ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε συνεργασία με τις ΗΠΑ για λύση ΔΔΟ στην Κύπρο, προτρέπουν την κυβέρνηση ΗΒ Εργατικοί βουλευτές

Σε συνεργασία με τις ΗΠΑ για λύση ΔΔΟ στην Κύπρο, προτρέπουν την κυβέρνηση ΗΒ Εργατικοί βουλευτές

Ως ευκαιρία για τη βρετανική κυβέρνηση να ηγηθεί των προσπαθειών για μια λύση του Κυπριακού με τη στήριξη των ΗΠΑ, χαρακτηρίζουν την εκλογή Μπάιντεν στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, οι σκιώδεις Υφυπουργοί Εξωτερικών του Εργατικού Κόμματος της βρετανικής αντιπολίτευσης Φάμπιαν Χάμιλτον και Κάθριν Γουέστ.

Ο σκιώδης Υφυπουργός Ειρήνης και Αφοπλισμού και η σκιώδης Υφυπουργός Ευρώπης, αντίστοιχα, αναφέρουν σε άρθρο τους στον ιστότοπο PoliticsHome ότι η άφιξη του Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο αναπτερώνει τις ελπίδες για ενεργή προώθηση της λύσης στην Κύπρο. 

Σημειώνουν ότι τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος όσο και ο νέος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έχουν επικρίνει την Τουρκία για ενέργειες που παρεμποδίζουν την επίλυση του προβλήματος και απειλούν με αποσταθεροποίηση την περιοχή.

Προσθέτουν ότι πέρα από την αναμενόμενη ενεργότερη εμπλοκή των ΗΠΑ «είναι ζωτικής σημασίας η βρετανική κυβέρνηση να είναι στην πρώτη γραμμή της αξιοποίησης της ευκαιρίας να εργαστεί προς μια συμφωνία που θα επανενώσει την Κύπρο».

Σημειώνουν ότι είναι «επιτακτικής σημασίας» η βρετανική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις ιστορικές δεσμεύσεις της έναντι του κυπριακού λαού και της προστασίας της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι δύο συντάκτες του άρθρου σημειώνουν ότι υπό την ηγεσία του σερ Κιρ Στάρμερ το Εργατικό Κόμμα έχει απαιτήσει μεγαλύτερη διπλωματική πίεση για επίτευξη λύσης και υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι οι δύο πλευρές στο νησί πρέπει να εργαστούν εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για να καταλήξουν σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Ο κ. Χάμιλτον και η κα Γουέστ καταλήγουν γράφοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με όλα τα ψηφίσματα των ΗΕ, περιλαμβανομένου του τερματισμού του προγράμματος επανεποικισμού στο πρώην θέρετρο των Βαρωσίων και να απέχει από περαιτέρω προκλήσεις και ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση στην Κύπρο».

Ζητούν επίσης τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο και τον άμεσο τερματισμό των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Aπό ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top