ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Σε μεγάλο δίλημμα ο Χατζηπαντέλας - Τα σενάρια που μπαίνουν στο τραπέζι

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Σε μεγάλο δίλημμα ο Χατζηπαντέλας - Τα σενάρια που μπαίνουν στο τραπέζι

Μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα αναμένεται να βρεθεί ο νέος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας στη λήψη των επόμενων και καθοριστικών -για την πορεία της πανδημίας- αποφάσεων. 

Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 31 Αυγούστου (στις 10π.μ) η κεφαλή του Υπουργείου Υγείας θα υποδεχθεί την συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή με απώτερο στόχο και σκοπό να κλειδώσουν οι προτάσεις και εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν στη συνέχεια ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Του Ανδρέα Κόκκινου

Η κρισιμότητα της καμπής στην οποία βρίσκεται η πανδημία αλλά και οι πολλές μεταβλητές που καθορίζουν την πορεία της αποτελούν τροχοπέδι στη λήψη αποφάσεων αφού κάθε άλλο παρά εύκολη μπορεί να θεωρηθεί η πρόβλεψη για την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και με τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής να έχουν ήδη αποστείλει τις δικές τους εισηγήσεις σχετικά με τη χορήγηση της 3ης δόσης του εμβολίου καθώς και τη διαδικασία ή τα εμβόλια με βάση τα οποία θα πραγματοποιηθεί. 

Η προτροπή -τουλάχιστον της πλειοψηφίας των μελών- της επιστημονικής ομάδας για να εκκινήσει όσο το δυνατό ταχύτερα η χορήγηση της 3ης δόσης αποτελεί κοινό μυστικό ενώ πρόκειται μάλιστα για απόφαση που φαίνεται να βρίσκει απόλυτα σύμφωνη και την πλειοψηφία της Κυβέρνησης. 

Κάπου εδώ ξεκινούν και τα δύσκολα, αφού το παράδειγμα αυτό έχουν ακολουθήσει ήδη και άλλες μεγάλες ευρωπαικές χώρες. Το δίλημμα που θα έχει να αντιμετώπισει -είτε τώρα είτε μετέπειτα- στη λήψη αυτής της απόφασης αφορά την ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν και επί της ουσίας 'προειδοποιεί' όλες τις χώρες που ενδέχεται να προβούν στη χορήγηση της επόμενης δόσης χωρίς να περιμένουν τις συστάσεις από τον ΕΜΑ αλλά και το ECDC, πως μπορεί να βρεθούν ενώπιον νομικών ζητημάτων. 

Πρόκειται για μία πάρα πολύ σημαντική απόφαση αφού η ταχύτητα στη λήψη και την εκτέλεση της μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές ενώ ενδεχόμενη καθυστέρηση και κωλυσιεργεία ενδέχεται να αποβεί καταστροφική στο φως της αναμενόμενης έξαρσης. 

Σε πρώτο πλάνο αναμένεται να τεθεί ο εμβολιασμός ηλικιωμένων και μάλιστα σε κλειστές δομές -αφού τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία σχετική αύξηση περιστατικών σε συγκεκριμένες δομές και οίκους ευγηρείας- ενώ αμέσως επόμενοι στη σειρά θα πρέπει να θεωρούνται χρόνιοι ασθενείς, καρκινοπαθείς και μεταμοσχευμένοι. Το όριο ηλικίας που συζητήθηκε κυμαίνεται μεταξύ 60 και 70 ετών -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- ενώ όπως έχει αναφερθεί και σε προήγουμενα δημοσιεύματα το νέα κύμα χορήγησης θα διεξαχθεί αποκλειστικά με εμβόλια mRNA (Pfizer & Moderna).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top