ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Από Νοέμβριο στη Γερμανία η μετάλλαξη του κορωνοϊού - Άνοδος κρουσμάτων παντού - Συναγερμός από ΠΟΥ

Από Νοέμβριο στη Γερμανία η μετάλλαξη του κορωνοϊού - Άνοδος κρουσμάτων παντού - Συναγερμός από ΠΟΥ

Από το Νοέμβριο φαίνεται να κυκλοφορούσε στη Γερμανία το νέο στέλεχος του κορωνοϊού. Άνοδος στα κρούσματα παντού και αυστηρότερα μέτρα σε Ευρώπη και άλλες χώρες. Συναγερμό κτυπά ο ΠΟΥ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι, παρά τη σοβαρότητα της πανδημίας της Covid-19, που έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,7 εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε έναν χρόνο και έχει μολύνει πολλά εκατομμύρια, είναι επείγουσα ανάγκη ο κόσμος να προετοιμαστεί "για το χειρότερο" σενάριο.

"Είναι ένα σήμα συναγερμού", είπε ο Μάικλ Ράιαν, ο υπεύθυνος του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για φέτος. "Αυτή η πανδημία ήταν πολύ σκληρή. Εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλον τον κόσμο και έπληξε κάθε γωνιά του πλανήτη, όμως δεν είναι κατ` ανάγκη η χειρότερη", προειδοποίησε ο γιατρός.

Στη διάρκεια της καριέρας του ο Ράιαν βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλά θανατηφόρα παθογόνα. Αν και παραδέχτηκε ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται πολύ εύκολα και σκοτώνει ανθρώπους, "το ποσοστό θνησιμότητας είναι σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες ασθένειες". Θεωρεί κατά συνέπεια ότι ο κόσμος θα πρέπει "να προετοιμαστεί στο μέλλον για κάτι που θα είναι ίσως ακόμη χειρότερο".

Ο συνάδελφός του και σύμβουλος στον ΠΟΥ Μπρους Ειλγουορντ εκτίμησε ότι παρά τα επιστημονικά επιτεύγματα στον αγώνα κατά της Covid-19, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολίου σε χρόνο-ρεκόρ, ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει μελλοντικές πανδημίες. "Βρισκόμαστε στο δεύτερο και το τρίτο κύμα του ιού αυτού και ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι και ικανοί να τα διαχειριστούμε", τόνισε.

"Μολονότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, δεν είμαστε παντελώς έτοιμοι για τη σημερινή πανδημία και, ακόμα λιγότερο, για την επόμενη", επέμεινε.

Ανά χώρα - Γερμανία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 12.892 το προηγούμενο 24ωρο, φθάνοντας τα 1.664.726, δείχνουν σήμερα Τρίτη τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Το ίδιο διάστημα, 852 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας.

Στο μεταξύ η νέα μετάλλαξη του SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε στη Βρετανία φαίνεται ότι κυκλοφορούσε στη Γερμανία από τον Νοέμβριο, καθώς γιατροί την βρήκαν εκ των υστέρων σε δείγματα που είχαν ληφθεί από έναν ηλικιωμένο ασθενή, ο οποίος στο μεταξύ απεβίωσε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Ανόβερου κατάφεραν να εντοπίσουν την παραλλαγή B1.1.7 σε δείγματα που είχαν ληφθεί από αυτόν τον ασθενή, ο οποίος έπασχε και από υποκείμενα νοσήματα. Η εφημερίδα επικαλείται ως πηγή της το υπουργείο Υγείας της Κάτω Σαξονίας. Το νοσοκομείο Charite του Βερολίνου επιβεβαίωσε το εύρημα.

Την περασμένη εβδομάδα το κρατίδιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης ανακοίνωσε ότι εντόπισε τη νέα παραλλαγή σε έναν άνθρωπο που έφτασε αεροπορικώς από τη Βρετανία στη Φραγκφούρτη στις 20 Δεκεμβρίου. Ο ταξιδιώτης ήθελε να επισκεφθεί συγγενείς του και βρέθηκε θετικός κατά την άφιξή του.

