ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΒΕ: Εκφράζει ικανοποίηση για συμφωνία Ε.Ε Ην. Βασιλείου - Θα ενημερώσει τις κυπριακές επιχειρήσεις

ΚΕΒΕ: Εκφράζει ικανοποίηση για συμφωνία Ε.Ε Ην. Βασιλείου - Θα ενημερώσει τις κυπριακές επιχειρήσεις

Μεγάλη ικανοποίηση για την έστω και την υστάτη συμφωνία που θα διέπει τη σχέση των δύο μερών μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του 2020 και αφορά το Brexit, εκφράζει το ΚΕΒΕ με ανακοίνωσή του.

Πρόκειται για Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας (Trade and Cooperation Agreement). Το ΚΕΒΕ εξηγά ότι η συμφωνία προνοεί μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις σε όλα τα προϊόντα και επίσης περιλαμβάνει πρόνοιες που αφορούν τις επενδύσεις, τον ανταγωνισμό, τις δημόσιες ενισχύσεις, τη φορολογική διαφάνεια, τις αεροπορικές και οδικές μεταφορές, την ενέργεια και βιωσιμότητα και το συντονισμό των κοινωνικών ασφαλίσεων.

«Εκφράζουμε την ανακούφιση μας που το καταστροφικό σενάριο μη συμφωνίας έχει αποφευχθεί έστω και την τελευταία στιγμή. Τυχόν μη συμφωνία θα επέφερε ακόμα ένα μεγάλο πλήγμα στις επιχειρήσεις που αγωνίζονται να επιβιώσουν λόγω των συνεπειών της πανδημίας» υπογραμμίζει το ΚΕΒΕ.

Σημειώνεται επίσης σε σχέση με την διαδικασία, πως τα κράτη – μέλη θα πρέπει τώρα να επικυρώσουν τη συμφωνία παρόλα τα στενά περιθώρια, έτσι που αυτή να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ανέφερε πως η συμφωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Κύπρο λόγω των στενών εμπορικών, επιχειρηματικών, οικονομικών και άλλων σχέσεων που η χώρα μας διατηρεί διαχρονικά με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ΚΕΒΕ, προσθέτει, έχει ήδη ενημερώσει τα μέλη του για τις βασικές πρόνοιες της συμφωνίας ενώ θα τη μελετήσει σε βάθος μόλις το πλήρες κείμενο γίνει γνωστό για να παρέχει επιπρόσθετη πληροφόρηση στα μέλη του. «Στόχος του ΚΕΒΕ είναι να συνεχίσει να βοηθά τις Κυπριακές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που δημιουργούνται από τις νέες συνθήκες που θα ισχύσουν από την αποχώρηση του ΗΒ από την Ενιαία Αγορά παρά τη συμφωνία» διευκρινίζεται.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ τόνισε τέλος πως το Επιμελητήριο θα συνεχίσει να πληροφορεί τις επιχειρήσεις για τις εξελίξεις, όπως εξάλλου έπραττε τα τελευταία τρία χρόνια.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top