ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπερδεμένοι οι πολίτες για το πότε και αν πρέπει να κάνουν τα rapid τεστ - Τι ισχύει - Ο κατάλογος και το πρόστιμο

Μπερδεμένοι οι πολίτες για το πότε και αν πρέπει να κάνουν τα rapid τεστ - Τι ισχύει - Ο κατάλογος και το πρόστιμο

Σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες των social media , οι ερωτήσεις και οι απορίες πολιτών είναι αρκετές για το αν θα πρέπει ή οχι να κάνουν τεστ κορωνοϊου ώστε να επιστρέψουν στην δουλειά.

Κάποιοι επικαλούνται την φύση της δουλειάς τους όπως για παράδειγμα, οικοδομές ή εργασίες σε εξωτερικούς χώρους και άλλοι επικαλούνται ότι δεν σταμάτησαν να δουλεύουν και αν θα πρέπει να κάνουν κάθε εβδομάδα το τέστ αφού προηγουμένως δεν το είχαν κάνει, παρότι εργάζονταν κανονικά.

Τι ισχύει λοιπόν για την επιστροφή στην εργασίας και τα rapid test;

Το πρόγραμμα ελέγχου δωρεάν μαζικών τεστ αντιγόνου, του Υπουργείου Υγείας για τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που θα επιστρέψουν στις δουλειές τους τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, έχει ήδη ξεκινήσει.

Αναμφισβήτητα προϋπόθεση για την επιστροφή των εργαζομένων πίσω στην εργασίας τους αποτελεί η προσκόμιση αρνητικού rapid test το οποίο θα έχει ισχύ επτά ημερών.

Για αυτό και το Υπουργείο Υγείας καθόρισε 53 κινητές μονάδες σε όλες τις Επαρχίες για ελέγχο των εργαζομένων με αντιγονικά τέστ όπου έχει γίνει ομαδοποίηση των εργαζομένων αλφαβητικά με βάση το επίθετό τους για κάθε μέρα. 

Στην περίπτωση όπου κάποιος εργαζόμενος δεν μεταβεί για εξέταση σύμφωνα με την  αλφαβητική ομαδοποίηση, θα πρέπει να υποβληθεί σε εξέταση μέχρι τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, αλλιώς δεν θα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΗΜΕΙΩΝ 2:

 

 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΣΤ

Αρχικά κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να επιστρέψει χωρίς να έχει στην διάθεση του αρνητικό τεστ κορωνοϊου για όλα τα είδη εργασίας, είτε αυτό είναι σε εξωτερικό χώρο είτε σε εσωτερικό.

Στην περίπτωση που εργοδότης δεχθεί υπάλληλο στην εργασία ο οποίος δεν έχει φέρει αρνητικό τέστ η ευθύνη βαραίνει τον εργοδότη και στην περίπτωση ελέγχου τότε το πρόστιμο είναι 300 ευρώ.

Είναι σαφές ότι ο εργοδότης οφείλει να μην επιτρέψει την είσοδο σε όσους δεν προσκομίσουν τεστ.

Στην περίπτωση που αποδειχθεί οτι ο εργαζόμενος αρνήθηκε να υποβληθεί σε τεστ παρά τις υποδείξεις του εργοδότη του , τότε το πρόστιμο των 300 ευρώ το πληρώνει ο εργαζόμενος. 

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΕΣΤ

Ο εργοδότης/επιχείρηση έχει την ευθύνη για τον συντονισμό επανάληψης του ελέγχου των εργαζομένων, ώστε ανά πάσα στιγμή και σε εβδομαδιαία βάση να έχουν σε ισχύ rapid test όπως καθορίζεται πιο κάτω:

  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν μέχρι 3 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν από 4 μέχρι 10 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε τουλάχιστον 4 εργαζόμενους.
  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν πέραν των 10 ατόμων, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε 4 άτομα ή στο 20% των εργαζομένων, όποιο είναι μεγαλύτερο αριθμητικά.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top