ΚΥΠΡΟΣ

Πρωτόκολλο διερεύνησης παραπόνων/καταγγελιών υποθέσεων ευημερίας ζώων υπέγραψαν Γιολίτη και Καδής

Πρωτόκολλο διερεύνησης παραπόνων/καταγγελιών υποθέσεων ευημερίας ζώων υπέγραψαν Γιολίτη και Καδής

Πρωτόκολλο διερεύνησης παραπόνων ή καταγγελιών για υποθέσεις ευημερίας ζώων, σημαντική πτυχή του οποίου είναι η ενημέρωση του πολίτη για το αποτέλεσμα της διερεύνησης, υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής και η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη.

 
Το Πρωτόκολλο, η διαμόρφωση του οποίου ήταν και απαίτηση των φιλοζωικών οργανώσεων, ετοιμάστηκε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες (ΚΥ) σε συνεργασία με την Αστυνομία, λαμβάνοντας υπόψη τις αρμοδιότητες που έχουν αμφότεροι για την εφαρμογή του περί προστασίας και ευημερίας των ζώων νόμου και καθορίζει συγκεκριμένες ενέργειες που θα πρέπει οι ΚΥ και η Αστυνομία να προβαίνουν σε σχέση με τις καταγγελίες.  
 
Ταυτόχρονα, οι δύο Υπουργοί ανακοίνωσαν τη λειτουργία, εντός του επόμενου μήνα, τηλεφωνικής γραμμής, τετραψήφιου αριθμού, μέσω της οποίας θα μπορούν να προβαίνουν σε καταγγελίες οι πολίτες, τη σύσταση αρμόδιας ομάδας της Αστυνομίας για τα ζώα με πέραν των 20 μελών της Δύναμης και την τροποποίηση νομοθεσιών με στόχο την αύξηση των ποινών σε περιπτώσεις κακοποίησης και κακομεταχείρισης ζώων, οι οποίες θα προβλέπουν και την ποινή της φυλάκισης, αλλά και την εμπλοκή των τοπικών αρμόδιων αρχών στην έκδοση εξώδικων αδικημάτων για παραβάσεις του Νόμου για την Προστασία και Ευημερία των Ζώων.
 
Μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής του Πρωτοκόλλου στο Υπουργείο Γεωργίας, στην οποία παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου και ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλος Πίπης, ο κ. Καδής είπε ότι «το Πρωτόκολλο καταγράφει για πρώτη φορά τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για τη διερεύνηση υποθέσεων κακοποίησης ή παραμέλησης ζώων», αλλά και τον τρόπο συνεργασίας των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και της Αστυνομίας, καθώς και άλλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών για επίτευξη του ιδανικότερου χειρισμού τέτοιων υποθέσεων.
 
Επίσης, ανέφερε ότι το Πρωτόκολλο αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για αποτελεσματική και ομοιόμορφη διερεύνηση παραπόνων/καταγγελιών από τα διάφορα επαρχιακά γραφεία και σταθμούς.
 
«Σημαντική πτυχή του Πρωτοκόλλου προβλέπει την ενημέρωση του πολίτη, που θα καταγγέλλει ένα περιστατικό ως προς το αποτέλεσμα της διερεύνησης», υπογράμμισε.
 
Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ακόμη πως το επόμενο βήμα είναι η ανακοίνωση, εντός του επόμενου μήνα, της λειτουργίας μιας τηλεφωνικής γραμμής μέσα από την οποία «οι πολίτες θα έχουν την ευχέρεια να επικοινωνούν και να καταγγέλλουν τέτοιου είδους περιστατικά για να αρχίσει η διερεύνηση του περιστατικού», προσθέτοντας ότι σήμερα οι καταγγελίες γίνονται είτε στις ΚΥ είτε στην Αστυνομία ανάλογα με τη φύση του κάθε περιστατικού.
 
