ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 'Βάζει ξανά δύσκολα' η ΕΔΕΚ στην Κυβέρνηση - Επιτίθεται σε τράπεζες και 'funds' για εκποιήσεις

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 'Βάζει ξανά δύσκολα' η ΕΔΕΚ στην Κυβέρνηση - Επιτίθεται σε τράπεζες και 'funds' για εκποιήσεις

Εκεί που όλα φαίνονταν να βαίνουν προς ψήφιση του προϋπολογισμού, η ΕΔΕΚ φαίνεται να «ταράζει» τα ήρεμα νερά και να θέτει προϋποθέσεις σε σχέση με τις εκποιήσεις, βάζοντας ομολογουμένως δύσκολα στην κυβέρνηση.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης

Δύσκολα γιατί το ιδεολογικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η κυβερνητική πολιτική απέχει πολύ από την δεδηλωμένη πρόθεση των βουλευτών της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου και Ηλία Μυριάνθους να τα βάλουν με τα «“funds” και τις “εταιρείες ειδικού σκοπού” – προς τις οποίες οι τράπεζες πωλούν υπό μορφή πακέτων τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια ,χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ο οφειλέτης».

Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Κωστή Ευσταθίου, ο οποίος μας ανέφερε πως «δώσαμε σάρκα και οστά σε αυτά που λέγαμε, φέραμε συγκεκριμένη πρόταση νόμου».

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σιζόπουλου που παρέπεμπαν σε συναινετική διάθεση με σκοπό την συμφωνία, ο κ. Ευσταθίου απάντησε πως «δεν είχε συζητηθεί το ζήτημα των εκποιήσεων», προσθέτοντας πως είχε τεθεί στην συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών.

Διορθωτική πρόταση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς: "Υπάρχει κίνδυνος ξεπλύματος"

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Ευσταθίου θέλησε να δώσει ιδιαίτερη έμφαση και στην 2η πρόταση νόμου που κατατέθηκε, η οποία αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καθώς εμπεριέχουν τον κίνδυνο να γίνεται ξέπλυμα χρήματος. Σκοπός της πρότασης είναι να διασφαλίζεται πως αυτός που πλειοδοτεί ηλεκτρονικά θα πρέπει πρώτα να ελέγχεται ότι αφενός κατέχει ο ίδιος το ποσό που αγοράζει και αφετέρου, να μην αποτελεί νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Βάζουν δύσκολα στην κυβέρνηση

Σημειώνουμε εδώ πως στην προηγούμενη ψηφοφορία, το θέμα των εκποιήσεων ρυθμίστηκε κατά κάποιον τρόπο μέχρι και το τέλος Μάρτιου του 2021. Στην ισχύουσα αυτή πρόταση, ψηφίστηκε η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ η οποία εμπεριέχει σαφώς πιο «μετριοπαθείς» προτάσεις, όπου προστατεύεται η «κύρια κατοικία με αγοραία αξία μέχρι €350 χιλ. και η επαγγελματική στέγη πολύ μικρών επιχειρήσεων».

Αξίζει να σημειωθεί πως το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ δεν ψήφισε την παραπάνω πρόταση. Ως εκ τούτου, η πρόταση του Κωστή Ευσταθίου και του Ηλία Μυριάνθους, αποτελεί μια δύσκολη συνθήκη καθώς εμπεριέχει τόσο γεωργικά κτήματα και οικογενειακά οικόπεδα, αλλά και αυξάνει τα ποσά στις πρώτες κατοικίες και στις επαγγελματικές στέγες.

Πρόταση νόμου για εκποιήσεις και δικαίωμα προσφυγής στο Δικαστήριο

Όπως γράφει η επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Ευσταθίου, «με τις Προτάσεις προστατεύονται:
οι κατοικίες μέχρι ποσού €400.000
η επαγγελματική στέγη μέχρι ποσού €500.000
και τα γεωργικά ακίνητα (στα οποία έχουν ανεγερθεί είτε υποστατικά κτηνοτροφίας είτε άλλα παρεμφερή) μέχρι ποσού €700.000.

