Ενδεχόμενο κυρώσεων κατά ηγετών στο Λίβανο αν δεν προχωρήσουν σε συμφωνία με το ΔΝΤ, λέει ο Μπορέλ

Ενδεχόμενο κυρώσεων κατά ηγετών στο Λίβανο αν δεν προχωρήσουν σε συμφωνία με το ΔΝΤ, λέει ο Μπορέλ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε το Σάββατο ότι οι ηγέτες του Λιβάνου μπορεί να αντιμετωπίσουν κυρώσεις εκτός και αν καταφέρουν να γλιτώσουν την χώρα από την οικονομική καταστροφή και να φτάσουν σε συμφωνία με το ΔΝΤ. 

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Λίβανος είναι αντιμέτωπος με μια, όπως την έχει αποκαλέσει η Παγκόσμια Τράπεζα, από τις χειρότερες κρίσεις παγκοσμίως από τη δεκαετία του 1850.

Η πολιτική κρίση έχει αφήσει την χώρα χωρίς κυβέρνηση που να λειτουργεί αφότου η τελευταία παραιτήθηκε μετά την τεράστια έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα των θάνατο δεκάδων ανθρώπων και την καταστροφή μεγάλου μέρους της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020. 

Σε δηλώσεις του στη Βηρυτό μετά από συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι είχε «ένα μήνυμα αυστηρότητας προς όλους τους Λιβάνιους πολιτικούς ηγέτες από την ΕΕ». 

«Η κρίση που αντιμετωπίζει ο Λίβανος είναι μια εσωτερική κρίση, μια κρίση που έχει αυτοεπιβληθεί, όχι μια κρίση που προέρχεται από το εξωτερικό ή από εξωγενείς παράγοντες», είπε

Η ηγεσία του Λιβάνου, πρόσθεσε, «πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της». Μια κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Μπορέλ, «πρέπει να σχηματιστεί και πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως βασικές μεταρρυθμίσεις».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είπε επίσης ότι η ΕΕ έχει κάθε βούληση να βοηθήσει το Λίβαν να εμπλακεί σε μεταρρυθμίσεις αλλά μόνο αφότου επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ.

«Η χώρα θα διασωθεί από μια χρηματοοικονομική καταστροφή μόνο με μια επείγουσα συμφωνία με το ΔΝΤ... και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», σημείωσε.

Είσαστε, πρόσθεσε, «στο χείλος μιας χρηματοοικονομικής καταστροφής».

Ωστόσο, ο κ. Μπορέλ πρόσθεσε ότι αν υπάρξουν «περαιτέρω εμπόδια στις λύσεις» η ΕΕ «θα πρέπει να μελετήσει άλλη πορεία δράσης όπως έχουν προτείνει κάποια κράτη μέλη».

«Το Συμβούλιο της ΕΕ έχει συμπεριλάβει άλλες εναλλακτικές, περιλαμβανομένων των στοχευμένων κυρώσεων», είπε, προσθέτοντας ότι «προτιμάμε να μην ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο... αλλά εναπόκειται στην ηγεσία του Λιβάνου».

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠΔΠ, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή συζητά ο ΠτΔ στις Βρυξέλλες - Ολοκληρώνεται η Κυπριακή Προεδρία

ΠΔΠ, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή συζητά ο ΠτΔ στις Βρυξέλλες - Ολοκληρώνεται η Κυπριακή Προεδρία

Συνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος δέχτηκε συγχαρητήρια από επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών και ομολόγων του για την πρόοδο που επιτεύχθηκε τους τελευταίους έξι μήνες σε διάφορα θέματα, θα παρουσιάσει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί επί Κυπριακής Προεδρίας ΕΕ σε σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. 

BEST OF TOTHEMAONLINE