ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Θα επανέλθουν κέρφιου και 8998 τον Σεπτέμβριο; - Οι φόβοι για το τέταρτο κύμα

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Θα επανέλθουν κέρφιου και 8998 τον Σεπτέμβριο; - Οι φόβοι για το τέταρτο κύμα

Έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας η πανδημία, αφού εδώ και πέραν του ενάμιση χρόνου μαστίζει ολόκληρο τον πλανήτη και κατ'επέκταση και την Κύπρο μας.

Η κατάσταση μάλιστα είναι τόσο ρευστή και πρωτόγνωρη που οποιεσδήποτε προβλέψεις μπορούν να χαρακτηριστούν παρακινδυνευμένες σχετικά με το επόμενο βήμα αφού σχεδόν ότι περιμέναμε μέχρι σήμερα έχει καταρριφθεί. 

Το βέβαιο είναι πως έχει τονιστεί πολλάκις το τελευταίο διάστημα -και μάλιστα από επίσημα χείλη- ότι τα χειρότερα έρχονται μαζί με το φθινόπωρο. Ιδιαίτερα ο μήνας Σεπτέμβριος θεωρείται εξόχως σημαντικός για τη διαχείριση του τέταρτου κύματος με το πλάνο εμβολιασμού να τίθεται ξανά σε εφαρμογή και με στόχο/σκοπό να αγγίξει το 82% όπως δήλωσε και ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας. 

Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται έαν, πότε και κατά πόσον υπάρχει η πιθανότητα μετά το πέρας του καλοκαιριού να επανέλθουν μέτρα και περιορισμοί. Η πραγματικότητα είναι πως κανείς δε μπορεί να απαντήσει μετά βεβαιότητας επ'αυτού αφού η επιδημιολογική εικόνα ακόμη και μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς παραμένει ρευστή. 

Έχει γίνει σαφές πως οι δείκτες που φέρνουν μέτρα είναι ο αριθμός των νοσηλευόμενων, αλλά κυρίως όσων βρίσκονται σε σοβαρή/κρίσιμη κατάσταση και σε ΜΑΦ ή ΜΕΘ. Οι λεγόμενοι 'σκληροί δείκτες' της πανδημίας είναι αυτοί που επιστημονική συμβουλευτική ομαδα, Υπουργείο Υγείας αλλά και κατ'επέκταση Κυβέρνηση κοιτούν για να αποφανθούν το επόμενο βήμα. Θεωρούμε πως βλέποντας το μοτίβο αλλά και την αντιμετώπιση της πανδημίας στις υπόλοιπες χώρες πως δε θα χρειαστεί να φτάσουμε ξανά σε αυτό το σημείο. 

Φυσικά αυτό θα λειτουργήσει μέσα στα σωστά πλαίσια όσο τα εμβόλια παρουσιάζονται αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις. Μέχρι στιγμής περίπου το 66% του πληθυσμού έχει λάβει και τις 2 δόσεις όμως ο προσανατολισμός για να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την 3η δόση. Θεωρείται βέβαιο πως πρέπει να ακολουθηθεί η ίδια σειρά προτεραιότητας με ηλικιωμένους και ευπαθείς να βρίσκονται στην πρώτη γράμμη του πυρός. 

Ας ελπίσουμε ότι οι αυστηρότατοι περιορισμοί που ίσχυαν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα δεν πρόκειται να επανέλθουν αφού πρόκειται για μέτρα που αφορούν την ελεύθερη διακίνηση και την απρόσκοπτη μετάβαση σε διάφορους χώρους. Αυτό που ενδέχεται να τεθεί στο μικροσκόπιο αρχικά θα αφορά τις συναθροίσεις και τον συνωστισμό -ακόμη και σε οικίες- αφού η αλλαγή του καιρού, τα κλειστά παράθυρα και ο κακός εξαερισμός των χώρων ενδέχεται να λειτουργήσουν σαν... φυτίλι στην πυρκαγιά της διασποράς. 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top