ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στην Αϊτή - Φόβοι για αναζωπύρωση της επιδημίας της χολέρας εκφράζει ο ΟΗΕ

Συναγερμός στην Αϊτή - Φόβοι για αναζωπύρωση της επιδημίας της χολέρας εκφράζει ο ΟΗΕ

Η επιδημία χολέρας στην Αϊτή αναζωπυρώνεται, γεγονός το οποίο απειλεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την πρόοδο που είχε σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις προσπάθειες εξάλειψης του νοσήματος, προειδοποίησε ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο συντονιστής των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της χολέρας στην Αϊτή Πέδρο Μεδράνο προέβλεψε "πάνω από 50.000 νέα κρούσματα" χολέρας το 2015. Ο αριθμός τους είχε μειωθεί στα 60.000 το 2013 και σε μόλις 28.000 την περασμένη χρονιά, ο χαμηλότερο επίπεδο μετά το ξέσπασμα της επιδημίας τον Οκτώβριο του 2010.

"Δυστυχώς, λόγω έλλειψης κεφαλαίων και λόγω της (πρόωρης έναρξης της) περιόδου των βροχών, έχουμε περάσει τους έξι τελευταίους μήνες από τα 1.000 νέα κρούσματα το μήνα στα σχεδόν 1.000 νέα κρούσματα την εβδομάδα", ήτοι 11.721 κρούσματα και 113 θανάτους από την 1η Ιανουαρίου ως την 28η Μαρτίου, εξήγησε ο Μεδράνο. Η έναρξη-τον Ιούνιο-της νέας περιόδου των βροχών υπάρχει κίνδυνος να επιταχύνει την εξάπλωση της επιδημίας, προειδοποίησε.

Παράλληλα πολυάριθμες ΜΚΟ εταίροι του ΟΗΕ έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και ο αριθμός των ειδικευμένων κέντρων νοσηλείας έχει μειωθεί σημαντικά, από τα 250 το 2011 στα 159 το 2014, διευκρίνισε.

Η επιδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 8.800 ανθρώπους από τον Οκτώβριο του 2010 επί του συνόλου των 736.000 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί. Ανεξάρτητοι ειδικοί συμπέραναν ότι η χολέρα μεταφέρθηκε στην Αϊτή από κυανόκρανους από το Νεπάλ, λύματα της βάσης των οποίων ρίπτονταν σε έναν ποταμό βόρεια του Πορτ-ο-Πρενς.

Αλλά ως και σήμερα, ο ΟΗΕ αρνείται πάντοτε να αναγνωρίσει επίσημα την ευθύνη του παρά τις πολυάριθμες διαμαρτυρίες οι οποίες έχουν υποβληθεί από τα θύματα.

"Για την κοινότητα των δωρητών, δεν πρόκειται πλέον για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης", έπειτα από τέσσερα χρόνια προσπαθειών αντιμετώπισης της επιδημίας, επισήμανε επικριτικά ο Μεδράνο. "Ο κίνδυνος είναι όλες οι πρόοδοι που επιτύχαμε μέχρι τώρα να πάνε χαμένες", πρόσθεσε, αναφερόμενος επίσης στην απειλή εξάπλωσης της επιδημίας σε γειτονικές χώρες, όπως η Δομινικανή Δημοκρατία ή η Κούβα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top