ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2021: Πώς μπορεί να εκλεγεί ένας ανεξάρτητος υποψήφιος- Ο «μαγικός» αριθμός ψήφων

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2021: Πώς μπορεί να εκλεγεί ένας ανεξάρτητος υποψήφιος- Ο «μαγικός» αριθμός ψήφων

Λίγες μέρες έχουν απομείνει μέχρι τις 30 Μαΐου όταν θα διεξαχθούν οι Βουλευτικές Εκλογές για το 2021.

Κόμματα και υποψήφιοι συνεχίζουν τον προεκλογικό τους αγώνα με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση των συνδυασμών στο κοινοβούλιο, για θητεία όπως είναι γνωστό 5 ετών.

Η Βουλή των αντιπροσώπων αποτελείται από 56 έδρες από τις οποίες 20 για την επ. Λευκωσίας, 12 για την επαρχία Λεμεσού, 11 για την επ. Αμμοχώστου, 6 έδρες για την επ. Λάρνακας, 4 για την επ. Πάφου και 3 για την επ. Κερύνειας.

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για το πως ένας ανεξάρτητος υποψήφιος μπορεί να πετύχει είσοδο στη Βουλή με την απάντηση να είναι σχετικά απλή.

Συγκεκριμένα, αρχικά πρέπει να εντοπίσουμε την εκλογική περιφέρεια στην οποία κατέρχεται ο υποψήφιος.

Ας πάρουμε για παράδειγμα ότι αυτή είναι η Λεμεσός. Ποιος είναι ο «μαγικός» αριθμός ψήφων που ο ανεξάρτητος υποψήφιος πρέπει να μαζέψει για να πετύχει την εκλογή του;

Αρχικά πρέπει να υπολογίσουμε τον αριθμό των έγκυρων ψήφων στην επαρχία και με δεδομένο τις Βουλευτικές του 2016 αυτοί ήταν 71.765. Αυτός ο αριθμός στη συνέχεια πρέπει να διαιρεθεί με τον συνολικό αριθμό εδρών της επαρχίας, δηλαδή 12.

Άρα, 71.765÷12 = 5980. Αυτό ήταν το εκλογικό μέτρο της επαρχίας του (με στοιχεία του 2016), που θα έπρεπε να «πιάσει» ο ανεξάρτητος υποψήφιος που θέλει «έδρα» στην Βουλή.

Η ίδια πρακτική ακολουθείται και για κάθε άλλη εκλογική περιφέρεια, βρίσκοντας το εκλογικό μέτρο, το οποίο αναφέρουμε ξανά είναι το πηλίκο που προκύπτει από τη διαίρεση των έγκυρων ψήφων της περιφέρειας με τον αριθμό των εδρών που της αντιστοιχούν.

Θυμίζουμε ότι ανεξάρτητοι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα εκλογής μόνο στην 1η κατανομή εδρών και στις υπόλοιπες (2η και 3η ) μόνο τα κόμματα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top