ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Επίπληξη στη Νορβηγία γιατί έλαβε πολύ αυστηρά μέτρα

Κορονοϊός: Επίπληξη στη Νορβηγία γιατί έλαβε πολύ αυστηρά μέτρα

Η Νορβηγία επιπλήχθηκε σήμερα από ευρωπαϊκό όργανο λόγω των πολύ αυστηρών περιορισμών που επέβαλε στην ελεύθερη κυκλοφορία για να αναχαιτίσει την πανδημία Covid-19.

Παρότι η σκανδιναβική χώρα δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) στον οποίο μετέχουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) — εκτός από την Ελβετία — και όπου η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων είναι ο κανόνας.

Η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή (ESA), υπεύθυνη για τη διασφάλιση της τήρησης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον ΕΟΧ, θεωρεί ότι οι περιορισμοί που επέβαλε το Όσλο στις εισόδους στο νορβηγικό έδαφος κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης υγείας ήταν υπερβολικοί.

“Τα κράτη του ΕΟΧ έχουν το δικαίωμα να περιορίσουν την κυκλοφορία των πολιτών του ΕΟΧ στις προσπάθειές τους να περιορίσουν την πανδημία Covid-19”, σημείωσε η Αρχή σε ανακοίνωση.

“Όμως αυτοί οι περιορισμοί δεν πρέπει να υπερβαίνουν ό,τι είναι απαραίτητο, πρέπει να είναι ομοιογενείς και να μην εισάγουν διακρίσεις”, πρόσθεσε.


Στην πράξη, η Νορβηγία έκλεισε τα σύνορά της στις 29 Ιανουαρίου, εκτός σπάνιων εξαιρέσεων.

Έκτοτε οι κανόνες χαλάρωσαν, αλλά μέχρι την περασμένη εβδομάδα ήταν ακόμη αδύνατο για τους αλλοδαπούς που διαμένουν νόμιμα στη χώρα να επιστρέψουν στο νορβηγικό έδαφος εάν δεν είχαν εγγραφεί στο εθνικό μητρώο.

“Η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή σημείωσε τους τελευταίους μήνες σημαντικό αριθμό ανθρώπων που επηρεάζονται αρνητικά από τους περιορισμούς εισόδου στη Νορβηγία”, επισήμανε.

“Αυτό περιλαμβάνει πρόσωπα που εμποδίζονται να επιστρέψουν στο σπίτι τους, να ξεκινήσουν σε μια νέα δουλειά ή να επιστρέψουν στην υπάρχουσα δουλειά τους, ή να δουν τον σύντροφό τους και τα μέλη της οικογένειάς τους”, διευκρίνισε.

Η Αρχή έστειλε προειδοποιητική επιστολή στο Όσλο, πρώτο βήμα μιας διαδικασίας επί παραβάσει. Η νορβηγική κυβέρνηση διαθέτει περίοδο έξι εβδομάδων για να υποστηρίξει τη θέση της.

“Οι αυστηροί μας κανόνες εισόδου είναι ένας μείζων λόγος που εξηγεί ότι, σε όλη την πανδημία, είχαμε χαμηλότερο επίπεδο μόλυνσης σε σχέση με τις περισσότερες άλλες χώρες παγκοσμίως”, αντέδρασε η υπουργός Δικαιοσύνης Μόνικα Μάλαντ, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Dagbladet.

“Ωστόσο, οι κανόνες πρέπει φυσικά να είναι σύμφωνοι με τις νομικές μας υποχρεώσεις του ΕΟΧ”, πρόσθεσε.

Από την αρχή της πανδημίας, η χώρα των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει λιγότερα από 124.000 κρούσματα Covid, από τα οποία τα 783 ήταν θανατηφόρα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top