Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: 'Ελληνική και η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι απολύτως συντονισμένες'

Μητσοτάκης: 'Ελληνική και η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι απολύτως συντονισμένες'

Σε εξέλιξη είναι οι διαβουλεύεις μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.


Υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον καλωσόρισε και τον ευχαρίστησε και εξέφρασε ευγνωμοσύνη του κυπριακού ελληνισμού «για το αδιάλειπτο ενδιαφέρον για την Κύπρο μέσα από την στενή επαφή που έχουμε, το ειλικρινές και το συνεχές ενδιαφέρον για τα όσα συμβαίνουν και όσα αφορούν την Κύπρο, τόσο τον ίδιο προσωπικά εσένα, την κυβέρνησή του και γενικότερα την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας».

«Είναι κάτι που το νοιώθουμε ως απαραίτητο στοιχείο στο δρόμο για την απελευθέρωση, την επανένωση, τη δημιουργία συνθηκών εν πάση περιπτώσει που να επιτρέπουν επίλυση και ειρηνική συμβίωση με τους συμπατριώτες μας τους Τουρκοκύπριους», είπε.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι «θα έχουμε την ευκαιρία βεβαίως να ενδιατρίψουμε και για τα όσα με την αποφασιστικότητά μας μπορούν να διαδραματιστουν κατά την άτυπη σύνοδο που φαίνεται να είναι έτοιμος να συγκαλέσει ο ΓΓ, αλλά και γενικότερα να ανασκοπήσουμε και το ευρύτερο περιβάλλον στην περιοχή, όπως επίσης και βεβαίως το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε συντονισμένα να αντιμετωπίσουμε αλλά και να συνεργαστούμε για το καλύτερο δυνατόν, όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής και της ΕΕ». 

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε θεώρησε υποχρέωσή του σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία να βρίσκεται στην Κύπρο. «Εισερχόμαστε σε μια περίοδο κρίσιμων εξελίξεων εν αναμονή και της σύγκλησης της άτυπης πενταμερούς». Είναι, είπε, «αυτονοήτο, υποχρέωση και ανάγκη, η Ελληνική Δημοκρατία και η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι απολύτως συντονισμένες έτσι ώστε από κοινού να διεκδικήσουμε αυτό το οποίο και εσύ διατύπωσες ως την επιθυμία του κυπριακού λαού: Την επανέvωση του νησιού, στα πλαίσια πάντα των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, στο πλαίσιο των προδιαγεγραμμένων αποφάσεων του ΟΗΕ για να εξασφαλίσουμε την ειρηνική συμβίωση Ε/κ και Τ/κ σε μια επανενωμένη και ειρηνική Κύπρο».

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε επίσης ότι θα γίνει επίσης μια «συνολική επισκόπηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι θα υπάρξει συντονισμός και στο κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας, στο οποίο και οι δύο χώρες τα έχουν καταφέρει καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. «Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της περιπέτειας με την ανάπτυξη και των εμβολιασμών είναι σημαντικό να προετοιμαζόμαστε και για την επόμενη μέρα», ανέφερε. Είμαστε δύο χώρες, πρόσθεσε, εξαρτημένες και οι δύο από τον τουρισμό και είναι καλό στο πλαίσιο αυτό να είμαστε στοχευμένοι έτσι ώστε να διευκολύνουμε τους ταξιδιώτες, υπό προϋποθέσεις που θα θέσουμε, να έρθουν να επισκεφθούν το καλοκαίρι την Ελλάδα και την Κύπρο, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για τις οικονομίες των δύο χωρών.

«Προσβλέπω όπως πάντα σε πολύ ουσιαστικές συνομιλίες», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στη Λευκωσία για συντονισμό και ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό που αναμένεται να συγκαλέσει ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες όπως όλα δείχνουν αρχές Μαρτίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Μητσοτάκης θα προβούν σε δηλώσεις στις 12:15.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top