Αναφορικά με το είδος των περιστατικών που μπορούν να καταγγέλλονται, ο κ. Καδής είπε ότι αυτά μπορεί να αφορούν περιστατικά, μεταξύ άλλων, όταν ένα ζώο είναι μόνιμα δεμένο και ταλαιπωρείται, όταν ένα ζώο είναι αφημένο πάνω στην ταράτσα, όταν ένα ζώο δεν έχει φαγητό ή νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα και όταν ένα ζώο κακοποιείται.
 
Σημείωσε ότι το Πρωτόκολλο περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία θα απαντώνται από τον επιθεωρητή και τον Αστυνομικό που θα παρεμβαίνει ανάλογα με τη διερεύνηση.
 
Η Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως «σήμερα γίνεται ακόμη ένα βήμα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κακοποίησης των ζώων αλλά και γενικότερα για την ευημερία τους»
 
«Αναγνωρίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού θεσμού που μπορεί να ανταποκριθεί στην απαίτηση της κοινωνίας για την προστασία των ζώων και την τιμωρία εκείνων που κακοποιούν και κακομεταχειρίζονται τα ζώα το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με την Αστυνομία προώθησε την πρόσφατη τροποποίηση του περί Αστυνομίας νόμου του 2004 που προνοεί για τη σύσταση της Αστυνομίας για τα ζώα με την οποία επιτυγχάνεται η εξειδίκευση στην διερεύνηση υποθέσεων κατά παράβαση των διατάξεων του περί προστασίας και ευημερίας των ζώων νόμου και του περί σκύλων νόμου παγκύπρια», τόνισε.
 
Ειδικότερα, η κ. Γιολίτη ανακοίνωσε ότι η Αστυνομία έχει διαθέσει πέραν των 20 μελών της τα οποία έχουν ήδη εκπαιδευθεί και εξειδικευτεί σε τέτοιους είδους διαχείρισης καταγγελιών για τα ζώα.
 
 «Τα μέλη της Αστυνομίας για τα ζώα θα τυγχάνουν κατάλληλης και ειδικής εκπαίδευσης σε τακτά χρονικά διαστήματα σε θέματα διερεύνησης υποθέσεων κακομεταχείρισης και κακοποίησης ζώων και θα συνεργάζονται με τις επαρχιακές επιτροπές ευημερίας ζώων και την κοινοτική αστυνόμευση», σημείωσε.
 
Αναφορικά με τις ποινές που θα επιβάλλονται, η κ. Γιολίτη είπε ότι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζονται νομοσχέδιο για αύξηση των ποινών καθώς αναγνωρίζεται, όπως σημείωσε, «πως οι ποινές που προβλέπονται στον περί προστασίας και ευημερίας των ζώων νόμο και στον ποινικό κώδικα είναι πολύ χαμηλές».
 
Η Υπουργός ανακοίνωσε πως «τα τροποποιητικά νομοσχέδια έχουν ήδη ετοιμαστεί και βρίσκονται στο στάδιο διαβούλευσης», ενώ τόνισε πως με τα νομοσχέδια «γίνεται εισήγηση για αύξηση των ποινών φυλάκισης για τα σοβαρότερα αδικήματα, προσθήκη αδικημάτων στο νόμο για την εξώδικη ρύθμιση, αύξηση των εξώδικων προστίμων και την εμπλοκή των τοπικών αρμόδιων αρχών στην έκδοση εξώδικων αδικημάτων για παραβάσεις του νόμου και για την προστασία και την ευημερία των ζώων».
 
«Η πρακτική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου που υπογράφουμε σήμερα αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τις διαδικασίες χειρισμού υποθέσεων παραμέλησης και κακοποίησης ζώων και θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο προς την ενδυνάμωση της προστασίας των ζώων στην χώρα μας», είπε η κ. Γιολίτη, η οποία κάλεσε όλους να επιδεικνύουν τον απαραίτητο και αναγκαίο σεβασμό προς τα ζώα και να βοηθούν τις αρχές να εντοπίζουν ζώα που κακοποιούνται ή διαβιούν σε άσχημες συνθήκες».

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top