ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Έρχεται μαχαίρι στα κέντρα διασκέδασης; - Σκέψεις για έκτακτα μέτρα

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Έρχεται μαχαίρι στα κέντρα διασκέδασης; - Σκέψεις για έκτακτα μέτρα

Στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας και Κυβερνητικών μελών βρέθηκαν χθες (Δευτέρα 28/6) οι αλυσίδες μετάδοσης που φαίνεται να φυτρώνουν σαν... μανιτάρια το τελευταίο διάστημα. 

Η έξαρση που παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα έχει θορυβήσει όλους τους εμπλεκόμενους αφού σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας πάει να γκρεμιστεί σαν χάρτινος πύργος η εξαιρετικά βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων εβδομάδων. 

Του Ανδρέα Κόκκινου

Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας ανέφερε πως εντοπίστηκαν πέραν των 300 θετικών περιστατικών σε ένα εικοσιτετράωρο γεγονός που μαρτυρεί τον πενταπλασιασμό των ημερήσιων περιστατικών σε διάστημα λιγότερο των 7 ημερών. Την ίδια ώρα στη σύσκεψη που λάμβανε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο οι εμπλεκόμενοι κατέθεταν τις απόψεις τους με σκοπό την παύση της εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα. 

Ο δυσεπίλυτος αυτός γρίφος αφορά τη διαφύλαξη μεν της καλής επιδημιολογικής εικόνας και κατ'επέκταση της δημόσιας υγείας, όμως από την άλλη τα χέρια επιδημιολόγων και Κυβέρνησης μοιάζουν 'δεμένα' αφού προσπαθούν να αποφύγουν -όπως ο διάολος το λιβάνι- οποιαδήποτε αυστηροποίηση, αναστολή λειτουργίας ή επαναφορά μέτρων λόγω της εύθραστης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία της χώρας μας. 

Αυτό μάλιστα φέρεται να είναι κάτι που γνώριζαν εκ των προτέρων και οι επιδημιολόγοι προσπαθώντας να προσαρμόσουν τις συστάσεις τους κρατώντας στην απ΄έξω την επαναφορά περιοριστικών μέτρων ή κλεισίματος επιχειρήσεων με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα κέντρα διασκέδασης. Ο λόγος αφορά τη διασπορά κυρίως μεταξύ νέων και το γεγονός πως η μεταδοτικότητα ευδοκιμεί κυρίως μεταξύ των ανεμβολιασθέντων. 

Οι μεγαλύτερες και περισσότερες αλυσίδες μετάδοσης -σύμφωνα με την ενημέρωση από την μονάδα ιχνηλάτησης- αφορούν τελετές αποφοίτησης, πάρτι αλλά και κέντρα διασκέδασης με τον συγχρωτισμό, την έλλειψη αποστάσεων και την μη χρήση μάσκας να λειτουργούν δημιουργώντας ένα εφιαλτικό κράμα διασποράς. Όπως αναφέρθηκε σύσταση και προτροπή αρκετών επιστημόνων ήταν αφενός η αυστηροποίηση του πρωτοκόλλου που αφορά τον τρόπο λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης.

Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο φέρνοντας τα επιθυμητά αποτελέσματα πρέπει να υπάρξει ο ανάλογος έλεγχος και αστυνόμευση. Ο κόσμος μπορεί να έχει χαλαρώσει επικίνδυνα όμως και η αστυνόμευση και εποπτεία μοιάζει να έχει ελαχιστοποιηθεί αφήνοντας το κοινό να ξεχνιέται. Αναμένεται λοιπόν να επανέλθουν οι -ευρείας κλίμακας- έλεγχοι με τη συνεργασία τόσο της Αστυνομίας, όσο και των Υγειονομικών Υπηρεσιών του αρμόδιου υπουργείου με σκοπό να επανέλθουμε στην τήρηση -τουλάχιστον- των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και αυτοπροστασίας. 

Η επαναφορά της προσκόμισης SafePass σε εξωτερικούς χώρους, η ενδεχόμενη κατάργηση των δωρεάν τεστ ίσως λειτουργήσουν ευεργετικά 'σπρώχνοντας' το κοινό στον εμβολιασμό, δίνοντας έτσι την απαιτούμενη θωράκιση και το τείχος ανοσίας για να αποκρούσουμε το τέταρτο κύμα πριν η κατάσταση ξεφύγει ακόμη περισσότερο.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top