ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Επιστολή Γεωργιάδη στο Συνεργατισμό και οι ενέργειες για το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Η Επιστολή Γεωργιάδη στο Συνεργατισμό και οι ενέργειες για το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Επιστολή προς την Επιτροπεία Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, παραθέτοντας τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για διόρθωση των αποκλίσεων από το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού όσον αφορά τη δέσμευση για τον αριθμό του προσωπικού, απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στην επιστολή του ο κ. Γεωργιάδης ζητά όπως οποιαδήποτε νέα πρόσληψη θα πρέπει να τυγχάνει της έγκρισης της Μονάδας Διαχείρισης της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συνεργατισμό, καθώς και την εκπόνηση νέου Σχεδίου Εθελούσιας Αποχώρησης μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο κ. Γεωργιάδης ζητά επίσης να γίνει καλύτερη διαχείριση του υφιστάμενου προσωπικού (ειδικά του προσοντούχου), μέσω, μεταξύ άλλων, και της δημιουργίας μονάδων σε κεντρικό επίπεδο (σε επίπεδο ΣΚΤ) αντί σε κάθε Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα (ΣΠΙ) ξεχωριστά. Για παράδειγμα θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου αντί να υπάρχουν ξεχωριστές μονάδες σε κάθε ΣΠΙ. Ήδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρείχε τεχνική βοήθεια προς τη ΣΚΤ στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης και διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και στο παρόν στάδιο συζητούνται τα ευρήματα της έκθεσης.

Το 2017 η μείωση του αριθμού προσωπικού

Με βάση τη δεύτερη ετήσια έκθεση της Μονάδας Διαχείρισης, η οποία μετά την έγκριση της από το Υπουργικό Συμβούλιο υποβλήθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο αριθμός προσωπικού παρουσιάζει απόκλιση από το στόχο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, αφού το 2014 ο Συνεργατισμός, βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης, θα έπρεπε να εργοδοτούσε συνολικά 2.580 άτομα, ενώ εργοδοτεί 2.719. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία κατατέθηκαν οι δράσεις που θα γίνουν για διόρθωση των αποκλίσεων του σχεδίου, αποδέχθηκε όπως η μείωση του προσωπικού στα 2.580 άτομα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2017 αντί στο τέλος του έτους 2014, κάτι που δίνει στην ΣΚΤ και στη Μονάδα Διαχείρισης περιθώριο χρόνου, αφού ο Συνεργατισμός διαθέτει ταυτόχρονα ανάγκες προσλήψεων ιδιαίτερα σε προσοντούχο προσωπικό.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, για το 2015 έγινε πρόταση για πρόσληψη 120 ατόμων (50 στην ΣΚΤ και 70 στα ΣΠΙ), με τα αιτήματα αυτά να ξεπερνούν το συγκεκριμένο αριθμό, κάτι που θα φέρει το Συνεργατισμό σε ουσιαστική απόκλιση από τους στόχους του.

Υπενθυμίζεται πως, με βάση τους κανόνες περί κρατικών εγγυήσεων της ΕΕ, η υποβολή και η εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα ήταν βασικός όρος για την παραχώρηση του €1,5 δισ από το πρόγραμμα στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας για κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών του Συνεργατισμού. Η περίοδος εφαρμογής του σχεδίου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

Καθησυχαστικά μηνύματα για τις υπόλοιπες αποκλίσεις

Παράλληλα, καθησυχαστικά είναι τα μηνύματα σε σχέση με τις άλλες αποκλίσεις που παρουσιάζονται από τους στόχους τους Συνεργατισμού.

Όσον αφορά τις καταθέσεις, μπορεί να σημειώθηκε εκροή καταθέσεων σε πιο ψηλό επίπεδο απ` ότι αναμενόταν, αλλά η κατάσταση ιδιαίτερα μετά την επιτυχία των τεστ αντοχής που διενήργησαν η ΕΚΤ και η ΕΑΤ, φαίνεται να σταθεροποιείται. Εξάλλου η εκροή καταθέσεων βοήθησε στην καλύτερη κερδοφορία του Συνεργατισμού, αφού οι ανάγκες πληρωμής τόκων μειώθηκαν.

Όσον αφορά το στόχο της παραχώρησης νέων δανείων, ο Συνεργατισμός έδωσε €116 εκ σε νέο δανεισμό, αλλά αυτό εντάσσεται στο ευρύτερο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον και στα πιο αυστηρά κριτήρια, κάτι που αγγίζει όλο το τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, ο Συνεργατισμός έχει βγει με νέα σχέδια δανείων κάτι που εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στην παραχώρηση νέων δανείων.

Σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις, αυτές διπλασιάστηκαν σε μηνιαία βάση το Μάρτιο και τριπλασιάστηκαν τον Απρίλιο, ενώ εκτιμάται ότι οι αλλαγές που έγιναν (νέος επικεφαλής της κεντρικής μονάδας αναδιαρθρώσεων, μείωση επιτοκίων και νέες πιο απλουστευμένες διαδικασίες) θα προωθήσουν περαιτέρω τις αναδιαρθρώσεις, σε συνδυασμό και με την εφαρμογή του νέου νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων. Παράλληλα, θα αξιοποιηθεί και η τεχνική βοήθεια που παρείχε το ΔΝΤ για εξεύρεση τρόπων περαιτέρω επιτάχυνσης των αναδιαρθρώσεων και βελτίωσης της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Τέλος, στους στόχους του Συνεργατισμού για το 2015 είναι η μείωση του αριθμού των καταστημάτων από τα 292, που ήταν στο τέλος του 2014, σε 258 μέχρι το τέλος του χρόνου, στόχος που αναμένεται να επιτευχθεί τον Ιούνιο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top