ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Έρευνα για κατοικίδια - Κολλάνε τον ιό σκύλοι και γάτες;

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Έρευνα για κατοικίδια - Κολλάνε τον ιό σκύλοι και γάτες;

Μέχρι τώρα υπάρχουν περιορισμένα αποδεικτικά στοιχεία ότι τα ζώα συντροφιάς μπορούν να μολυνθούν με τον ιό SARS-Cov-2 και καμία απόδειξη ότι κατοικίδιοι σκύλοι ή γάτες μπορούν να είναι πηγή μόλυνσης για άλλα ζώα ή ανθρώπους, αναφέρει σε ανακοίνωση ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος, με αφορμή αναδημοσιεύσεις σε ελληνικά και κυπριακά μέσα ενημέρωσης. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και αχρείαστη ανησυχία, "καθώς ισχυρίζονται, χωρίς επαρκή στοιχεία, πως ανευρέθηκε νέο στέλεχος κορωνοϊού σε σκύλο".

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται πως η σχετική ερεύνα αποτελεί μία από τις πολλές έρευνες "που προχωρούν σε εξαγωγή αβίαστων συμπερασμάτων με αμφίβολη τεκμηρίωση".

Ο Κτηνιατρικός Σύλλογος αναφέρει πως τα δεδομένα των ερευνών της επιστημονικής κοινότητας πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και καλό θα ήταν, κάθε φορά να ζητείται η άποψη των ειδικών κάθε κλάδου προς ερμηνεία αυτών.
 
Τονίζεται ότι μέχρι τώρα "υπάρχουν περιορισμένα αποδεικτικά στοιχεία ότι τα ζώα συντροφιάς μπορούν να μολυνθούν με τον ιό SARS-Cov-2 και καμία απόδειξη ότι κατοικίδιοι σκύλοι ή γάτες μπορούν να είναι πηγή μόλυνσης για άλλα ζώα ή ανθρώπους".
Ο Σύλλογος καλεί τους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους, "βασιζόμενοι σε εικασίες από οποιονδήποτε κι αν προέρχονται αυτές, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάμε όλοι".

"Η λοίμωξη από τον SARS-COV-2, αφορά μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, η οποία αποτελεί και τον κύριο τρόπο μετάδοσης. Τα κατοικίδια  και παραγωγικά ζώα, δε φαίνεται να παίζουν σοβαρό ρόλο στη διασπορά του ιού.  Ο Κτηνιατρικός κόσμος αφουγκράζεται τις ανησυχίες του κοινού, επαγρυπνεί, ενημερώνεται και ενημερώνει συνεχώς ενώ εργάζεται ώστε να προφυλάξει την υγεία του κοινού, τη Δημόσια Υγεία και την υγεία των ζώων", τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top