ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΑΚΕΛ διαφωνεί με διενέργεια δημοψηφίσματος μαζί με τις βουλευτικές για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ

Το ΑΚΕΛ διαφωνεί με διενέργεια δημοψηφίσματος μαζί με τις βουλευτικές για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ

Το ΑΚΕΛ διαφωνεί με την πρόταση της Κυβέρνησης για διενέργεια παγκύπριου δημοψηφίσματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί  με τις Βουλευτικές Εκλογές δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα του δημοψηφίσματος και οι κίνδυνοι που διατρέχει η Κύπρος σε σχέση με τους πόρους από το ταμείο ανάκαμψης αν δεν αρχίσει να εφαρμόζεται η μεταρρύθμιση.

 
Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ,  μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η Κυβέρνηση, σεβόμενη το γεγονός ότι το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων εξέφρασε τη θέληση για διενέργεια δημοψηφίσματος, έχει διαμορφώσει μια πρόταση για τη διενέργεια ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, ώστε και οικονομία να υπάρξει και η ανάλογη προσέλευση του κόσμου, αφού η υφιστάμενη νομοθεσία δεν επιτάσσει την υποχρεωτικότητα του δημοψηφίσματος.

Ο Υπουργός ανέφερε περαιτέρω ότι η μεταρρύθμιση της ΤΑ συζητήθηκε κάτω από το γεγονός ότι υπήρξε παραίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η μεταρρύθμιση κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική για να προχωρήσει η εκταμίευση του πολύ σημαντικού για τη χώρα μας ποσού των 968 εκ. ευρώ, με την Κυπριακή Δημοκρατία ουσιαστικά να πρέπει να προχωρήσει και να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις, ούτως ώστε να δικαιολογείται η εκταμίευση του ποσού αυτού.

Ο κ. Νουρής εξήγησε ότι η  Κυβέρνηση θα προωθήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων την πρότασή της για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, διευκρινίζοντας ότι η νομοθεσία ορίζει ξεκάθαρα ότι η Κυβέρνηση εισηγείται και η Βουλή έχει το δικαίωμα είτε να απαντήσει καταφατικά στο ερώτημα που θα αποσταλεί από την Κυβέρνηση, αν θέλει να γίνει δημοψήφισμα ή να απαντήσει αρνητικά χωρίς να έχει δικαίωμα να διαφοροποιήσει το ερώτημα.
 
Ακολούθως εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει η ανάλογη συναίνεση εκ μέρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων ώστε να δοθεί στον κυπριακό λαό  η ευκαιρία να αποφανθεί για τη μεταρρύθμιση.
 
Ευχήθηκε επίσης ότι αυτές οι εξελίξεις δεν θα αποτελέσουν τροχοπέδη στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε δελτίο Τύπου του ΑΚΕΛ αναφέρεται ότι μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, ο κ. Κυπριανού αφού ανέφερε ότι «έχουμε ακούσει την πρόταση της Κυβέρνησης, διατηρούμε την διαφωνία μας, ιδιαίτερα και με τον τρόπο που τίθεται το σχετικό ερώτημα». Πρόσθεσε πως «κατανοώντας όμως ότι υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ έχουμε πει στον Υπουργό ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάποιες ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν έτσι ώστε από την μια να μπορέσουμε να πάρουμε τα λεφτά από το ταμείο ανάκαμψης και από την άλλη να διατηρήσουμε ζωντανή τη συζήτηση για την μεταρρύθμιση της ΤΑ».
 
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι αναμένουμε τους προβληματισμούς του Υπουργείου Εσωτερικών για να δούμε πως θα προχωρήσουμε.
 
Πρόσθεσε ότι η δική μας η θέση εξακολουθεί να παραμένει ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να προχωρήσουμε με τις συνέργειες στο αρχικό στάδιο και να γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα για να αποφανθούν τοπικά οι δημότες για το πώς επιθυμούν να είναι το μέλλον τους.
 
Ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ είχε αναλάβει έντονες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να γίνει πραγματική μεταρρύθμιση του θεσμού της ΤΑ με τρόπο που θα εξυπηρετούνται οι πολίτες και ταυτόχρονα θα γίνει πολύ πιο αποτελεσματική η λειτουργία των Δήμων και πολύ λιγότερο κοστοβόρα σε ότι αφορά τους δημότες.
 
Περαιτέρω, λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της μεταρρύθμισης της ΤΑ, ανέφερε ότι ο  ΥΠΕΣ ξέρει πάρα πολύ καλά ότι οι Βουλευτές το κόμματος του και  η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών πρωτοστάτησαν ώστε να συζητηθούν και να διαμορφωθούν  στην τελική τους μορφή τα νομοσχέδια.
 
«Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, στις οποίες υποχωρήσαμε από θέσεις που είχαμε για να καταφέρουμε να φτάσουμε σε μια συναίνεση έτσι ώστε να ολοκληρώσουμε τα νομοσχέδια και να μπορούμε να προχωρήσουμε με την μεταρρύθμιση του θεσμού», συμπλήρωσε.
 
Τοποθέτηση του φράκτη στην πράσινη γραμμή
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι κατά τη συνάντηση του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ συζητήθηκε και το θέμα της τοποθέτησης του φράκτη εκ μέρους της Κυβέρνησης στην πράσινη γραμμή.
 
Είπε ότι  έχει εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να επέμβουμε στη νεκρή ζώνη, ούτε να δημιουργήσουμε οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα με την τοποθέτηση αυτού το φράκτη.
 
Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο μέτρο έρχεται να προστεθεί στη σειρά των άλλων μέτρων που έχουμε λάβει από το 2020, όπως η πάταξη των εικονικών γάμων, η πάταξη των εικονικών φοιτητών, ο περιορισμός των θαλάσσιων ροών, κυρίως από Λίβανο και Συρία, και προώθηση συγκεκριμένων νομοθετημάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με πιο πρόσφατο αυτό που αναμένουμε να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, με την αύξηση των ποινών στους διακινητές, ούτως ώστε, όλα μαζί αθροιστικά, να μας βοηθήσουν να περιορίσουμε αυτές τις ροές.

Ανέφερε ότι από την πρώτη μέρα αυτού του έτους, που εφαρμόζεται η νέα μεταναστευτική πολιτική στην ολότητά της στην Κυπριακή Δημοκρατία και μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουμε προχωρήσει στις 1.800 απορρίψεις αιτήσεων ασύλου που προέρχονται από χώρες που είναι «ασφαλείς», αλλά την ίδια ώρα, ενώ προχωρούμε με αυτούς τους ρυθμούς, έχουν έρθει άλλοι 888 αιτητές ασύλου, οι οποίοι έχουν διέλθει την πράσινη γραμμή το ίδιο διάστημα.

Σημειώνοντας ότι γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να περιορίσουμε αυτούς τους αριθμούς, τόνισε ότι «θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε αυτό που πραγματικά πρέπει στους πρόσφυγες, αλλά την ίδια ώρα, για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να βρούμε τρόπο να μειώσουμε δραστικά τους αριθμούς των οικονομικών μεταναστών».         
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι  εξέφρασε έντονη διαφωνία με την ενέργεια του Υπουργείου.
 
Ταυτόχρονα είπε ότι ξεκαθάρισε ότι το ΑΚΕΛ συμφωνεί πως πρέπει να υπάρξει ένας έλεγχος στις  μεταναστευτικές ροές και σίγουρα διαχωρίζει τους πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες.
 
«Από εκεί και πέρα κατά την άποψη μας υπήρχαν άλλοι τρόποι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα το οποίο υπάρχει», είπε προσθέτοντας ότι  «έχουμε πει ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τεχνολογικά μέσα έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται αποτελεσματική επιτήρηση της πράσινης γραμμής».
 
Είπε τέλος ότι σε αυτό το θέμα «δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε κοινή προσέγγιση με το Υπουργείο και την Κυβέρνηση γενικότερα, γιατί είναι αποφάσεις της Κυβέρνησης και όχι μόνο αποφάσεις του Υπουργείου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top