ΥΓΕΙΑ

COVID-19: Τι πρέπει να ξέρουν όσοι παίρνουν στατίνες για την χοληστερόλη

COVID-19: Τι πρέπει να ξέρουν όσοι παίρνουν στατίνες για την χοληστερόλη

Στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση του κορονοϊού, που προκαλεί την COVID-19, οι ερευνητές έχουν συχνά στραφεί σε φάρμακα που χρησιμοποιούνται ως θεραπείες για άλλες καταστάσεις με την ελπίδα να βρουν φάρμακα που είτε σκοτώνουν τον κορονοϊό, είτε μειώνουν τις επιπτώσεις της COVID-19.

Πρόσφατες μελέτες επί μικρών δειγμάτων (λιγότεροι από 200 ασθενείς) έχουν προτείνει ότι οι στατίνες, τα φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα “κακής” χοληστερόλης στο αίμα, μπορούν επίσης να μειώσουν τις πιθανότητες σοβαρής νόσου, ή θανάτου από την COVID-19.

Ωστόσο, τα ευρήματα από μια πρόσφατη μελέτη του Johns Hopkins Medicine σε σχεδόν 4.500 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 σε διάστημα τεσσάρων μηνών φτάνουν σε ένα πού πιο ισχυρό, αλλά διαφορετικό συμπέρασμα:

Οι στατίνες μπορεί να σχετίζονται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο -σχεδόν 1 στις 5 πιθανότητες- για πιο σοβαρή νόσηση με COVID-19
Επίσης, πιθανότατα δεν έχουν καμία επίδραση —θετική ή αρνητική— σχετικά με τη θνησιμότητα που σχετίζεται με την COVID-19.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

“Παρά την προφανή ευεργετική επίδραση των στατινών στα αποτελέσματα διαφόρων μολυσματικών ασθενειών, η μελέτη μας αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη χρήση τους για τη θεραπεία της COVID-19 μάλλον δεν έχει βάση”, είπε ο Έλληνας επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Πέτρος Καρακούσης, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Johns Hopkins.

“Σε σύγκριση με παλαιότερες έρευνες, εξετάσαμε έναν μεγαλύτερο και ευρύτερα ποικίλο πληθυσμό εσωτερικών ασθενών και είχαμε καλύτερα κριτήρια για τον ορισμό της σοβαρότητας της νόσου, επιτρέποντας έτσι τα αποτελέσματά μας να είναι πιο σχετικά για την πρόβλεψη του αντίκτυπου που έχουν οι στατίνες στα αποτελέσματα της COVID-19 σε νοσηλευόμενους ασθενείς», πρόσθεσε.

Ποιοι επιλέχτηκαν για την έρευνα
Στην μελέτη, ο δρ. Καρακούσης και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις περιπτώσεις συνολικά 4.447 ασθενών, ηλικίας 18 ετών και άνω, που νοσηλεύτηκαν σε πέντε ιατρικές εγκαταστάσεις του συστήματος υγείας Johns Hopkins και είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό μεταξύ 1ης Μαρτίου και 30 Ιουνίου 2020.

Από αυτούς, οι 594 (13%) λάμβαναν ήδη στατίνες κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Οι χρήστες στατινών ήταν ως επί το πλείστον άνδρες (57%) και μεγαλύτεροι (ηλικίες 52–78 σε σύγκριση με ηλικίες 29–62) από τους χρήστες που δεν ήταν χρήστες στατινών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών στατινών ήταν μαύροι (47%), είχαν υπέρταση (74%) ή διαβήτη (53%) και ήταν πιο πιθανό να λάβουν φάρμακα για την μείωση της αρτηριακής πίεσης μαζί με στατίνες για την μείωση της LDL χοληστερόλης τους.

Για να προσδιοριστεί ένας θάνατος ως σχετιζόμενος με την COVID-19, έπρεπε να επέλθει ως αποτέλεσμα της νόσου κατά τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο. Οι ερευνητές όρισαν μια περίπτωση σοβαρής COVID-19 ως μια περίπτωση στην οποία ένας ασθενής είχε παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο για επτά ημέρες ή περισσότερο ή χρειαζόταν διασωλήνωση σε αναπνευστήρα.

Αφότου έλαβαν υπόψη άλλους γνωστούς παράγοντες που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Οι στατίνες δεν είχαν σημαντική επίδραση στη θνησιμότητα από την COVID-19
  • Ωστόσο, οι ασθενείς που νοσηλεύονταν με COVID-19 και έπαιρναν στατίνες είχαν 18% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πιο σοβαρής μορφής

“Μια εύλογη εξήγηση γι’ αυτό το εύρημα είναι ότι οι στατίνες αυξάνουν την κυτταρική παραγωγή του ενζύμου ACE2, του υποδοχέα στην επιφάνεια ενός κυττάρου μέσω του οποίου εισέρχεται ο κορονοϊός”, είπε ο δρ. Καρακούσης και πρόσθεσε: “Ως εκ τούτου, οι στατίνες μπορεί να μειώσουν την αντίσταση ενός κυττάρου στην μόλυνση και με τη σειρά τους, να αυξήσουν τις πιθανότητες ο ασθενής να έχει πιο σοβαρή COVID-19.

Ο δρ. Καρακούσης είπε ότι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να προσπαθήσουν να ορίσουν καλύτερα τον συσχετισμό μεταξύ της χρήσης στατινών και της COVID-19.

“Όλες οι μελέτες που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, ήταν αναδρομικές. Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθεί κανείς να εξαλείψει παράγοντες που σχετίζονται με κακή έκβαση της COVID-19 εκτός από τη χρήση στατινών, μερικές μπορεί να εξακολουθούν να παίζουν ρόλο. Για παράδειγμα, πολλοί χρήστες στατινών είναι επίσης υπέρβαροι, έχουν διαβήτη, ή παρουσιάζουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την σοβαρότητα της COVID-19 από μόνα τους”, εξήγησε ο ίδιος.

Ο δρ. Καρακούσης λέει ότι ο μόνος τρόπος για να καθοριστεί σίγουρα εάν οι στατίνες έχουν κάποιο όφελος για τους ασθενείς με COVID-19 είναι να διεξαχθεί μια κλινική δοκιμή στην οποία τυχαιοποιημένες ομάδες ασθενών θα λαμβάνουν είτε στατίνες είτε εικονικό φάρμακο εκτός από την τυπική θεραπεία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top