ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άτυπη Πενταμερής: Χάσμα θέσεων και απόψεων – Συνεχίζονται σήμερα οι διαβουλεύσεις

Άτυπη Πενταμερής: Χάσμα θέσεων και απόψεων – Συνεχίζονται σήμερα οι διαβουλεύσεις

Με τα βλέμματα καρφωμένα στο Παλάτι των Εθνών σήμερα Μεγάλη Τετάρτη θεωρείται η πιο κρίσιμη μέρα της άτυπης πενταμερούς.

H διάσταση απόψεων φαίνεται να επιβεβαιώθηκε ακόμα μια φορά στο τραπέζι των συνομιλιών.

Χθες βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ερσίν Τατάρ «άνοιξαν τα χαρτιά» τους ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Με ένα οκτασέλιδο έγγραφο ανά χείρας με τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση του Κυπριακού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε χθες με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πηγές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  μέσα στην μία ώρα και πενήντα λεπτά που διήρκησε η συνάντηση του με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ προσπάθησε να εξηγήσει το όραμα της ε/κ πλευράς για μια δίκαιη και λειτουργική λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), με αναφορές στο τελευταίο ψήφισμα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και με πολιτική ισότητα. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έκανε αναφορά και στην ανάγκη αξιοποίησης των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί, στο πλαίσιο Γκουτέρες αλλά και τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε.  

Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε το θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης κάνοντας μάλιστα αναφορά και σε συγκεκριμένα γεγονότα. Μεταξύ αυτών η πρόσφατη απόφαση του «ανωτάτου δικαστηρίου» στα κατεχόμενα για τη διδαχή του κορανίου και την παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας πως η Άγκυρα θεωρεί τους Τ/κ ως υποτελείς.

Τ/κ πλευρά και η επιμονή της

 «Δεν χρειάζεται να σας επαναλάβω τι είπαμε. Διατηρήσαμε τις θέσεις μας. Άλλωστε και ο ίδιος γνωρίζει ότι εμείς είμαστε οι όμηροι συνεχώς στην Κύπρο» - «Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο όπου διαμένει από την συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ

Νέα σελίδα άνοιξε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, και για πρώτη φορά σε μια συνάντηση, που αποτελεί ιστορικό σημείο καμπής, κατέθεσε εγγράφως τη θέση της τ/κ πλευράς για κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές στάτους, ανέφερε η εκπρόσωπος του κ. Τατάρ, Μπερνά Τσιελίκ Ντογρούγιολ.

Σε γραπτή της δήλωση το βράδυ της Τρίτης και μετά τη συνάντηση του Τ/κ ηγέτη με τον ΓΓ του ΟΗΕ που έγινε νωρίτερα το απόγευμα, η κ. Ντογρούγιολ είπε ότι ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε στον κ. Γκουτέρες πως συμφωνεί με την θέση του ότι «αυτή τη φορά η διαδικασία πρέπει να είναι διαφορετική». Του ανέφερε επίσης ότι δεν μπορείς να έχεις διαφορετικό αποτέλεσμα κάνοντας τα ίδια πράγματα και πως οι διαπραγματεύσεις στη βάση της ομοσπονδίας που εδώ και πολλά χρόνια δεν μπόρεσαν να φέρουν ένα αποτέλεσμα, δεν έχουν κανένα άλλο στόχο παρά τη συνέχιση του στάτους που θεωρείται απαράδεκτο και είναι εναντίον των Τ/κ.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είπε ο κ. Τατάρ στον κ. Γκουτέρες, «το όραμα μιας συμφωνίας στη βάση της συνεργασίας δύο κρατών που θα εδράζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές στάτους, αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού προς μια θετική κατεύθυνση και μπορεί να δημιουργήσει μια ρεαλιστική προσέγγιση με προοπτική».

Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση σε ένα ειλικρινές κλίμα, είπε και ο κ. Τατάρ ευχαρίστησε τον ΓΓ γιατί διοργάνωσε αυτή την άτυπη 5 + 1 συνάντηση για να αναζητηθεί εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών προς την κατεύθυνση επίτευξης μιας συμφωνίας στο Κυπριακό.

Μεγάλη Τετάρτη

Με ολομέλεια της άτυπης 5 + 1 συνάντησης στο Παλάτι των Εθνών στην Γενεύη αρχίζει το πρόγραμμα της άτυπης διάσκεψης σήμερα Τετάρτη 28 Απριλίου στη Γενεύη με τις πιο εντατικές επαφές του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για το Κυπριακό.

Στις 10 τοπική ώρα (11 ώρα Κύπρου) θα αρχίσει η ολομέλεια με την συμμετοχή με την συμμετοχή 1 + 5 και των πέντε πλευρών που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία και του ΓΓ των ΗΕ. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο πρόγραμμα που δόθηκε από τα ΗΕ, στην ολομέλεια θα μιλήσουν οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών, πρώτα οι δύο ηγέτες, με την αρχή να κάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και να ακολουθεί ο κ. Τατάρ και μετά οι ΥΠΕΞ των τριών εγγυητριών δυνάμεων που με τη σειρά είναι ο Τούρκος ΥΠΕΞ και να ακολουθούν ο Έλληνας και ο Βρετανός ομόλογός του.

Οι διμερείς επαφές του Αντόνιο Γκουτέρες θα αρχίσουν στις 11.30, τοπική ώρα, με συνάντηση με τον Μεβλουτ Τσαβούσογλου. Στις 12.45 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον Νίκο Δένδια και στις 14.00 – τοπική ώρα, πάντοτε – με τον Ντομινίκ Ράαμπ. Όλες οι συναντήσεις έχουν προγραμματισμένη διάρκεια μιας ώρας με ένα τέταρτο κενό μεταξύ τους.

Στις 15.15 ο κ. Γκουτέρες θα συναντηθεί για μία ώρα με τον Ερσίν Τατάρ, ενώ η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει στις 18.00, τοπική ώρα. Όλες οι συναντήσεις θα γίνουν στο Παλάτι των Εθνών. Οι διμερείς συναντήσεις θα γίνουν με την μορφή 1 + 5 για όλες τις πλευρές.

Στις 21.00, τοπική ώρα, 22.00 ώρα Κύπρου, έχει προγραμματισθεί το δείπνο με όλες τις πλευρές όπου θα συμμετέχει ο επικεφαλής κάθε αντιπροσωπείας και ένα ακόμη άτομο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top