ΔΙΕΘΝΗ

H Koμισιόν προτείνει έκτακτα προληπτικά μέτρα για περίπτωση μη συμφωνίας για σχέση με το ΗΒ

H Koμισιόν προτείνει έκτακτα προληπτικά μέτρα για περίπτωση μη συμφωνίας για σχέση με το ΗΒ

Η Κομισιόν προτείνει σήμερα στοχοθετημένα μέτρα έκτακτης ανάγκης για να προετοιμαστεί για πιθανό σενάριο έλευσης του 2021 χωρίς συμφωνία για τη μελλοντική σχέση με το ΗΒ.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχει μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτοντας ότι υπάρχει σήμερα σημαντική αβεβαιότητα κατά πόσον θα υπάρξει συμφωνία την 1η Ιανουαρίου 2021.

Το πακέτο των στοχοθετημένων μέτρων έκτακτης ανάγκης που διασφαλίζουν τη βασική αμοιβαία συνδεσιμότητα μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και τη δυνατότητα αμοιβαίας πρόσβασης αλιείας από σκάφη της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στα ύδατα του άλλου.

Ο στόχος αυτών των μέτρων έκτακτης ανάγκης είναι να καλύψει την περίοδο κατά την οποία δεν υπάρχει συμφωνία. Εάν δεν τεθεί σε εφαρμογή συμφωνία, θα λήξουν μετά από μια καθορισμένη περίοδο.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόον Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ωστόσο, δεδομένου ότι το τέλος της μεταβατικής περιόδου είναι πολύ κοντά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι εάν και όταν βρεθεί μια συμφωνία, μπορεί να τεθεί σε ισχύ εγκαίρως».

«Η δική μας ευθύνη είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για όλες τις πιθανότητες, συμπεριλαμβανομένης της μη σύναψης συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο την 1η Ιανουαρίου 2021. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προχωρούμε σήμερα με αυτά τα μέτρα», είπε.

Η Κομισιόν καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους σε όλους τους τομείς να προετοιμαστούν για όλα τα πιθανά σενάρια την 1η Ιανουαρίου 2021. Το ένα σενάριο έλλειψης συμφωνίας θα προκαλέσει διαταραχές σε πολλούς τομείς. Ως εκ τούτου, η Κομισιόν προτείνει σήμερα τέσσερα μέτρα έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό ορισμένων από τις σημαντικές διαταραχές που θα συμβούν την 1η Ιανουαρίου σε περίπτωση που δεν έχει συναφθεί ακόμη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο:

Βασική αεροπορική συνδεσιμότητα: Πρόταση κανονισμού για τη διασφάλιση της παροχής ορισμένων αεροπορικών υπηρεσιών μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ για 6 μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διασφαλίζει το ίδιο.

Ασφάλεια της αεροπορίας: Πρόταση κανονισμού που διασφαλίζει ότι διάφορα πιστοποιητικά ασφαλείας για προϊόντα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται σε αεροσκάφη της ΕΕ χωρίς διακοπή.

Βασική οδική συνδεσιμότητα: Μια πρόταση κανονισμού που καλύπτει τη βασική συνδεσιμότητα τόσο για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές όσο και για τις οδικές μεταφορές επιβατών για 6 μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει το ίδιο για τους μεταφορείς της ΕΕ.

Αλιεία: Πρόταση κανονισμού για τη δημιουργία του κατάλληλου νομικού πλαισίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 ή έως ότου συναφθεί αλιευτική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο - όποια ημερομηνία είναι νωρίτερα - για συνεχή αμοιβαία πρόσβαση των σκαφών της ΕΕ και του ΗΒ στα ύδατα του άλλου μετά τις 31/12/2020. Προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της αλιείας και λαμβανομένης υπόψη της σημασίας της αλιείας για την οικονομική διαβίωση πολλών κοινοτήτων, είναι απαραίτητο να διευκολυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης των αλιευτικών σκαφών.

Η Κομισιόν θα συνεργαστεί στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προκειμένου να διευκολύνει την έναρξη ισχύος από την 1η Ιανουαρίου 2021 και των τεσσάρων προτεινόμενων κανονισμών.

«Η ετοιμότητα για την 1η Ιανουαρίου 2021 είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ. Η διαταραχή θα συμβεί με ή χωρίς συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ σχετικά με τη μελλοντική τους σχέση. Αυτή είναι η φυσική συνέπεια της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ένωση και να μην συμμετέχει πλέον στην ενιαία αγορά της ΕΕ και στην τελωνειακή ένωση. Η Κομισιόν ήταν πάντα πολύ σαφής σχετικά σε αυτό», σημειώνεται.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top