Μάλιστα, εξηγώντας, ξεκαθαρίζεται πως «πράττοντας τούτο , δεν υποστηρίζουμε δήθεν τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» προς τους οποίους εντέχνως το σύστημα έχει εξομοιώσει τον κάθε νοικοκυραίο . Παρασιωπούν οι θιασώτες των εκποιήσεων ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών ήσαν συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους μέχρι την οικονομική κρίση- που οι ίδιες οι τράπεζες εν πολλοίς προκάλεσαν- και μέχρι την απώλεια της επιχείρησης ή την μείωση του εισοδήματός τους».

Επιπρόσθετα, οι δύο βουλευτές της ΕΔΕΚ εστιάζουν στην εμπλοκή των Δικαστηρίων, καθώς η πρώτη πρότασή τους «αποσκοπεί (σ.σ. επίσης) στην παροχή πρόσβασης στα Δικαστήρια του ενυπόθηκου οφειλέτη και η παροχή σε αυτόν της ευκαιρίας να αμφισβητήσει το πραγματικό υπόλοιπο της οφειλής του, κάτι το οποίο δεν μπορεί να κάμει σήμερα».

Παράλληλα, τονίστηκε στην ιστοσελίδα μας από τον κ. Ευσταθίου πως υπάρχει ζήτημα και με την Ε.Ε. για το θέμα της μη δυνατότητας για προσφυγή στα δικαστήρια.

Στρέφουν τα πυρά τους σε ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύη

Με βάση τα παραπάνω, τα πυρά στρέφονται προς τα κόμματα που έχουν ψηφίσει την προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση, «που έγινε τον Ιούνιο 2018 με τις θετικές ψήφους των βουλευτών ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-Αλληλεγγύης, με την οποία έχει καταστεί πολύ δύσκολη η πρόσβαση στα δικαστήρια των οφειλετών και σχεδόν αδύνατη η παροχή προστασίας σ’ αυτούς έναντι των εκποιήσεων , ακόμα και στις περιπτώσεις που ο οφειλέτης αμφισβητεί αποδεδειγμένα το ύψος του εμφανιζόμενου ως ποσού οφειλής ή την νομιμότητα της υποθήκης ή όταν ακόμη η εκποίηση είναι καταστροφική για τον δανειολήπτη ή γίνεται καταχρηστικά ή εκδικητικά εις βάρος του οφειλέτη».

Συνεχίζεται το παζάρι και αναμένονται οι αντιπροτάσεις
Ως εκ τούτου, κάποιος μπορεί να κατανοήσει πως ακόμη τίποτα δεν έχει τελειώσει και το τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει ανοιχτό. Αυτό που αναμένεται είναι η αντιπρόταση της κυβέρνησης που θα καθορίσει και τα όρια της συναίνεσης που επιβάλλεται για να ψηφιστεί ο πολύτιμος κρατικός προϋπολογισμός. Εάν δηλαδή μια αντιπρόταση που θα διασφαλίζει την δικαστηριακή διέξοδο και θα καθορίζει το νομικό πλαίσιο που θα παρέχει την προστασία σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, χωρίς να υπάρχει το ακριβές ύψος της τιμής για τις εκποιήσεις, θα δώσει το περιθώριο στην ΕΔΕΚ να προχωρήσει σε μια συμβιβαστική «χρυσή τομή».

Στην ΕΔΕΚ πάντως φαίνεται πως το ζήτημα των εκποιήσεων είναι «εκ των ων ουκ άνευ», ενώ ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται και η 2η πρόταση για τους ηλετκρονικούς πλειστηριασμούς.

Θέτει διασφάλιση του κατώτατου μισθού για το 2022 η Συμμαχία
Στο μεταξύ, ο κ. Γιώργος Λιλλήκας εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών, μιλώντας στην ιστοσελίδα μας τόνισε πως παραμένει το ζήτημα της κατοχύρωσης του κατώτατου μισθού και ανέφερε πως έχει ζητηθεί να βγει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία θα ορίζει την 01/01/2022 ως ημερομηνία έναρξη της ισχύς για τον θεσπισμένο κατώτατο μισθό.

Αυτό συμβαίνει γιατί αυτός ο χρόνος αναμένεται να έχει οικονομικές δυσκολίες και το καθιστά αδύνατο, όμως, υπολογίζεται ότι θα υπάρξει ανάκαμψη το 2022. Έτσι, με αυτό τον τρόπο η Συμμαχία Πολιτών θέλει να διασφαλιστεί η πρότασή της για του χρόνου και να μην παραμείνει υπό μορφή «υπόσχεσης».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top