ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η προεκλογική δραστηριότητα της ημέρας

Η προεκλογική δραστηριότητα της ημέρας

Υποβλήθηκαν την Τετάρτη συνολικά 659 υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαΐου εκ των οποίων 651 αφορούν κομματικούς συνδυασμούς και οκτώ είναι μεμονωμένες υποψηφιότητες.

Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν 557.589 εκλογείς, για τους οποίους θα λειτουργήσουν 1.160 εκλογικά κέντρα εκ των οποίων τα 10 στο εξωτερικό. Εκτιμάται επίσης ότι θα λειτουργήσουν 200 κινητές κάλπες για να ψηφίσουν όσοι θα τελούν σε περιορισμό λόγω προσβολής από κορωνοϊό. Επίσης, εκλέγεται  αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων χωρίς ανθυποψήφιο ο  Μαχτεσιάν Βαρτκές.

 Για τις 20 έδρες στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας υποβλήθηκαν συνολικά 244 υποψηφιότητες, 241 από 15 κομματικούς συνδυασμούς, καθώς και τρεις μεμονωμένους υποψηφίους. Οι τρεις μεμονωμένοι υποψήφιοι είναι: Ανδρέας Μαρδαπήττας, Ανδρέας Χρίστου, Χρυσάνθου Σπύρος.
 
Για τις 12 έδρες την εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, υποβλήθηκαν συνολικά 141 υποψηφιότητες, 138 από 15 κομματικούς συνδυασμούς και τρεις μεμονωμένες υποψηφιότητες. Οι τρεις μεμονωμένοι υποψήφιοι είναι: Πουργουρίδης Ευάγγελος, Σπάρος Φοίβος και Χριστοδούλου Χριστόδουλος.
 
Για τις 11 έδρες στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου υποβλήθηκαν 128 υποψηφιότητες, 127 από 15 κομματικούς συνδυασμούς, καθώς και μια μεμονωμένη υποψηφιότητα. Ο μεμονωμένος υποψήφιος  Τσαγγάρη Φλώρος υπέβαλε και ακολούθως απέσυρε και γραπτώς, την υποψηφιότητα του.

Για τις  6 έδρες στην εκλογική περιφέρεια Λάρνακας, υποβλήθηκαν 68 υποψηφιότητες, 67 από 15 κομματικούς συνδυασμούς, καθώς και μια μεμονωμένη υποψηφιότητα. Μεμονωμένος υποψήφιος είναι ο Θεμιστοκλέους Αβραάμ.
 
Για τις 4 έδρες στην εκλογική περιφέρεια  Πάφου, υποβλήθηκαν συνολικά 45 υποψηφιότητες από 14 κομματικούς συνδυασμούς.
 
Για τις 3 έδρες στην εκλογική περιφέρεια Κερύνειας υποβλήθηκαν συνολικά 33 υποψηφιότητες από 15 κομματικούς συνδυασμούς,
 
Για τη θρησκευτική ομάδα των Μαρωνιτών υπέβαλαν υποψηφιότητα οι Μούσας Γιαννάκης και Νακούζη Πέτρος, και την ομάδα των Λατίνων η Μαντοβάνη Αντωνέλλα, Σοφοκλέους Αλέξανδρος Μιχάλης και Φαχούρη Ηλιάνα.
 
Το ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις υπέβαλε ενστάσεις σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες στην απόρριψη από τον Έφορο Εκλογής του ονόματος του εκλογικού του συνδυασμού.
 
Τα κόμματα τοποθετήθηκαν με δηλώσεις των αρχηγών τους κατά την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τους στόχους με τους οποίες διεκδικούν τις εκλογές και τις προσδοκίες που επενδύουν σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της κάλπης. Σε αυτό το πλαίσιο έκαναν αναφορά στο Κυπριακό και τα κοινωνικά προβλήματα που αναπτύχθηκαν συνεπεία της κρίσης του τραπεζοικονομικού συστήματος και ως συνεπακόλουθα της υγειονομικής κρίσης, Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτή, τα κόμματα ευχαρίστησαν τους νοσηλευτές για την προσφορά τους και δήλωσαν τη στήριξη τους.
 
