ΔΙΕΘΝΗ

Έως και 19% εντονότερες οι βροχοπτώσεις στην Ευρώπη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, καταδεικνύει νέα έρευνα

Έως και 19% εντονότερες οι βροχοπτώσεις στην Ευρώπη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, καταδεικνύει νέα έρευνα

Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει ακραία φαινόμενα βροχοπτώσεων και δημιουργία χειμάρρων σε περιοχές της Γερμανίας και του Βελγίου τον περασμένο μήνα και υπάρχει πιθανότητα τουλάχιστον 20% να συμβούν ξανά σε αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τρίτη από το World Weather Attribution (WWA). 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι αιφνίδιες νεροποντές έγιναν εντονότερες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και υπολογίζεται ότι σε μια μέρα οι βροχοπτώσεις μπορεί τώρα να είναι έως και 19% πιο έντονες στην περιοχή από ό, τι θα ήταν αν οι παγκόσμιες ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες δεν είχαν αυξηθεί κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου (2,16 βαθμούς Φαρενάιτ) πάνω από τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες.

Με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των ειδήσεων τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες δέχονται αυξανόμενη πίεση για να καθορίσουν ακριβώς πόσο φταίει η κλιματική αλλαγή.
 
Μόνο τον τελευταίο χρόνο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ξηρασία στις ΗΠΑ, ένα θανατηφόρο καναδικό κύμα καύσωνα και οι πυρκαγιές στην Αρκτική της Σιβηρίας επιδεινώθηκαν από μια θερμαινόμενη ατμόσφαιρα.
 
Οι βροχοπτώσεις στις 12-15 Ιουλίου στην Ευρώπη προκάλεσαν πλημμύρες που παρέσυραν σπίτια και ηλεκτρικά καλώδια και άφησαν περισσότερους από 200 νεκρούς, κυρίως στη Γερμανία. Δεκάδες πέθαναν στο Βέλγιο και χιλιάδες αναγκάστηκαν επίσης να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Ολλανδία.
 
«Το γεγονός ότι οι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, αυτό είναι πραγματικά συγκλονιστικό», δήλωσε ο επιστήμονας του κλίματος Ραλφ Τούμι στο Ινστιτούτο Grantham του Imperial College London.
 
Οι επιστήμονες του WWA διαπίστωσαν ότι τα τοπικά πρότυπα βροχοπτώσεων είναι πολύ μεταβλητά. Έτσι, πραγματοποίησαν την ανάλυσή τους σε ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται σε μέρη της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου, των Κάτω Χωρών, του Λουξεμβούργου και της Ελβετίας.
 
Χρησιμοποίησαν τοπικά αρχεία καιρού και προσομοιώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών για να συγκρίνουν την πλημμύρα του Ιουλίου με αυτό που αναμενόταν σε έναν κόσμο που δεν επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή.
 
Επειδή ο θερμότερος αέρας συγκρατεί περισσότερη υγρασία, οι καταιγίδες του καλοκαιριού σε αυτήν την περιοχή είναι τώρα 3-19% εντονότερες από ό, τι θα ήταν χωρίς την υπερθέρμανση του πλανήτη, διαπίστωσαν οι επιστήμονες. «Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έπαιξε μεγάλο ρόλο στις καταστροφικές πλημμύρες», δήλωσε ο Stefan Rahmstorf, επιστήμονας και ωκεανογράφος στο Potsdam Institute for Climate Impact Research.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέες κάμερες στη Λεμεσό - Πότε ανάβει το φλας

• Κακοκαιρία Atena στην Ελλάδα: Θα επηρεάσει την Κύπρο; Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός

• Κλιματιστικά στα σχολεία: «Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια» - Πότε αναμένεται να λειτουργήσουν

• Μονή Αββακούμ: Όσα αποφάσισε το Συνοδικό Δικαστήριο - Ζητά επιστημονική γνωμάτευση για μαρτυρικό υλικό

• Σοκαριστικό τροχαίο με ένα νεκρό στα κατεχόμενα: Τα φορτηγά έγιναν «φυσαρμόνικα» - Δείτε φωτογραφίες

• Κοιτάξετε τους λογαριασμούς σας: Καταβάλλονται σήμερα τα 150€ στους δικαιούχους για την νέα σχολική χρονιά



Συναντήθηκε με τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ ο ΠτΔ - Όσα συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Συναντήθηκε με τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ ο ΠτΔ - Όσα συζήτησαν οι δύο ηγέτες

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα, με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχίαν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top