ΔΙΕΘΝΗ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Παράταση κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε Τσεχία - Επιλογή ένα νέο lockdown λένε οι γαλλικές αρχές

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Παράταση κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε Τσεχία - Επιλογή ένα νέο lockdown λένε οι γαλλικές αρχές

Αυστηρότερα μέτρα λαμβάνει η Ευρώπη φοβούμενη ένα τρίτο κύμα του κορωνοϊού και επιλογή του lockdown παραμένει στο τραπέζι. Σε όλες τις χώρες αρχίζουν οι εμβολιασμοί με το κοινό να παραμένει δύσπιστο  ενώ συνεχίζεται ο προβληματισμός για το νέο στέλεχος που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας παρέτεινε σήμερα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανακοίνωσε νέους περιορισμούς, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο των καταστημάτων, καθώς ο αριθμός των μολύνσεων άρχισε και πάλι να εκτοξεύεται στα ύψη.

Η Τσεχική Δημοκρατία, μέλος της ΕΕ, που αριθμεί 10,7 εκατ. κατοίκους, κατέγραψε χθες Τρίτη 10.821 νέες μολύνσεις COVID-19, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των μολύνσεων από τις 6 Νοεμβρίου. Συνολικά από τον Μάρτιο η χώρα έχει καταγράψει σχεδόν 650.000 μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό, εκ των οποίων 10.600 θανάτους.

"Από τις 27 Δεκεμβρίου, η Τσεχική Δημοκρατία θα περάσει στο πιο υψηλό επίπεδο συναγερμού", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας Γιαν Μπλάτνι.

Στο πλαίσιο αυτών των μέτρων, τα καταστήματα που πωλούν μη απαραίτητα αγαθά θα κλείσουν και οι δημόσιες συναθροίσεις θα περιοριστούν σε δύο άτομα εκτός των μελών της οικογένειας, με μια απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9.00 μ.μ. έως τις 5.00 π.μ.

Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον έως τις 10 Ιανουαρίου, ενώ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ένα νομικό εργαλείο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να επιβάλλει περιορισμούς και να αγοράζει ιατρικό υλικό με απευθείας αναθέσεις, θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 22 Ιανουαρίου.

Τίποτα πλέον δεν εμποδίζει την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στη Γερμανία. Το Ινστιτούτο Paul Ehrlich ενέκρινε τις πρώτες παρτίδες των συνολικά άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων δόσεων εμβολιασμού από τις εταιρείες Biontech και Pfizer. Το εν λόγω Ινστιτούτο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των εμβολίων.

Η έγκριση αποτελεί προϋπόθεση για τη χρήση του εμβολίου, η οποία θα ξεκινήσει την Κυριακή.Οπως ανακοινώθηκε, το πιστοποιητικό εκδόθηκε χθες, μία ημέρα μετά την έγκριση του εμβολίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή .

Η παράδοση του πρώτου εμβολίου από την εταιρεία Biontech που εδρεύει στο Μάιντς και τον συνεργάτη της στις ΗΠΑ Pfizer ξεκινά επίσης σήμερα σε ολόκληρη την ΕΕ. Σύμφωνα με την Biontech, συνολικά 12,5 εκατομμύρια δόσεις θα είναι διαθέσιμες μέχρι το τέλος του έτους. Η Biontech υπόσχεται ότι οι δόσεις θα φτάσουν σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ έως τις 26 Δεκεμβρίου.

Οι δόσεις εμβολιασμού για τη Γερμανία μεταφέρονται σε μια κεντρική αποθήκη με φορτηγά, αλλά το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας κρατά μυστικό το που βρίσκεται. Στη συνέχεια, θα παραδοθούν υπό αστυνομική προστασία στα ομοσπονδιακά κρατίδια, όπου οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 27 Δεκεμβρίου.


Η επιδημία της COVID-19 δεν βρίσκεται υπό έλεγχο στη Γαλλία και ένα νέο lockdown θα πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί επιλογή, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της μονάδας λοιμωδών νόσων στο νοσοκομείο Σεντ-Αντουάν του Παρισιού Καρίν Λακόμπ.

"Στο επιδημιολογικό μέτωπο, η επιδημία δεν βρίσκεται υπό καμία έννοια υπό έλεγχο", σημείωσε η ίδια, σε δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο BFM TV. Ειδικοί του συστήματος υγείας έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να οδηγήσει σε μια αναζωπύρωση της επιδημίας της COVID-19 στη Γαλλία και την Ευρώπη.

Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες Τρίτη το βράδυ 11.795 νέα κρούσματα το προηγούμενο 24ωρο και 802 θανάτους από COVID-19 εκ των οποίων οι 381 μεταξύ ασθενών που νοσηλεύονταν, ενώ τις τελευταίες 4 ημέρες έχουν αναφερθεί 421 θάνατοι από τη νόσο αυτή σε οίκους ευγηρίας.

Παράλληλα ο δήμαρχος της Νανσί στην ανατολική Γαλλία ζήτησε την επιβολή σε τοπικό επίπεδο πιο περιοριστικών μέτρων από τις 28 Δεκεμβρίου για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση.

Στο μεταξύ η  υγεία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δείχνει σημάδια βελτίωσης μετά τη θετική διάγνωσή του στην COVID-19 στις 17 Δεκεμβρίου, ανέφερε σήμερα το γραφείο του.


Η Βουλγαρία θα επιτρέψει πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο από σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να διευκολύνει τους Βούλγαρους που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, όπως ανακοίνωση η κυβέρνηση.

Οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποβάλλονται σε τεστ και θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα 10 ημερών μετά την άφιξή τους, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατά 27.250 και είναι ο μικρότερος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων από τις 16 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες ρωσικές αρχές , αναφέροντας ότι από την αρχή της πανδημίας καταγράφηκαν 2.933.753 κρούσματα.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 549 θάνατοι, ενώ από την αρχή της πανδημίας καταγράφηκαν 52.461 θάνατοι ( ποσοστό 1,79% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων).

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο πήραν εξιτήριο 24.447 ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με κορωνοϊό, ενώ συνολικά έχουν αναρρώσει 2.343.967 άτομα (ποσοστό 79,9% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων). Στην Μόσχα το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 5.652 κρούσματα και 73 θάνατοι.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να καταχωρηθεί στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα, αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top