Κατά την υποβολή των υποψηφιοτήτων ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε σε ιστορική ευκαιρία για την Κύπρο του αύριο, και ζήτησε να υπάρχει καθαρή γραμμή στην οικονομία και μια Βουλή ικανή να λαμβάνει αποφάσεις. Αναφερόμενος στους πανηγυρισμούς των φιλάθλων της Ομόνοιας ο κ. Νεοφύτου είπε ότι "ελάχιστος σεβασμός δεν βλάπτει". Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συναντήθηκε με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής  και όπως σχετικά ανακοινώθηκε ο ΔΗΣΥ θα συζητήσει τα ζητήματα αυτού του τομέα με την Κυβέρνηση. Δια του υποψηφίου Βουλευτή Κλεάνθη Καραμανίδη ο ΔΗΣΥ τοποθετήθηκε για τη βία στο Ισραήλ, ο οποίος είπε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και καταδίκασε για τις επιθέσεις Χαμάς κατά του Ισραήλ.
 
Mε το όνομα ΑΚΕΛ υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες του κόμματος μετά το θέμα που προέκυψε με την ονομασία και την προσφυγή στα δικαστήρια, αλλά ο ΓΓ του κόμματος Αντρος Κυπριανού τόνισε πως το θέμα δεν έληξε και θα ότι θα δοθεί νομική μάχη ως το τέλος.  Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ ήταν, είναι και θα παραμείνει δύναμη σοβαρή, συνεπής και σταθερή στον αγώνα για επανένωση του τόπου, για τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους, τους μη προνομιούχους, τη νεολαία, δύναμη για ανάπτυξη και ευημερία, δύναμη για στήριξη της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας, για την προστασία του περιβάλλοντος και πολιτιστική ανάπτυξη.
 
Στις 30 του Μάη η επιλογή είναι ξεκάθαρη, ισχυρό Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να φέρει την αλλαγή, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κατά την υποβολή των υποψηφιοτήτων. Αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας ότι η λύση περνά από την Κερύνεια καθώς είναι στην Κερύνεια που θα κριθεί η λειτουργικότητα και η βιωσιμότητά της. Ο κ. Παπαδόπουλος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 45 ετών από την ίδρυση του κόμματος του, είπε ότι το ΔΗΚΟ, είτε ως κυβερνών κόμμα, είτε ως αντιπολιτευόμενο, ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι, η κυρίαρχη πολιτική δύναμη του Κέντρου και της μεσαίας τάξης και ήταν ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τούτο.  Σε ό,τι αφορά τους νοσηλευτές το ΔΗΚΟ εξέφρασε σεβασμό και στήριξη, σε όλο το νοσηλευτικό ανθρώπινο δυναμικό, ως ελάχιστη πράξη τιμής και αναγνώρισης του έργου που επιτελούν.
 
Ο Πρόεδρος του Κ.Σ.ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε ότι θα διαψευστούν δημοσκοπήσεις και προβλέψεις όσων απαξιώνουν την ΕΔΕΚ. Η ΕΔΕΚ αναφέρθηκε σε άρνηση του Προέδρου των Οικολόγων και του Προέδρου του ΕΛΑΜ να συμμετάσχουν σε προγραμματισμένη δημόσια συζήτηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, αναφέροντας ότι η απουσία θέσεων είναι ο λόγος που αδυνατούν να ανταποκριθούν και να συμμετάσχουν σε μία δημόσια συζήτηση με τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Δια της εκπροσώπου Τύπου Μαρίας Παναγιώτου, το κόμμα κάλεσε την Κυβέρνηση και την εποπτική αρχή να θέσουν άμεσα φραγμό στην αυθαίρετη συμπεριφορά των τραπεζιτών και να προστατεύσουν τους πολίτες από τις εκποιήσεις. Η ΕΔΕΚ ανέφερε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για άμεση αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης για όσα οι νοσηλευτές καθημερινά προσφέρουν.
 
Αισιοδοξία ότι η «Αλληλεγγύη» θα ξεπεράσει τα ποσοστά της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, εξέφρασε η Πρόεδρος του Κινήματος Ελένη Θεοχάρους, κατά την υποβολή των υποψηφιοτήτων. Το Κίνημα Αλληλεγγύη αναφερόμενο στο νομικό πλαίσιο διεξαγωγής των εκλογών διατύπωσε τη θέση πως οι κανονισμοί με τους οποίους διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές δεν μπορεί να αλλάζουν λίγο πριν τις εκλογές ούτε να τυγχάνουν διαφορετικής ανάγνωσης από τον εκάστοτε Γενικό Εισαγγελέα. Σε ό,τι αφορά τους νοσηλευτές κάλεσε την πολιτεία να υλοποιήσει τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στους νοσηλευτές.
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου κάλεσε τον κόσμο πρώτα από όλα να πάει να ψηφίσει και να μην καταφύγει στην αποχή σε τέτοιες εποχές, ιδιαίτερα εποχές με τόσο έντονη την οσμή της διαφθοράς και απτά παραδείγματα για το τι συμβαίνει. Το  Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών,  ευχαρίστησε με δελτίο Τύπου όλους τους επαγγελματίες υγείας που πολεμάνε τον ιό στην πρώτη γραμμή.
 
