ΔΙΕΘΝΗ

Διεξάγεται στη Γαλλία ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών

Διεξάγεται στη Γαλλία ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών

Οι Γάλλοι ψηφίζουν, σήμερα, λιγότερο από έναν χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές, για τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών τους, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία σχεδόν ανύπαρκτη εξαιτίας της Covid.  

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα για τις εκλογές αυτές που καθυστέρησαν τρεις μήνες λόγω της υγειονομικής κρίσης και θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, στις 20 και τις 27 Ιουνίου.
 
Περίπου 48 εκατομμύρια Γάλλοι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες, προκειμένου να ψηφίσουν για μια θητεία έξι ετών τους συμβούλους σε δεκατρείς περιφέρειες της μητροπολιτικής Γαλλίας και δύο υπερπόντια διαμερίσματα.
 
Εντούτοις, η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση δεν προσελκύει γενικά τους ψηφοφόρους (σχεδόν 51% αποχή είχε καταγραφεί στον πρώτο γύρο το 2015) και η έλλειψη ενδιαφέροντος θα μπορούσε να ανέλθει στο 61% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν, επίσης, να αναλυθούν ως μια πρόβα για τις προεδρικές του 2022. 
 
Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (Rassemblement national- RN) της φιναλίστ των προεδρικών του 2017 Μαρίν Λεπέν δείχνει να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, ιδίως επειδή η αποχή φαίνεται πως ευνοεί τα άκρα, την ώρα που το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, Η Δημοκρατία Εμπρός (La Republique en marche), νεοσυσταθέν και χωρίς πραγματικές εδαφικές βάσεις δεν βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση.
 
«Δεν είναι το περιεχόμενο των εκλογών που θα δώσει μία ένδειξη, είναι το ποσοστό της αποχής. Ο αριθμός των ανθρώπων που δεν θα πάνε να ψηφίσουν διότι δεν πιστεύουν πλέον σε αυτό», εκτιμούσε νωρίς το πρωί ο Μπενουά Μανουέλ, ένας ψηφοφόρος από το Σεν Ντενίς.
 
Η συμμετοχή στις 13.00 ώρα Κύπρου ανερχόταν μόλις στο 12,2%, μειωμένη σε σύγκριση με το 2015 (16,3%). 
 
«Όσο η αποχή αυξάνεται, σε ποσοστό ψήφων, οι ακραίες προσφορές στο πολιτικό φάσμα θα κερδίζουν από αυτό», σημείωνε, πριν από τις κάλπες, ο πολιτικολόγος από τη Σορβόννη Πιερ Λεφεμπούρ.
 
Έπειτα από μια εξουθενωτική χρονιά με lockdown απαγορεύσεις κυκλοφορίας και περιορισμούς, ο σημερινός πρώτος γύρος είναι πιθανόν να αποδειχθεί δεινός για τον Pρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, το κόμμα του οποίου, Η Δημοκρατία Μπροστά (La Republique en marche), προβλέπεται να μην επικρατήσει σε καμία από τις 13 περιοχές της μητροπολιτικής Γαλλίας. 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top