ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τον έλεγχό τους από υφιστάμενους θεσμούς προκρίνουν τα κόμματα – Έρχεται ο Έφορος Πολιτικών Κομμάτων

Τον έλεγχό τους από υφιστάμενους θεσμούς προκρίνουν τα κόμματα – Έρχεται ο Έφορος Πολιτικών Κομμάτων

Τον έλεγχο και την εποπτεία τους από υφιστάμενους θεσμούς όπως είναι ο Έφορος Πολιτικών Κομμάτων σε συνεργασία με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας αντί της σύστασης ενός νέου Επιτρόπου Πολιτικών Κομμάτων φαίνεται να προκρίνουν τα κόμματα σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου και μελών της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, την Τρίτη, μετά από συνεδρία της Επιτροπής για το νομοσχέδιο περί Πολιτικών Κομμάτων.

Η Επιτροπή θα συζητήσει το τελικό διαμορφωμένο κείμενο στις 16 Ιουνίου, συνεδρία κατά την οποία θα συζητηθούν και τα κύρια ανοιχτά ζητήματα όπως είναι το θέμα των διασυνδεδεμένων με τα κόμματα οργανισμών και το θέμα των ανώνυμων εισφορών.

«Ολοκληρώθηκε σήμερα η κατ` αρχήν κατ` άρθρο συζήτηση για το νομοσχέδιο και τις προτάσεις νόμου που αφορούν την τροποποίηση του περί κομμάτων νόμου», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Νικολαΐδης στις δηλώσεις του.

Σύμφωνα με τον ίδιο «αναδείχθηκαν ένα - δύο ζητήματα όπως για παράδειγμα το θέμα της πρότασης που υπάρχει στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία του θεσμού του Επιτρόπου Πολιτικών Κομμάτων, ο οποίος θα ασκεί τον ανεξάρτητο έλεγχο και εποπτεία επί των πολιτικών κομμάτων κάτι που είναι και ένα στοιχείο στις πρόνοιες της τελευταίας έκθεσης της επιτροπής GRECO» του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Νικολαΐδης πρόσθεσε ότι η άποψη που επικρατεί στα πολιτικά κόμματα είναι ότι «δεν επιβάλλεται η δημιουργία της θέσης του Επιτρόπου κυρίως για σκοπούς δημοσιονομικούς, ότι μέσα στα πλαίσια των οικονομικών συνθηκών των σημερινών τα καθήκοντα της εποπτείας και του ελέγχου των πολιτικών κομμάτων μπορούν να ασκηθούν από υφιστάμενους αξιωματούχους του κράτους όπως είναι για παράδειγμα ο Έφορος Πολιτικών Κομμάτων».

Σε ό,τι αφορά την επιβολή διοικητικών ποινών, εξήγησε, «θα μπορούσε να γίνει στο πλαίσιο της  συνεργασίας του Εφόρου με τον Γενικό Ελεγκτή». Αυτά τα θέματα θα τύχουν επεξεργασίας και θα υπάρξει ένα τελικό κείμενο και συζήτηση στις 16 Ιουνίου, είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι η πρόθεση ασφαλώς είναι να υιοθετήσουμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής Greco, η οποία αποτελεί κυρίως πολιτική υποχρέωση, θεωρούμε ότι η πρόνοια της αναφοράς μπορεί να ικανοποιηθεί μέσα από την αξιοποίηση υφιστάμενων αξιωματούχων, δεν υπάρχει ρητή αναφορά στις εκθέσεις της Επιτροπής GRECO που να αποκλείει τους υφιστάμενους θεσμούς.

Σε επιπρόσθετη ερώτηση για το θέμα ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι υπήρχε και στις αρχικές προτάσεις κάποιων κομμάτων, προσθέτοντας όμως ότι τώρα γίνονται δεύτερες σκέψεις.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι θα υπάρχουν «οι ασφαλιστικές εκείνες δικλείδες που να μην υπάρχει η περίπτωση εκείνη να κατηγορηθεί η πατρίδα μας ότι έχει ένα μηχανισμό ελέγχου και εποπτείας των πολιτικών κομμάτων ο οποίος είναι διαβλητός».