Ο στόχος του ΕΛΑΜ σε αυτή την αναμέτρηση είναι να αποκτήσει ρυθμιστικό ρόλο δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου κατά την υποβολή των υποψηφιοτήτων, εκφράζοντας την άποψη ότι υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις.
 
Τη βεβαιότητα ότι η Δημοκρατική Παράταξη θα είναι η έκπληξη των βουλευτικών εκλογών, εξέφρασε ο Πρόεδρος της, Μάριος Καρογιάν. Η Δημοκρατική Παράταξη δια του υποψήφιου Βουλευτή Χρίστου Χριστοδούλου, δήλωσε δίπλα στους νοσηλευτές και τους αγώνες που διεξάγουν εντός και εκτός των νοσηλευτηρίων στη διαχείριση της πανδημίας και στην παροχή φροντίδας σε όλους τους ασθενείς.
 
Είμαστε ένα Κίνημα από νέους ανθρώπους που θέλουν να φέρουν ένα νέο πολιτικό ήθος στην πολιτική, ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγή Γενιάς Άννα Θεολόγου κατά την υποβολή των υποψηφιοτήτων.
 
Στόχος μας η αποκατάσταση της ελευθερίας στην Κύπρο, ανέφερε ο Χριστάκης Νικήτα, εκ μέρους του κόμματος «Αμμόχωστος για την Κύπρο», κατά την υποβολή των υποψηφιοτήτων.
 
Ίση μεταχείριση μεταξύ όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέλει το Κίνημα Αφύπνισης 2020, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Νούλλα Παγδατή Φραγκούδη, κατά την υποβολή των υποψηφιοτήτων.  
 
Οι Ενεργοί Πολίτες - Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών θα αγωνιστούν για την ευημερία της Κύπρου και θα καταφέρουν να είναι εντός του νέου Κοινοβουλίου, ανέφερε ο Πρόεδρος του Νικόλας Προδρόμου.
 
Ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα Κυριάκος Κυριάκου κάλεσε τον κόσμο και ιδιαίτερα τις φιλοζωικές οργανώσεις, τους φιλόζωους να σκεφτούν στις 30 Μαΐου το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου. Το κόμμα με ανακοίνωση του ενημέρωσε ότι μετά από απόφαση του Δημάρχου Αγίας Νάπας, ο Μπρούνο δόθηκε σε φιλοζωική οργάνωση και βρίσκεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
 
Η Κύπρος νοσεί και η γιατρειά δεν είναι κοντά, είπε, εκ μέρους του Πατριωτικού Συνασπισμού ο Χρίστος Ρότσας, μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων .
 
Ο Πρόεδρος της «Πνοής Λαού» Δημήτρης Τριμιθιώτης δήλωσε ότι το κόμμα θα αγωνιστεί για να φέρει αλλαγή με νέα πνοή στη Βουλή.
 
Ο Χρύσανθος Μαρδαπίττας που ως ανεξάρτητος υποψήφιος διεκδικεί εκλογή  στην επαρχία Λευκωσίας είπε πως ο στόχος του είναι να ενεργήσει θετικά ώστε να έχουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά.
 
Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Λεμεσού  ο Ευάγγελος Πουργουρίδης ανέφερε πως «δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία, ο Λεμεσιανός πολίτης να μην προσέλθει στις κάλπες στις 30 Μαΐου.

Ο Φοίβος Σπάρος είπε πως όσοι δεν εγκρίνουν κανέναν κομματικό συνδυασμό θα πρέπει να βρουν κάποιον ανεξάρτητο να στηρίξουν, ώστε η ψήφος τους να μετρήσει.

 Ο Ανεξάρτητος υποψήφιος στην ίδια επαρχία Χριστόδουλου Χριστοδούλου ανέφερε πως ο στόχος του είναι «όλες οι καμπάνες των εκκλησιών μας, να κτυπήσουν σε μια ελεύθερη Κύπρο, για να γιορτάσει όλος ο ορθόδοξος χριστιανισμός».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top