ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αχρείαστες δαπάνες και αγορές χωρίς προσφορές εντοπίζει στην ΚΟΕ η Ελεγκτική Υπηρεσία

Αχρείαστες δαπάνες και αγορές χωρίς προσφορές εντοπίζει στην ΚΟΕ η Ελεγκτική Υπηρεσία

Υπερβολικές ή/και αχρείαστες δαπάνες, μη εφαρμογή του νόμου για μείωση απολαβών των υπαλλήλων, παραχώρηση ωφελημάτων στο προσωπικό, πέραν αυτών που ισχύουν στη Δημόσια Υπηρεσία, αγορά υλικών/υπηρεσιών, χωρίς να ακολουθηθεί η διαδικασία προσφορών και πρόσληψη Συνεργάτη, με αμοιβή η οποία τετραπλασιάστηκε σε διάστημα δύο ετών, εντόπισε, μεταξύ άλλων, στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) η Ελεγκτική Υπηρεσία σε έλεγχο συμμόρφωσης που διεξήγαγε στην ΚΟΕ για τα έτη 2016-2018.

 
«Τα έσοδα της ΚΟΕ, που προέρχονται από κρατική χορηγία, δεν δαπανούνται στη βάση των ορθών πρακτικών και διαδικασιών που επιτάσσουν οι αρχές της χρηστής διοίκησης και χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης που ισχύουν στον Δημόσιο Τομέα και προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία», αναφέρει στα γενικά συμπεράσματα της η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία εισηγείται στην ΚΟΕ «να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε η λήψη αποφάσεων να γίνεται με διαφάνεια και να διασφαλίζονται τα συμφέροντά της, πάντοτε με εφαρμογή των ορθών πρακτικών και διαδικασιών που επιτάσσουν οι κανόνες χρηστής διοίκησης και χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης».
 
Συγκεκριμένα, σε Ειδική Έκθεση της με θέμα «Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή - Ειδική Έκθεση για το έτος που έληξε στις 31.12.2018», η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει στα σημαντικότερα ευρήματα του ελέγχου που διενήργησε στην ΚΟΕ ότι διενεργήθηκαν δαπάνες οι οποίες, κατά την άποψη της Υπηρεσίας, «είναι υπερβολικές ή/και αχρείαστες, όπως αγορά υπηρεσιών από ελεγκτικό οίκο για βελτίωση της οργανωτικής δομής της ΚΟΕ και για την ετοιμασία απαντητικής επιστολής προς την Ελεγκτική Υπηρεσία και δαπάνες για δεξιώσεις», ενώ σημειώνει πως στα πρακτικά των συνεδριάσεων δεν αναφέρονται όλα τα στοιχεία και πληροφορίες, στα οποία στηρίζονται οι αποφάσεις του Εκτελεστικού Συμβουλίου (ΕΣ).
 
Η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγείται όπως στα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΕΣ αναφέρονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες, για σκοπούς διαφάνειας και ελέγχου.
 
Επιπλέον, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι η ΚΟΕ δεν εφάρμοσε μείωση απολαβών των υπαλλήλων, στη βάση του περί της Μείωσης των Απολαβών και των Συντάξεων των Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμου (Ν.168(Ι)/2012).
 
Αναφέρει επίσης, ότι με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερ. 19.11.2014, η ΚΟΕ εξαιρέθηκε από την εφαρμογή του Νόμου Ν.168(Ι)/2012 και προσθέτει ότι «αυτή φαίνεται να λήφθηκε καθ’ υπέρβαση εξουσίας του Νόμου, αφού το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έχει εν γένει εξουσία να παραμερίζει πρόνοιες Nόμων».
 
Για το θέμα αυτό, η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγείται όπως γίνουν οι νενομισμένες αποκοπές για όλα τα έτη αναδρομικά, όπου τούτο είναι νομικά εφικτό, σύμφωνα με τις πρόνοιες του πιο πάνω Νόμου.            
 
Επίσης, η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνει πως παραχωρήθηκαν ωφελήματα στο προσωπικό, που αφορούν σε άδεια ασθενείας, άδεια μητρότητας, παροχή άτοκου δανείου, κ.λπ., πέραν αυτών που ισχύουν στη Δημόσια Υπηρεσία και εισηγείται «όπως περιοριστούν τα ωφελήματα προσωπικού, σε αυτά που ισχύουν στη Δημόσια Υπηρεσία».
 
Επιπλέον, αναφέρει ότι «η ΚΟΕ προχώρησε στην πρόσληψη Συνεργάτη, χωρίς να αιτιολογείται η ανάγκη για πρόσληψη, με αμοιβή η οποία τετραπλασιάστηκε σε διάστημα δύο ετών» και εισηγείται όπως "η αγορά υπηρεσιών γίνεται κατόπιν διαδικασίας διαγωνισμού, για σκοπούς διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης". 
 
Αναφέρει επίσης ότι το προηγούμενο Εκτελεστικό Συμβούλιο ενέκρινε την απόσπαση, από Γυμναστικό Σύλλογο στην ΚΟΕ, πρώην αθλητή, χωρίς να έχουν καθοριστεί τα καθήκοντά του», ενώ σημειώνει πως παρατήρησε επίσης «περιπτώσεις αγοράς υλικών/υπηρεσιών, για τις οποίες δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία προσφορών» και ότι εισηγήθηκε «όπως όλες οι αγορές γίνονται με προκήρυξη διαγωνισμού».
 
Τέλος, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι στην απαντητική επιστολή της ΚΟΕ προς την Υπηρεσία, ημερ. 15.2.2017, «δεν δίνονται ικανοποιητικές εξηγήσεις/σχόλια και δεν αναφέρονται τα διορθωτικά μέτρα που λαμβάνονται/θα ληφθούν, αναφορικά με αδυναμίες στις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου, που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στην διοργάνωση των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ) και προσλήψεις προσωπικού με παράτυπες διαδικασίες, τις οποίες εντοπίσαμε κατά τον προηγούμενο έλεγχο συμμόρφωσης που διεξήχθη από την Υπηρεσία μας για την περίοδο 2006-2015».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top