Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή πεποίθηση ΑΚΕΛ – ΚΚΔ ότι το αποτέλεσμα της Γενεύης θα είναι καθοριστικό

Κοινή πεποίθηση ΑΚΕΛ – ΚΚΔ ότι το αποτέλεσμα της Γενεύης θα είναι καθοριστικό

Είναι κοινή πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα της άτυπης συνάντησης στη Γενεύη θα καθορίσει το μέλλον και την προοπτική στην χώρα μας, τη ζωή των Ε/κ, των Τ/κ, των Αρμένιων, Μαρωνιτών και Λατίνων στη γη που μας γέννησε, την Κύπρο, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ), Τζεμάλ Οζγιγίτ και αντιπροσωπεία του κόμματος.


 
Χρειάζεται να παλέψουμε για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα να επανενώσουμε την κοινή μας πατρίδα, πρόσθεσε. «Το μόνο σημείο στο οποίο μπορούμε να συναντηθούμε Ε/κ και Τ/κ, είναι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ» είπε μετά τη συνάντηση στα γραφεία του τ/κ κόμματος.
 
Χρειάζεται η Τουρκία και ο κ. Τατάρ να εγκαταλείψουν τις απαράδεκτες αξιώσεις και από την άλλη ο κ. Αναστασιάδης να είναι συνεπής στο στόχο της ΔΔΟ, ανέφερε ο κ. Κυπριανού. «Καλούμε λοιπόν τον κ. Αναστασιάδη να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα υποχρεώσουν την Τουρκία και τον κ. Τατάρ να επιστρέψουν στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη» συνέχισε.
 
Συμφώνησαν, είπε, με τον «φίλο Τζεμάλ» να αναλάβουν πρωτοβουλίες όλα τα κόμματα που επιθυμούν και επιδιώκουν την λύση στις δύο κοινότητες, οργανώσεις, κινήματα, για να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στους δύο ηγέτες. «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, η Κύπρος και ο λαός μας δεν μπορούν να διχοτομηθούν, πρέπει να επανενωθούν» ανέφερε.
 
O Άντρος Κυπριανού είπε ότι συζήτησαν και τα θέματα εμβολίων και χαλουμιού και για το πρώτο θα διαβιβάσει την παράκληση των Τ/κ προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μαζί με την άποψη του ΑΚΕΛ. Για το θέμα του χαλουμιού, ανέφερε ότι μετά το ΕΚ θα τεθεί η απόφαση για έγκριση στα κοινοβούλια των 27 κρατών μελών «και σε ό,τι μας αφορά θα αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης».
 
Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον κ. Όζγιγιτ για την συνάντηση και ευχήθηκε «όλοι μαζί να καταφέρουμε να επανενώσουμε τον τόπο μας».
 
Ο πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Όζγιγιτ εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η συνάντηση στη Γενεύη στις 27, 28 και 29 Απριλίου.
 
Ωστόσο, είπε, στις συνθήκες πανδημίας τις οποίες βιώνουμε ζήτησαν από το ΑΚΕΛ να ασκήσει πίεση στο θέμα των εμβολίων που οι Τ/κ παίρνουν από την ΕΕ μέσω του «νότου» - όπως αναφέρθηκε στις ελεύθερες περιοχές - ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη προμήθεια.
 
Στο θέμα του χαλουμιού, ο κ. Όζγιγιτ ανέφερε ότι ενόψει της έγκρισης από το ΕΚ του προϊόντος, ως ΠΟΠ, έχει αρχίσει μια εργασία ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και γνωρίζοντας – όπως είπε – την στήριξη του ΑΚΕΛ σε αυτό το ζήτημα, ζήτησε όπως η στήριξή του συνεχισθεί.
 
Για την άτυπη συνάντηση στη Γενεύη, ο πρόεδρος του ΚΚΔ δήλωσε ότι η θέση τους είναι ξεκάθαρη. «Επιθυμία μας είναι μια ομόσπονδη Κύπρος, διζωνική, δικοινοτική, που θα έχει μια διεθνή προσωπικότητα, μια κοινή κυριαρχία, μια υπηκοότητα, στη βάση των όσων επιτεύχθηκαν στο Κραν Μοντάνα, περιλαμβανομένου του πλαισίου Γκουτέρες, του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και της συμφωνίας στην συνάντηση του Βερολίνου μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, για πολιτική ισότητα, εκ περιτροπής προεδρία και αποτελεσματική συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων».
 
Σε αυτά τα θέματα, είπε, συμφωνούν με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και είναι έτοιμοι τις επόμενες ημέρες να προβούν στα βήματα που χρειάζεται για να ασκήσουν πίεση προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Ο Τζεμάλ Όζγιγιτ εξέφρασε ανησυχία και για την στάση της Τουρκίας και του Ερσίν Τατάρ για κυριαρχική ισότητα, δύο χωριστά κράτη αλλά και για την «ζιγκ ζάγκ» - όπως είπε – στάση του Προέδρου Αναστασιάδη, που κάποτε μιλά για δύο κράτη, κάποτε για χαλαρή ομοσπονδία, «μανούβρες που έκανε για να δείξει την τουρκική πλευρά ως αδιάλλακτη».

«Πρέπει να ενεργήσουμε από κοινού απέναντι σε αυτά, πρέπει να ενταθεί η ενότητα και η συνεργασία των δυνάμεων και στις δύο πλευρές για να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα από την Γενεύη και να αρχίσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία. Πρέπει να κορυφωθεί αυτό με μια κοινή ανακοίνωση, μια κοινή εκδήλωση» πρόσθεσε.
 
Να σημειωθεί ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στις δηλώσεις του είπε ότι πριν από την συνάντηση με το ΚΚΔ, είχε συνάντηση με τον τέως ηγέτη των Τ/κ, Μουσταφά Ακιντζί.
 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πυρκαγιά στη Λεμεσό - Σε εφαρμογή το «Ίκαρος ΙΙ» - Δείτε βίντεο

Καταγγελίες μετά τον θάνατο του Πέτρου – «Δεν υπάρχει πρωτόκολλο διαχείρισης επειγόντων περιστατικών στον αυτοκινητόδρομο»

Β. Παπαδόπουλος για υπερωρίες: «Ήταν ένα λάθος και αναγνωρίστηκε – Δεν ήταν πολιτική απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας»

Νέες αυξήσεις στα καύσιμα πριν μπει ο Οκτώβρης – Ανεβαίνουν τα ποσοστά μετά την «επιστροφή» του φόρου κατανάλωσης – Πίνακας

«Επώδυνη διαδικασία το άνοιγμα του λογαριασμού του ρεύματος» – «Φωνάζει» για αισχροκέρδεια στις τιμές ο Λεβέντης

Σοβαρό εργατικό ατύχημα στην Πάφο - Σε κρίσιμη κατάσταση 57χρονος - Υπέστη εγκεφαλική αιμορραγίαΕκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Σε κλήση για πυρκαγιά (15:28) ανταποκρίθηκε η Πυροσβεστική. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση και δέντρα σε περιοχή παρά τη Κοινότητα Άλασσας Επαρχίας Λεμεσού και κατευθύνεται Βορειοανατολικά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top