Πλησιάζουμε στη συμπλήρωση της πρώτης εβδομάδας του δεύτερου lockdown στην Κύπρο προσπαθώντας να κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας του ιού αλλά και της αποτελεσματικότητας των μέτρων.
Η κατάσταση παραμένει δύσκολη αφού η επιδημιολογική μας εικόνα θεωρείται ακόμα επιβαρυμένη και αυτό γιατί παρά τη μείωση των ημερήσιων επιβεβαιωμένων περιστατικών αλλά και του ποσοστού θετικότητας οι νοσηλευόμενοι συνεχίζουν να είναι πάρα πολλοί. 193 συγκεκριμένα σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση με 59 εξ’αυτών να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
Ασκήσεις επί χάρτου για επιδημιολόγους και επιστημονική ομάδα που προσπαθούν να καταστρώσουν το επιχειρησιακό πλάνο που θ’ακολουθηθεί από την 1η Φεβρουαρίου -ημέρα κατά την οποία τερματίζεται το lockdown- με το τοπίο να είναι ακόμη θολό και τις πληροφορίες συγκεχυμένες. Αυτό που μπορεί μετά βεβαιότητας να ειπωθεί είναι πως ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξουν χαλαρώσεις, θα είναι τόσο προσεκτικές, αργές και κλιμακωτές που ο Φεβρουάριος μόνο κανονικότητα δε θα θυμίζει.
Και αυτό ‘υπό το φόβο των Ιουδαίων’ αφού η πρόθεση είναι να μην αφήσουν την κατάσταση να ξεφύγει και ως εκ τούτου θα γίνουν αργά και προσεκτικά βήματα. Χαλαρώσεις λοιπόν με ρυθμούς χελώνας. Ο λόγος που αναφέραμε το ‘σε περίπτωση που υπάρξουν χαλαρώσεις...’ αφορά ένα σενάριο που κυκλοφορεί το τελευταίο διήμερο και θέλει τα μέτρα να παρατείνονται για άλλες δύο βδομάδες (δηλαδή μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου).
Ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης πάντως, μόλις χθες (Σάββατο 16/1) μας απάντησε πως αν συνεχιστεί η ενθαρρυντική εικόνα του τελευταίου τριημέρου δε θεωρεί ότι συντρέχει λόγος επέκτασης των περιοριστικών μέτρων.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΔΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: Τι δήλωσε για παράταση του lockdown - ‘Όλα εξαρτώνται από εμβολιασμό και καιρό’
Λιαναμπόριο, καταστήματα, malls και σχολεία αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων για την πρώτη φάση χαλάρωσεις με τον τρόπο που ενδεχομένως γίνει το άνοιγμα να αποτελεί σπαζοκεφαλιά. Αυτό που πρέπει να θεωρείται βέβαιο, είναι η πρόθεση των αρμοδίων φορέων να υποβάλουν σε τεστ μεγάλο όγκο εργαζομένων -πριν την επιστροφή τους στη δουλειά- ενώ αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα σε ουσιώδεις υπηρεσίες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Πού αποδίδεται μεγάλο ποσοστό των θανάτων στην Κύπρο - Με τι σχετίζονται
• Βαφεάδης για ΤΑΚΑΤΑ: «Πολύ δύσκολη η κατάσταση και θα ταλαιπωρηθεί κόσμος»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις