Υφυπουργός επισήμανε αρχικά πως το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να ανησυχεί από το άνοιγμα της παραλίας στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, όπως είχαν προαναγγείλει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν και ο Ερσίν Τατάρ.

«Προβήκαμε σε παραστάσεις προς την Τουρκία μέσω της πρεσβείας μας στην Άγκυρα τόσο πριν όσο και μετά από την ανακοίνωση. Αυτές έχουν ενισχυθεί από συζητήσεις με τον Τούρκο αντιπρόσωπο στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη και με τον Τούρκο πρέσβη στο Λονδίνο», πρόσθεσε η κ. Μόρτον.

Σημείωσε παράλληλα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιδρώντας στην ανακοίνωση ζήτησε τη διεξαγωγή κεκλεισμένων διαβουλεύσεων για το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 9 Οκτωβρίου.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να υποστηρίζει τα πολυάριθμα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλύπτουν το θέμα των Βαρωσίων, ιδιαίτερα τα 550 (1984) και 789 (1992)», διαβεβαίωσε επίσης η κ. Μόρτον.

Συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο αυτό το Λονδίνο υποστηρίζει τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας που επαναβεβαίωνε τη στήριξη του ΣΑ στα σχετικά ψηφίσματα, εξέφραζε βαθιά ανησυχία για την ανακοίνωση περί Βαρωσίων.

«Η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει να είναι ισχυρός υποστηρικτής μιας συνολικής, δίκαιης και με διάρκεια λύσης του κυπριακού ζητήματος, βασισμένης στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Καλωσορίζουμε, ως εκ τούτου, τη δεδηλωμένη ετοιμότητα των πλευρών να επαναρχίσουν τις συνομιλίες για λύση και προσβλέπουμε στην επανέναρξη του διαλόγου», σημείωσε.

«Το θέμα των Βαρωσίων υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα επίτευξης μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού ως επείγον ζήτημα και ως τέτοιο συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τις πλευρές να εμπλακούν εποικοδομητικά και να επιδείξουν τη δέσμευσή τους», ανέφερε, καταληκτικά, στην επιστολή της προς την κ. Βίλιερς η Γουέντι Μόρτον.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top