Γαλλία
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών με Covid-19 συνεχίζουν να αυξάνονται σήμερα στη Γαλλία, την ώρα που ο Πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν και κορυφαίοι υπουργοί του ετοιμάζονται να επανεξετάσουν την υγειονομική κατάσταση, εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων που ενέτεινε τους φόβους για ένα τρίτο λοκντάνουν στη χώρα.

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των ανθρώπων που εισήχθησαν σε νοσοκομεία για τη νόσο Covid-19 αυξήθηκε κατά 25 σήμερα, στους 24.678, ενώ οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ο σημαντικότερος δείκτης της ικανότητας του συστήματος υγείας να διαχειριστεί την πανδημία, αυξήθηκε κατά 44, στους 2.703.

Βουλγαρία
Το υπουργείο Υγείας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 337 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει τους 198.053. Παράλληλα, 87 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 7.251 νεκρούς ως εδώ.

Στα βουλγαρικά νοσοκομεία νοσηλεύονται 5.511 ασθενείς, 504 εκ των οποίων σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Ο αριθμός των γιατρών που έχουν μολυνθεί αυξήθηκε σε 8.723.

Ρωσία
Η κυβέρνηση της Ρωσίας παραδέχθηκε χθες Δευτέρα ότι 186.000 θάνατοι φέτος οφείλονταν στην νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, δίνοντας έναν απολογισμό πολύ πιο βαρύ από εκείνον που ανακοινώνεται επίσημα κι ανεβάζοντας τη Ρωσία ακόμη πιο ψηλά στη μακάβρια παγκόσμια κατάταξη.

Η ρωσική στατιστική υπηρεσία (ROSSTAT) ενημέρωσε ότι η πλεονάζουσα θνησιμότητα από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο ανήλθε σε 229.700 ανθρώπους, ότι δηλαδή σημειώθηκε αύξηση 13,8% των θανάτων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς. Και "πάνω από το 81%" της αύξησης της θνησιμότητας τη συγκεκριμένη περίοδο "οφειλόταν στην COVID και στις επιπλοκές της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός", με άλλα λόγια λίγοι περισσότεροι από 186.000 θάνατοι, δήλωσε, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, η Τατιάνα Γκαλίκοβα, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης αρμόδια για θέματα υγείας.

Οι ρωσικές αρχές όμως απορρίπτουν την ιδέα να επιβάλλουν δεύτερο lockdown, έπειτα από εκείνο της άνοιξης, για να προστατεύσουν την οικονομία, διαβεβαιώνοντας ότι το επίπεδο ετοιμότητας είναι υψηλό και διαφημίζοντας την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου για τον κορωνοϊό, του Sputnik V.

Νότιος Κορέα

Στη Νότια Κορέα υπέκυψαν σαράντα ασθενείς με την COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο, ενώ τα κρούσματα του SARS-CoV-2 ξεπέρασαν πάλι το όριο των χιλίων, καθώς η χώρα δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, με τις μεγαλύτερες εστίες να εντοπίζονται σε γηροκομεία και μια φυλακή στη Σεούλ, την πρωτεύουσα, όπου ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός.

Οι 40 θάνατοι, αριθμός χωρίς προηγούμενο, αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στους 859 νεκρούς ως εδώ. Τα 1.046 νέα κρούσματα, τα 1.030 από οποία οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση με τα μισά στη Σεούλ, αύξησαν το σύνολο των μολύνσεων σε 58.725, σύμφωνα με τα δεδομένα της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA) της Νότιας Κορέας.

Η κυβέρνηση υπόσχεται να επιταχύνει τη διαδικασία του εμβολιασμού, καθώς διαγνώστηκαν 3 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία και θεωρείται ακόμη πιο μολυσματικό.

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ενημέρωσε την Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.996 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 429 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως εδώ τους 122.855 νεκρούς επί συνόλου 1.389.430 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 20.548 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 431 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 191.570 νεκρούς επί συνόλου τουλάχιστον 7,5 εκατομμυρίων μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Αργεντινή

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 7.216 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό . Παράλληλα, άλλοι 218 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 42.868 νεκρούς ως εδώ, κατά τα επίσημα δεδομένα. Σύμφωνα με το υπουργείο, τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 132.965.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top