ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ – ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: 3.000 άτομα αξιολογούνται καθημερινά ως στενές επαφές κρούσματος - Μπαίνει στη μάχη και η τεχνολογία

ΚΥΠΡΟΣ – ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: 3.000 άτομα αξιολογούνται καθημερινά ως στενές επαφές κρούσματος - Μπαίνει στη μάχη και η τεχνολογία

Στη μάχη της χώρας μας για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού και περιορισμό του κινδύνου διασποράς του ιού έχει ριχθεί πλέον και η τεχνολογία, μέσω της ανάπτυξης της εφαρμογής για κινητά (application) CoVTracerEN.

Λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στην κοινότητα, η Ομάδα Ιχνηλάτησης αξιολογεί καθημερινά περίπου 3,000 άτομα που με βάση τον ορισμό, θεωρούνται στενή επαφή κρούσματος. Πρώτιστος στόχος της εφαρμογής είναι να ενισχύσει και να συμπληρώσει το έργο της ιχνηλάτησης, ενημερώνοντας, μέσω ειδοποιήσεων, τους πολίτες σε περίπτωση που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού και αξιολογούνται βάσει αλγόριθμου ως «πιθανές στενές επαφές».

Στο πλαίσιο της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και της επαναλειτουργίας χώρων όπου μπορούν να συγχρωτιστούν άτομα άγνωστα μεταξύ τους, η εθελοντική αξιοποίηση αυτού του απλού μέσου, συντείνει στη μεγαλύτερη ασφάλεια των πολιτών. Ιδιαίτερα σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν είναι δυνατό ο πολίτης να γνωρίζει όλα τα άτομα που βρίσκονται κοντά του (π.χ. χώροι εστίασης, πολυκαταστήματα, υπεραγορές, πανεπιστημιακά ιδρύματα, κοκ), η εφαρμογή αποτελεί ένα εύχρηστο εργαλείο που μπορεί να ενημερώσει τον χρήστη έγκαιρα εάν έχει εκτεθεί στον ιό. Εξίσου χρήσιμη εκτιμάται ότι θα είναι η εφαρμογή ενόψει της επαναδραστηριοποίησης του τομέα του τουρισμού που αναμένεται να επιχειρήσουν τα κράτη της ΕΕ το επόμενο διάστημα. Ήδη, παρόμοιου τύπου εφαρμογές χρησιμοποιούνται σε 20 κράτη της ΕΕ από 82 εκ. Ευρωπαίους πολίτες.

Με την ευκαιρία, υπενθυμίζεται ότι:

-Τα άτομα που είναι θετικά στον ιό οφείλουν να δηλώσουν στην Ομάδα Ινχηλάτησης όλα τα άτομα με τα οποία είχαν επαφή και να ενημερώσουν σχετικά τα εν λόγω άτομα.

-Τα άτομα που ορίζονται ως στενές επαφές, οφείλουν να αυτοπεριοριστούν αμέσως και να αναμένουν οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας.

-Στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης, οι στενές επαφές υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση (PCR test) μετά από διευθέτηση ραντεβού μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.

-Η διάρκεια του αυτοπεριορισμού είναι 14 μέρες, εκτός εάν ο πολίτης υποβληθεί σε εξέταση PCR, με ιδία έξοδα, τη 10η ημέρα του αυτοπεριορισμού με αρνητικό αποτέλεσμα.

-Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων οποιαδήποτε στιγμή κατά την περίοδο του αυτοπεριορισμού, το άτομο οφείλει να επικοινωνεί με τον Προσωπικό του Ιατρό, αναφέροντας ότι είναι στενή επαφή κρούσματος, για να του δοθεί η απαραίτητη ιατρική καθοδήγηση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top