ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Αυτούς θα χτυπήσει το τέταρτο κύμα - Υπό το φόβο αυστηροποίησης μέτρων

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Αυτούς θα χτυπήσει το τέταρτο κύμα - Υπό το φόβο αυστηροποίησης μέτρων

Οι αναφορές πυκνώνουν και η ανησυχία εντείνεται όσον αφορά την ινδική μετάλλαξη με τους ειδικούς να προειδοποιούν. 

Μπορεί στο παρόν στάδιο να είναι δύσκολο να αντιληφθούμε την σοβαρότητα της κατάστασης αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας αλλά και η νέα καθημερινότητα δε φαίνεται να συνάδουν με τις προειδοποιήσεις των ειδικών. 

Μάλιστα θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι βρισκόμαστε ίσως στην κοντινότερη -προ πανδημίας- κανονικότητα αφού η τελευταία άρση των περιοριστικών μέτρων και οι έκτακτες χαλαρώσεις έχει επιφέρει ευφορία και χαμόγελα αισιοδοξίας. Αυτό αποτελεί ίσως και το δυσκολότερο κομμάτι στον τομέα επαναφοράς αφού καθίσταται δύσκολο να υπάρξει αυτοσυγκράτηση του κόσμου και τήρηση των βασικών μέτρων αυτοπροστασίας. 

Οι αναφορές -κυρίως από καθηγητές φαρμακολογίας αλλά και λοιμωξιολόγους- στο εξωτερικό προιδεάζουν για τον παράγοντα εμβολιασμού, τονίζοντας ευθαρσώς πως η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους. Το πρόβλημα έγκειται τόσο στην παύση -έλλειψη ενδιαφέροντος- για εμβολιασμό όσο και στη μορφή της συγκεκριμένης μετάλλαξης που την καθιστά ιδιαίτερα μεταδοτική. 

Όπως είχε αναφέρει και ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, υπολογίζεται πως ένα άτομο που μολύνεται μπορεί να μεταδόσει τη νόσο σε άλλους εφτά γεγονός που την καθιστά εξόχως επικίνδυνη. Μάλιστα το πρόβλημα ίσως να μην είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτο σε αυτή τη φάση λόγω και του τύπου των συναθροίσεων όμως αναμένεται δυστυχώς να διογκωθεί το φθινόπωρο. 

Ο λόγος, πέραν της καθόδου του τουρισμού -που ενδεχομένως να διασπείρει περισσότερο τον ιό στην κοινότητα- αφορά το κλείσιμο σε εσωτερικούς χώρους. Η αλλαγή του καιρού θα φέρει τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, χωρίς τον κατάλληλο εξαερισμό και με τη μεταδοτικότητα να αγγίζει τα νούμερα που προαναφέραμε, η συγκεκριμένη μετάλλαξη μπορεί να λειτουργήσει σαν ωρολογιακή βόμβα. 

Ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος τον ιό είναι σαφώς μεγαλύτερος -ακόμη και έχοντας εμβολιαστεί- όμως ο ενδεχόμενος εμβολιασμός μειώνει/ελαχιστοποιεί την πιθανότητα σοβαρής νόσησης ή θανάτου. Θα πρέπει λοιπόν να θωρακιστούμε πριν την κάθοδο του, ούτως ώστε να αποφύγουμε τα αυστηρά μέτρα. 

Το θετικό που εξάγεται μέχρι στιγμής είναι πως υπάρχουν ήδη αρκετές μελέτες από την επίδραση του σε άλλες χώρες κάτι που υποβοηθά στην εκπόνηση σχεδίου δράσης για την καλύτερη αντιμετώπιση.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να καταχωρηθεί στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα, αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top