ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρέπει να γίνει σοβαρή προετοιμασία για την άτυπη πενταμερή, είπε ο Χ. Θεοπέμπτου στη Βουλή

Πρέπει να γίνει σοβαρή προετοιμασία για την άτυπη πενταμερή, είπε ο Χ. Θεοπέμπτου στη Βουλή

Στη σημασία να υπάρξει άμεσα επικοινωνιακός σχεδιασμός για βελτίωση της εικόνας που έχει η Κύπρος στην Ευρώπη, αλλά και προσεχτικός προγραμματισμός και προετοιμασία για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη, εστίασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το Κυπριακό. 

Στην ομιλία του ο κ. Θεοπέμπτου αναφέρθηκε στο χρόνο που έχει περάσει από την εισβολή και τα αρνητικά του επακόλουθα. 

Αναφέρθηκε στο επάγγελμά του, αυτό του ηλεκτρονικού μηχανικού και συγκεκριμένα στον σχεδιασμό και την ανάλυση κινδύνου που ο ίδιος εφαρμόζει σε πολλά επίπεδα στη ζωή του. «Σας προκαλώ να δοκιμάσετε να κάνετε τέτοιες αναλύσεις για την άτυπη πενταμερή και θα δείτε ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ ανησυχητικά», είπε.

Αναφέρθηκε στις αδυναμίες της Κύπρου λέγοντας ότι  οι οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με τη Βρετανία και ευρωπαϊκές χώρες όπως την Ιταλία, τη Μάλτα και ιδιαίτερα τη Γερμανία, είπε, «είναι τέτοιες που δύσκολα μπορούμε να βασιστούμε στην ΕΕ για ευνοϊκές για εμάς αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Έδωσε το παράδειγμα, της δυσκολίας να πάρουν έστω και απλά μέτρα όταν τα τουρκικά πλοία σεργιάνιζαν στην ελληνική ΑΟΖ.

«Τώρα μάλιστα που λόγω πανδημίας οι οικονομίες όλων των χωρών αντιμετωπίζουν προβλήματα δεν είναι εποχή για πειραματισμούς», πρόσθεσε.

Στις 25 και 26 Μαρτίου θα συνέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην ατζέντα του υπάρχει και το θέμα της Ανατολική Μεσογείου, ανέφερε εκτιμώντας ότι επομένως θα μπορούμε να σχηματίσουμε μια άποψη των προθέσεων των Ευρωπαίων εταίρων μας αλλά και τις δυνατότητες διεκδικήσεων της Τουρκίας πριν την πενταμερή.

Ο κ. Θεοπέπτου αναφέρθηκε στη μεγάλη ζημιά που έγινε στην Ευρώπη από την υπόθεση με τα διαβατήρια που δεν έχει αντιληφθεί ο κόσμος. Είπε ότι με τα όλα όσα έγιναν με κατάληξη το ρεπορτάζ του Al Jazeera, «γελοιοποιηθήκαμε ανά το παγκόσμιο».

Αυτό, σημείωσε ο κ. Θεοπέμπτου, «το αντιλαμβάνεται αμέσως όποιος δοκιμάσει να κερδίσει την συμπαράσταση των Ευρωπαίων
που όποτε μιλάς μαζί τους για να εξασφαλίσεις υποστήριξη θα βρουν κάποιο τρόπο να αναφέρουν τα διαβατήρια». Είπε ωστόσο ότι το Κίνημα είναι σε συνεχή επικοινωνία με την ηγεσία των Ευρωπαίων Πρασίνων.

Ο κ .Θεοπέμπτου εισηγήθηκε ότι θα πρέπει να γίνει «ολοκληρωτικός επικοινωνιακός σχεδιασμός για να αλλάξει η εικόνα μας στην Ευρώπη», προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει αμέσως. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι τα κόμματα θα είναι έτοιμα να συνεργαστούν αν αναλάβει η Κυβέρνηση να κάνει αυτή την επικοινωνιακή επίθεση στις χώρες της Ευρώπης. 

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Θεοπέμπτου στην ανάγκη προσεχτικού προγραμματισμού για την άτυπη πενταμερή. «Πρέπει να γίνει σοβαρή προετοιμασία για την πενταμερή, να ετοιμάσεις τα επιχειρήματα σου, να υποψιαστείς ποια θα είναι η απάντηση που θα σου δώσουν για να είσαι έτοιμος να δώσεις την ανταπάντηση», είπε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών, είπε επίσης ότι στα ψηφίσματα του ΟΗΕ υπάρχουν και διάφορες αναφορές όπως για την πολιτική ισότητα. Για τον όρο αυτό, ανέφερε, «θα πρέπει όλοι να καταλαβαίνουμε το ίδιο, τι εννοούμε και τι επιζητούμε».  «Πρέπει όλοι να έχουμε κοινή θέση ή τουλάχιστον κοινή κατανόηση», σημείωσε.

Εμείς ως Κίνημα, ανέφερε, «θα είμαστε μαζί με τον Πρόεδρο στη Γενεύη με την ελπίδα ότι θα φύγουμε από εκεί με μια καλή προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών».

«Είναι σημαντικό να φτάσουμε σύντομα σε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και με πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου», είπε καταληκτικά.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top