Ανέφερε ακόμη ότι στις 16 Ιουνίου θα συζητηθούν και τα κύρια ανοιχτά ζητήματα όπως είναι το θέμα των διασυνδεδεμένων με τα κόμματα οργανισμών και το θέμα των ανώνυμων εισφορών.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού ανέφερε ότι στα τελικά στάδια βρίσκεται επίσης στην Επιτροπή Εσωτερικών ο περί εκλογής των Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων τροποποιητικός νόμος, Εξέφρασε την ελπίδα ότι «πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού αυτές οι δύο πολύ σημαντικές νομοθεσίες, ο οποίες έχουν να κάνουν και με τις Βουλευτές του 2016 θα έχουν ολοκληρωθεί».

«Με την ολοκλήρωση της ψήφισης αυτών των δύο νομοθεσιών θεωρώ ότι ολοκληρώνεται η υποχρέωση της Κυπριακής πολιτείας να υιοθετήσει πλήρως τις οδηγίες της GRECO», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην συζήτηση στην επιτροπή για το θέμα του Επιτρόπου Πολιτικών Θεμάτων είπε ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις κατά πόσο ο έλεγχος θα διενεργείται από το Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας. Θα το δούμε στη συνέχεια, ανέφερε, «αλλά θεωρούμε πως σ` αυτή την περίοδο η επέκταση των εξόδων της Πολιτείας με διορισμό νέου Επιτρόπου ίσως να μην είναι και η καλύτερη οδός».

«Υπάρχει ο Γενικός Ελεγκτής, υπάρχει και ο Έφορος Εκλογών οπότε θεωρούμε ότι μπορεί κάλλιστα να ασκηθεί ικανοποιητικός έλεγχος τόσο σε σχέση με τα πολιτικά κόμματα όσο σε σχέση με τους υποψηφίους βουλευτές», πρόσθεσε.

Τη θέση ότι το νομοσχέδιο αφορά μια «διάσταση της πολιτικής ζωής που θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική και εμπεριέχει το στοιχεία της λογοδοσίας και της διαφάνειας», εξέφρασε από την πλευρά του ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.

Είχαμε, είπε, «πολλές πολιτικές δυνάμεις αρκετά σχόλια και παρατηρήσεις, ειδικά σε συγκεκριμένα άρθρα, όπως για παράδειγμα σε σχέση με το γεγονός για λόγους άγνωστους προς εμάς έχει διαγραφεί μια διαδικασία που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα και αφορούσε το Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΣ ο οποίος λειτουργεί και ως Έφορος Πολιτικών Κομμάτων και εισήχθη ένας καινοφανής θεσμός ενός Επιτρόπου».

Σύμφωνα με τον ίδιο από τις τοποθετήσεις τόσο του Υπουργείου, όσο και των κομμάτων «φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν συγκλίνουμε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ακόμα ενός θεσμού με ακόμα ένα μισθό, με εξουσίες και αρμοδιότητες που ούτως ή άλλως σήμερα και για μερικά χρόνια διεκπεραιώνονται από υφιστάμενες δομές και γι αυτό η κατεύθυνση που έχει δοθεί είναι να επιστρέψουμε στο υφιστάμενο σύστημα, το οποίο είναι και λειτουργικό και λιγότερο δαπανηρό».

«Εμείς θεωρούμε ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να ρυθμιστούν με ένα τρόπο αποτελεσματικό το οποίο να εξυπηρετεί τη δημόσια λογοδοσία και διαφάνεια αλλά να μην εγκλωβίζει την πολιτική δράση των κομμάτων στην Κύπρο», είπε. Αντλούμε, πρόσθεσε, από την εμπειρία των άλλων κρατών αλλά δεν δεχόμαστε μηχανιστικά οτιδήποτε έρχεται από το εξωτερικό γιατί δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι είναι και σωστό στις δικές μας συνθήκες.

Σε ερώτηση για τις ανώνυμες εισφορές είπε ότι αυτά τα ζητήματα δεν συζητήθηκαν σήμερα, εξηγώντας ότι, έχουν τεθεί κάποια ερωτήματα νομικού και συνταγματικού περιεχομένου και ότι θα επανέλθει η Νομική Υπηρεσία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βαθιά της γνώση για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην «Καθημερινή», φέρνοντας ως παράδειγμα την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στο Λίβανο με τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top