ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μποζκίρ: Υπάρχει σημαντικό μομέντουμ στο Κυπριακό

Μποζκίρ: Υπάρχει σημαντικό μομέντουμ στο Κυπριακό

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σημαντικό μομέντουμ για το Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ, προσθέτοντας ότι το σχέδιο Ανάν είναι ένα σχέδιο που εγκαταλείφθηκε και σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρξει λύση μεταξύ “του Τ/κ και του Ε/κ ηγέτη στο πλαίσιο των παραμέτρων της 11ης Φεβρουαρίου του 2014”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί είχε σημαντικές επαφές στην Τουρκία και σε αυτό το πλαίσιο θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό την ερχόμενη βδομάδα.

"Σε όλα τα σημεία τα οποία σημειώσαμε από την αρχή, από πλευράς Τουρκίας δεν υπάρχει καμιά αλλαγή. Εμείς υποστηρίξαμε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα στοιχεία για τη λύση του προβλήματος. Ταχθήκαμε εναντίον στο να χρησιμοποιηθούν κάποια στοιχεία και να μεταφερθούν στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ ώστε να ανοίξουν κεφάλαια. Εάν το κάναμε αυτό ίσως να άνοιγαν κεφάλαια και να προχωρούσαν πιο γρήγορα οι διαπραγματεύσεις αλλά το Κυπριακό δεν θα λυνόταν ποτέ. Επομένως στο σημείο που φτάσαμε τώρα τα αναγκαία στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για τη λύση. Δεν υπάρχει η παραμικρή διαφορά μεταξύ των αδελφών μας που ζουν στην ΤΔΒΚ με τον Πρόεδρό μας και θα διεξάγουν αυτές τις συνομιλίες, αισθανόμενοι δίπλα τους την Τουρκία. Αλλά αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που θα το λύσουν δύο άτομα ή δύο κράτη. Εδώ έχουν ευθύνες οι εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα και Βρετανία, τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ. Επομένως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σημαντικό μομέντουμ", είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Βολκάν Μποζκίρ ανέφερε ότι το Κυπριακό είναι πιο εύκολο από το Συριακό και το Ουκρανικό, προσθέτοντας ότι το Φεβρουάριο του περασμένου χρόνου συμφωνήθηκαν οι παράμετροι εντός των οποίων θα επιλυθεί το Κυπριακό. "Τώρα αυτό που θα γίνει είναι να επιλυθεί το Κυπριακό εντός αυτών των παραμέτρων. Φέτος που θα γιορτάσουμε τα 25 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου πρέπει επιτέλους να γκρεμιστεί αυτό το τείχος της ντροπής το οποίο μοιράζει το νησί και τη Λευκωσία εδώ και πενήντα χρόνια. Οι Τ/κ πρέπει να γλιτώσουν από την κατάσταση του εμπάργκο που εμποδίζει την επαφή τους με τη διεθνή κοινότητα και να ζήσουν σε ίσο καθεστώς που τους αξίζει σε ένα νέο κρατίδιο. Εμείς το βλέπουμε με ελπίδα. Αναμένουμε και η Ελλάδα και η Βρετανία ως εγγυήτριες δυνάμεις να αναλάβουν τις ίδιες ευθύνες", είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Τούρκος Υπουργός ρωτήθηκε αν η Τουρκία έχει σχέδιο Β στην περίπτωση που “η σκληρή στάση της ε/κ πλευράς συνεχιστεί”, όπως ελέχθη.

"Πριν το σχέδιο Β πρέπει να δούμε πώς θα πάει το σχέδιο Α", είπε ο Βολκάν Μποζκίρ. Ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το σχέδιο Ανάν είναι ένα σχέδιο που εγκαταλείφθηκε και εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει λύση μεταξύ του Τ/κ και του Ε/κ ηγέτη στο πλαίσιο των παραμέτρων της 11ης Φεβρουαρίου του 2014.

"Μακάρι να υπάρξει αποτέλεσμα και στο δημοψήφισμα να βγει θετική ψήφος και στις δύο πλευρές. Ενώ υπάρχει τέτοια κατάσταση δεν είναι ώρα να σκεφτεί κανείς σχέδιο Β. Φυσικά σε όλες τις διπλωματικές στρατηγικές υπάρχουν σχέδια Β, Γ και Δ. Αλλά πρώτα πρέπει να καταλάβουμε ποια είναι η παρούσα κατάσταση", είπε ο Τούρκος Υπουργός.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top