ΔΙΕΘΝΗ

Η οικονομική κρίση «φουντώνει» τα σενάρια ανασχηματισμού της κυβέρνησης Ερντογάν

Η οικονομική κρίση «φουντώνει» τα σενάρια ανασχηματισμού της κυβέρνησης Ερντογάν

Στη δίνη μιας βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης δείχνει να βυθίζεται το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, με φόντο τις πολιτικές παρεμβάσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομική διοίκηση της χώρας, γεγονός που πλήττει την εμπιστοσύνη των αγορών προς τους γείτονες, ενώ ταυτόχρονα «φουντώνει» τα σενάρια περί ανασχηματισμού στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, εκτός από την πολιτική διάσταση των προβλημάτων στη γειτονική χώρα, μείζον ζήτημα είναι η οικονομική.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, η εμμονική τάση του Ερντογάν να επιζητεί διαρκώς χαμηλά επιτόκια, ώστε να επιτυγχάνει αφενός χαμηλό κόστος δανεισμού, αφετέρου να εξασφαλίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (εξαγωγές, βαριά βιομηχανία κλπ.), με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των επεκτατικών του βλέψεων, ήταν εκείνη ακριβώς που τον οδήγησε να καρατομήσει υψηλόβαθμα στελέχη της οικονομικής διοίκησης της χώρας.

Τελευταίο «θύμα» αυτών των παρεμβάσεων υπήρξε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Τουρκίας, Μουράτ Τσετίνκαγια, ο οποίος αντικαταστάθηκε από το πρώην στέλεχος της Morgan Stanley, Μουσταφά Ντουμάν.

Η αποπομπή του Τσετίνκαγια μόνον τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς ήδη εδώ και αρκετό καιρό οι κεντρικοί τραπεζίτες της Τουρκίας υπογράμμιζαν πως η πολιτική ανοικτών παρεμβάσεων του Ερντογάν στην εθνική οικονομία της χώρας οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, στην κατάρρευση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Υπό το πρίσμα αυτό, η καρατόμηση του υποδιοικητή της Τράπεζας της Τουρκίας προκάλεσε την Τρίτη νέο κατακρημνισμό της τουρκικής λίρας, όπως ακριβώς είχε συμβεί και την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Ερντογάν είχε αποπέμψει τον κεντρικό τραπεζίτη, Νατσί Αγκμπάλ. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί ένα ιδιόμορφο «φλερτ» με τις διεθνείς αγορές, τοποθετώντας σε νευραλγικές οικονομικές θέσεις πρώην στελέχη μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων – όπως ισχύει στην περίπτωση του Ντουμάν.

Εξίσου ανησυχητική για τις διεθνείς αγορές είναι και η στάση του νέου διοικητή, Σαχάπ Καβτσιόγλου, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «πειθήνιο όργανο» του Τούρκου προέδρου.

Ο Καβτσίογλου με δημόσια τοποθέτησή του τάχθηκε ανοικτά υπέρ της πολιτικής Ερντογάν για διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα, υποστηρίζοντας πως τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε πληθωρισμό.

Απαντώντας γραπτώς σε ερωτήσεις που του απηύθυνε το Bloomberg, ο νέος κεντρικός τραπεζίτης άφησε εμφανώς ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων και μάλιστα άμεσα μέσα στον Απρίλιο, δηλώνοντας απλώς ότι η αγορά «δεν πρέπει να παίρνει ως δεδομένη τη μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο».

Τη στιγμή, πάντως, που η τουρκική λίρα διολισθαίνει επικίνδυνα, ο Ερντογάν απευθύνει έκκληση στους Τούρκους πολίτες να στηρίξουν τις τουρκικές τράπεζες καταθέτοντας τον χρυσό και το συνάλλαγμα που κρατούν στα σπίτια τους. Μόνο που κι αυτή η έκκληση είναι πολύ δύσκολο να εισακουστεί, καθώς οι έχοντες στην Τουρκία επιλέγουν την οδό του δολαρίου για τις περιουσίες τους, γυρίζοντας την πλάτη στο εθνικό νόμισμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η λίρα να οδηγείται σε περαιτέρω υποχώρηση.

Το αποτέλεσμα είναι, βέβαια, να επιταχύνουν περαιτέρω την υποχώρηση του νομίσματός τους που έχει οδηγήσει σε ραγδαία υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου. Κι αυτό δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.

Και στο βάθος ανασχηματισμός: Ποια ονόματα ακούγονται

Την ίδια στιγμή, η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την ανεργία και τη φτωχοποίηση, στην οποία οδηγείται η τουρκική κοινωνία, αναζωπυρώνουν τα σενάρια περί αλλαγών στην τουρκική κυβέρνηση.

Τις τελευταίες ώρες ακούγεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αντιπολιτευόμενου τουρκικού Τύπου η «ολική επαναφορά» της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ, η οποία κατά την εφημερίδα Sozcu προαλείφεται για τη θέση της υπουργού Εξωτερικών, στη θέση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η ανάδυση του ονόματος της Τσιλέρ, ωστόσο, δεν θα πρέπει να λογίζεται ως έκπληξη για τα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας. Παραδοσιακά, όσες φορές η γειτονική χώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές κρίσεις, το όνομα της Τσιλέρ φιγουράριζε πρώτο στις προτιμήσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Αιτιολογείται δε, σύμφωνα με την Sozcu, η επιστροφή της στα πολιτικά πράγματα, επειδή η ίδια διατηρεί καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και κυρίως με το λόμπι της Ουάσινγκτον, το οποίο δεν φαίνεται να διάκειται το ίδιο θετικά και προς τον νυν ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αλλά και στο εσωτερικό της Τουρκίας, την Τσιλέρ βλέπει με καλό μάτι ιδίως ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν και επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ωστόσο, η επιστροφή της Τσιλέρ στην ενεργό πολιτική δράση μόνον εύκολη δεν χαρακτηρίζεται, αφού η εμπλοκή της κατά καιρούς σε σειρά οικονομικών και πολιτικών σκανδάλων αλλά και οι ιδιαίτερα αρνητικές σχέσεις που διατηρεί με χώρες όπως η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν, μάλλον την καθιστούν ιδιαίτερα επισφαλή για τη θέση της υπουργού Εξωτερικών.

Την ίδια στιγμή, ακούγονται κι άλλα ονόματα για τη θέση του Τσαβούσογλου, όπως αυτό του μέχρι και σήμερα κυβερνητικού εκπροσώπου, Ιμπραχίμ Καλίν.

Αίσθηση, εξάλλου, προκαλεί και η ενδεχόμενη επαναφορά του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του Ερντογάν, για το υπουργείο Ενέργειας κι αυτό επειδή ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος τον είχε καρατομήσει πρόσφατα από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμούν αναλυτές, η κυβέρνηση Ερντογάν, δείχνει να βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση καθώς το τρίπτυχο οικονομία – πολιτική – κοινωνία δεν φαίνεται να ανακάμπτει υπό το πρίσμα των προσωπικών πολιτικών παρεμβάσεων του Τούρκου προέδρου.

Πηγή: CNN.gr 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top