ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ανεστάλη στη Βραζιλία η 3η φάση της κλινικής δοκιμής κινεζικού εμβολίου

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ανεστάλη στη Βραζιλία η 3η φάση της κλινικής δοκιμής κινεζικού εμβολίου

Η τρίτη φάση της κλινικής δοκιμής κινεζικού υποψηφίου εμβολίου εναντίον του κορωνοϊού, του CoronaVac του κινεζικού εργαστηρίου Sinovac Biotech, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βραζιλία, ανεστάλη τη Δευτέρα λόγω "σοβαρού συμβάντος", καθώς εθελοντής αντιμετώπισε "δυσμενείς επιπτώσεις" στην υγεία του, ανακοίνωσε ο αρμόδιος εποπτικός φορέας, η Υπηρεσία Υγειονομικής Επαγρύπνησης (ANVISA).

 

Η ANVISA δεν έδωσε λεπτομέρειες για την περίπτωση του εθελοντή ή της εθελόντριας. Περιορίστηκε να αναφέρει πως τα "συμβάντα" για τα οποία έκανε λόγο μπορεί να είναι μοιραία, καθώς οποιοδήποτε εμβόλιο δυνητικά μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες. Διευκρίνισε πως το "σοβαρό συμβάν" σημειώθηκε την 29η Οκτωβρίου.

Στην πολιτεία Σαν Πάουλου, το ινστιτούτο ιατρικής έρευνας Butantan, που συντονίζει την κλινική μελέτη στη Βραζιλία, εξέφρασε "κατάπληξη" για την απόφαση της ANVISA και πρόσθεσε ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα.

Ο επικεφαλής του Butantan, ο Ντίμας Κόβας, μιλώντας σε βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο, ξεκαθάρισε ότι η αναστολή της δοκιμής του εμβολίου συνδέεται με "θάνατο" εθελοντή, προσθέτοντας όμως ότι βρίσκει "παράξενη" την απόφαση του εποπτικού φορέα, διότι "επρόκειτο για θάνατο που δεν σχετιζόταν με το εμβόλιο".

"Υπάρχουν πάνω από 10.000 εθελοντές αυτή τη στιγμή, θάνατοι μπορεί να συμβούν (...). Πρόκειται για θάνατο που δεν έχει καμία σχέση με το εμβόλιο και ως εκ τούτου δεν είναι η στιγμή να διακόψουμε την κλινική δοκιμή", επέμεινε ο Κόβας. Δεν ήταν διαθέσιμος εκπρόσωπος της Sinovac για να σχολιάσει την εξέλιξη.

Καμία άλλη χώρα δεν έχει αναστείλει τις δοκιμές του CoronaVac. Δοκιμές τρίτης φάσης βρίσκονται ταυτόχρονα σε εξέλιξη στην Ινδονησία και στην Τουρκία.

Το εμβόλιο της Sinovac είναι ένα από τα τρία πειραματικά σκευάσματα που χρησιμοποιεί η Κίνα για την ανοσοποίηση χιλιάδων πολιτών της, στο πλαίσιο προγράμματος που επιτρέπει τη χρήση του εκτάκτως, παρότι δεν έχει ακόμη πιστοποιηθεί.

Η διακοπή της δοκιμής του CoronaVac καταγράφηκε την ίδια ημέρα που η γιγαντιαία αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε ότι το δικό της εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 90%.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top