ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έιντε:Λύση που να είναι συμβατή με τις αρχές τις ΕΕ

Έιντε:Λύση που να είναι συμβατή με τις αρχές τις ΕΕ

Σε δηλώσεις του ο κ.Έιντε τόνισε οτι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων είναι σοβαρά αφοσιωμένοι και δεσμευμένοι στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος και είναι έτοιμοι να επαναρχίσουν.

Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι συμβατή με τα πρότυπα και τις βασικές αρχές της ΕΕ τόνισε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ Εσπεν Μπαρθ Έιντε, επισημαίνοντας την ετοιμότητα των ηγετών των δύο κοινοτήτων για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Έιντε είπε οτι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων είναι σοβαρά αφοσιωμένοι και δεσμευμένοι στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος και είναι έτοιμοι να επαναρχίσουν τις συνομιλίες χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Όπως είπε, και οι δύο ηγέτες αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, σημειώνοντας ότι είναι πολύ ενθαρρυμένος από το κλίμα που έχει δημιουργηθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες.

Είπε ότι είναι μια ευκαιρία που θα πρέπει να αδράξουν οι Κύπριοι και που ενδεχομένως να μην ξαναπαρουσιαστεί πολύ σύντομα και επανάλαβε ότι η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και ιδιοκτησία των δύο ηγετών και όχι των Ηνωμένων Εθνών.

Είπε επίσης ότι στο δείπνο που θα παραθέσει στους δύο ηγέτες την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 Μαΐου θα αποφασιστεί το πότε θα αρχίσουν και επίσημα οι συνομιλίες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Έιντε είπε ότι δεν χρειάζεται να σπρώξει για να προχωρήσει περαιτέρω η διαδικασία αφού όπως είπε οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων ηγούνται αυτή τη στιγμή της διαδικασίας και είναι έτοιμοι να επαναρχίσουν τις συνομιλίες.  

Επεσήμανε παράλληλα πως μόνο μια συμφωνία που θα επιτευχθεί στην Κύπρο από τους Κύπριους θα μπορεί να αντέξει στο χρόνο. «Ψάχνουμε για μια κυπριακή συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν χρονικά περιθώρια, απάντησε αρνητικά επαναλαμβάνοντας ότι οι ηγέτες του ανέφεραν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και γι΄ αυτό, όπως είπε, δεν υπάρχει λόγος να τους αναγκάσει να δεσμευτούν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες ή χρονοδιαγράμματα.

Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Μόσχα τις επόμενες μέρες, σημειώνοντας ότι ο κ. Μπαν Κι μουν παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμος να διαδραματίσει το δικό του ρόλο στον κατάλληλο χρόνο.

Κληθείς να σχολιάσει ότι ο κ. Ερτογάν φαίνεται να θέλει να διαδραματίσει ρόλο σ’ αυτή την κυπριακής όπως την χαρακτηρίζει ιδιοκτησίας διαδικασία και κατά πόσον θα πρέπει να κληθεί να συμμετάσχει σ' αυτήν, ο κ. Έιντε είπε ότι υπάρχουν βέβαια κάποιες πτυχές που αφορούν τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις «που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με όλα τα μέσα».

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με το ρόλο της ΕΕ στη διαδικασία, είπε ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι αυτή είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο μέλλον η ενωμένη Κύπρος θα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και θα πρέπει να είναι συμβατή με τα πρότυπα της ΕΕ. « Πιστεύω ότι θα ωφελήσει τους Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους το ίδιο να σέβονται τις βασικές αρχές και τις διαδικασίες της ΕΕ.

«Γι `αυτό και εργάζομαι πολύ στενά με την ΕΕ και παρακολουθούν τι γίνεται με μεγάλο ενδιαφέρον και είναι πολύ υποστηρικτικοί στη διαδικασία», κατέληξε.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top