Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία δεν έχει ασυλία για τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον, λένε οι ΗΠΑ

Η Τουρκία δεν έχει ασυλία για τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον, λένε οι ΗΠΑ

Με μια κοινή γνωμοδότηση που κατατέθηκε με υπόμνημα στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την μυστική αστυνομία (Secret Service) αποφάνθηκε ότι η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια της ασυλίας που προβλέπεται στον νόμο "Foreign Sovereign Immunities Act" (FSIA) σχετικά με τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν το 2017 στην αμερικανική πρωτεύουσα.

 
Υπενθυμίζεται ότι οι άνδρες της ασφάλειας του Τούρκου προέδρου είχαν επιτεθεί και χτυπήσει βίαια ειρηνικούς διαδηλωτές στην πλατεία Σέρινταν και στην συνέχεια είχαν εμπλακεί σε αψιμαχίες με το προσωπικό της αμερικανικής μυστικής αστυνομίας.
 
Σε πρωτόδικο επίπεδο, το Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον είχε αποφανθεί ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια της ασυλίας.
 
Η τουρκική πλευρά, όμως, άσκησε έφεση με βασικό επιχείρημα ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες έγιναν για λόγους ασφαλείας του προέδρου.
 
Με δεδομένο ότι η υπόθεση αφορούσε την εμπλοκή μιας ξένης κυβέρνησης, οι δικαστές ζήτησαν τη γνωμοδότηση των τριών αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών (Υπουργείο Δικαιοσύνης, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μυστική Αστυνομία).
 
Ωστόσο, η κοινή γνωμοδότηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι επίμαχες πράξεις δεν έγιναν για λόγους προστασίας του Τούρκου προέδρου και συνεπώς δεν απολαμβάνουν την ασυλία που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του νόμου.
 
Υπενθυμίζεται, ότι τα ηγετικά στελέχη των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων Βουλής και Γερουσίας είχαν στείλει νωρίτερα επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με την οποία του ζητούσαν να ξεκαθαρίσει ότι η Τουρκία δεν διαθέτει ασυλία βάσει του νόμου "Foreign Sovereign Immunities Act" (FSIA).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Γράψε-Σβήσε ονομάτων για τις δημαρχιακές εκλογές - Οι "Αντάρτες" στον ΔΗΣΥ

Ακινητοποίηση λεωφορείων: «Εφιάλτης» για μαθητές και γονείς – Πολλοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν ταξί και άλλοι δεν πήγαν καθόλου στο σχολείο - Βίντεο

Αυξημένες οι διελεύσεις από τα οδοφράγματα – Πόσοι περισσότεροι ήταν οι Ελληνοκύπριοι και πόσοι οι Τουρκοκύπριοι σε σχέση με πέρσι

Θέλετε να κόψετε καυσόξυλα; Ποια η διαδικασία και ποιες άδειες πρέπει να κατέχετε – Όλες οι πληροφορίες

Έκκληση για βοήθεια σε 100 οικογένειες στην Κύπρο: «Επείγει να καλυφθούν και τα μωρά στην Παιδική Στεγη»



ΠτΔ: Συναντήθηκε με αλ Σίσι στο Κάιρο και έφυγε για Ιορδανία

ΠτΔ: Συναντήθηκε με αλ Σίσι στο Κάιρο και έφυγε για Ιορδανία

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 9.15πμ η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κάιρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top