ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιτητές στο ΣτΕ: Η Άγκυρα αρνείται τα περιουσιακά δικαιώματα Βαρωσιωτών παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις

Αιτητές στο ΣτΕ: Η Άγκυρα αρνείται τα περιουσιακά δικαιώματα Βαρωσιωτών παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις

Παρά την έκκληση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν σε Βαρωσιώτες να επιστρέψουν, η Άγκυρα «αρνείται σταθερά την αποκατάσταση των αιτητών» στις περιουσίες τους, αναφέρει ο δικηγόρος Ελληνοκύπριων αιτητών στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) Αχιλλέας Δημητριάδης.



Σε επιστολή του προς την Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ, ο δικηγόρος της υπόθεσης «Ξενίδη-Αρέστη» και άλλων αιτητών με περιουσία στην περίκλειστη πόλη, Αχιλλέας Δημητριάδης, αναφέρεται στο «πικ νικ» του Τούρκου Προέδρου στα Βαρώσια, στις 15 Νοεμβρίου, το οποίο, όπως λέει, πραγματοποιήθηκε «παρά την καταιγίδα και κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».

«Είναι ενδιαφέρον ότι κάλεσε τους κατοίκους των Βαρωσίων (περιλαμβανομένων κάποιων εκ των προαναφερθέντων αιτητών) να επιστρέψουν στις περιουσίες τους. Ξεκάθαρα, κάτι τέτοιο φαίνεται πως έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της Εναγόμενης χώρας ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών», καθώς όπως λέει, η Άγκυρα «αρνείται σταθερά την αποκατάσταση των αιτητών».

Ο κ. Δημητριάδης παραθέτει, εξάλλου, δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ο οποίος σχολιάζοντας δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε στις 16 Νοεμβρίου ότι «τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ δεν υπερισχύουν των περιουσιακών δικαιωμάτων…», με τον δικηγόρο να κάνει λόγο για «προσέγγιση αλά καρτ» της Τουρκίας, σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο δικηγόρος αναφέρεται στην επιστολή του στην «υπεροχή των περιουσιακών δικαιωμάτων» για να σημειώσει την «αποτυχία» της Άγκυρας να αποκαταστήσει τα περιουσιακά δικαιώματα των αιτητών, τόσο στα Βαρώσια, όσο και στην υπόλοιπη κατεχόμενη Κύπρο, σε σχέση με τα ατομικά μέτρα που πρέπει να λάβει. Παράλληλα, αναφέρεται στη «συνεχιζόμενη αποτυχία» της Άγκυρας να καταβάλει την αποζημίωση που έχει επιδικάσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Ζητά τέλος να παραπεμφθεί η υπόθεση εκ νέου στο ΕΔΑΔ, στη βάση των προνοιών της Σύμβασης, λόγω μη συμμόρφωσης της Άγκυρας.

Η επιστολή, που δημοσιεύεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, στάλθηκε ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Υπουργών, τον Δεκέμβριο, όπου θα επανεξεταστεί, μεταξύ άλλων, η συμμόρφωση της Άγκυρας με τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

AΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top