ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο Τσαβούσογλου: «Η Κύπρος πρόκειται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο»

Για νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο Τσαβούσογλου: «Η Κύπρος πρόκειται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο»

Για νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα έρθουν τα τουρκικά γεωτρύπανα, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι δεν είναι μόνο λόγια και η έγνοια τους δεν είναι να κάνουν επίδειξη δύναμης.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τα έβαλε και με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια λέγοντας ότι "αν δεν κλάψει πέντε φορές την ημέρα παραπονούμενος για την Τουρκία στους ΥΠΕΞ άλλων χωρών δεν γίνεται", ενώ υποστήριξε ότι αυτό πηγάζει από "σύνδρομο κατωτερότητας" και από "φόβο".

Σε δηλώσεις του στο CNN Turk, o Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο”. “Η Κύπρος πρόκειται να ξεκινήσει γεωτρήσεις τον Νοέμβριο. Πραγματοποιήσαμε έρευνες στα τεμάχια που η τδβκ μας έχει αδειοδοτήσει. Προς το παρόν, τα τρία γεωτρύπανά μας είναι στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά θα έρθουν για νέες γεωτρήσεις (στην ανατολική Μεσόγειο). Δεν είναι μόνο λόγια, η έγνοια μας δεν είναι να κάνουμε επίδειξη δύναμης. Το Υπουργείο Ενέργειας θα κάνει έρευνες και θα το αναπτύξουμε το στόλο μας ανάλογα με τις ανάγκες μας. Δεν κάνουμε γεωτρήσεις για επίδειξη δύναμης”, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι “κανείς δεν μπορεί να εισέλθει σε αυτές τις περιοχές. Η υφαλοκρηπίδα μας είναι ξεκάθαρη, την προστατεύουμε”

Για τις συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας, ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “κάθε χώρα μπορεί να υπογράψει συμφωνίες με οποιαδήποτε χώρα, όπως και εμείς. Δεν χρειάζεται να αποκτήσουμε ένα τέτοιο σύμπλεγμα, ώστε να τα αντιλαμβανόμαστε όλα αυτά εναντίον μας. Το σημαντικό είναι πόσο προστατεύετε την υφαλοκρηπίδα σας. Δείξαμε τι μπορούμε να κάνουμε στο πεδίο και στο τραπέζι απέναντι σε όσους προσπαθούν να καταπατήσουν τα δικαιώματά μας και θα το δείξουμε ξανά. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας”.

Για τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια είπε ότι “παίρνει τηλέφωνο δύο-τρεις ΥΠΕΞ την ημέρα και καταγγέλλει την Τουρκία και κλαίει σαν μικρό παιδί. Αυτά τα τραύματα δημιουργήθηκαν γιατί χαλάσαμε το παιχνίδι τους εναντίον μας στην Ανατολική Μεσόγειο, γιατί δείξαμε ότι υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ήταν προσωπικός μου φίλος από το 2005. Αλλά, αν δεν κλάψει τουλάχιστον 5 φορές την ημέρα, αν δεν παραπονεθεί για την Τουρκία, δεν γίνεται. Αυτή είναι μια στάση και μία συμπεριφορά που πηγάζει από σύμπλεγμα κατωτερότητας, τον φόβο”, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

“Οι Πρέσβεις ετοίμαζαν τις βαλίτσες τους”

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι “η δήλωση που έκαναν οι 10 Πρέσβεις είναι απαράδεκτη όπως και να την δεις”. “Οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους, αλλά όταν βλέπουμε τη Σύμβαση της Βιέννης, όλα είναι ξεκάθαρα. Το άρθρο 41 λέει ξεκάθαρα στους διπλωμάτες ότι δεν μπορείτε να παρέμβετε στο εσωτερικά της χώρας στην οποία βρίσκεστε. Αμέσως έδωσα οδηγίες στους συνεργάτες μας, είπα να τους πάρω τηλέφωνο όλους και να τους ενημερώσω για τα όριά τους. Όλοι τους κλήθηκαν και είπαν ότι ξεπέρασαν τα όριά τους. Με εντολή του Προέδρου μας ξεκινήσαμε αμέσως δουλειά για την απέλαση αυτών των ανθρώπων. Υπάρχουν μέθοδοι για αυτό στη διπλωματία, αρχίσαμε να προετοιμαζόμαστε γι` αυτό. Σύμφωνα με το άρθρο 9 της Σύμβασης, μπορεί να αυτοαπελαθεί χωρίς να αναφέρει κανέναν λόγο”, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι “μετά την ομιλία του Προέδρου μας προκλήθηκε πανικός”. “Εκείνοι που γνώριζαν τις προετοιμασίες μας ετοίμασαν τις βαλίτσες τους μετά τη δήλωση του Προέδρου μας. Όταν αυτοί που έκαναν τη δήλωση είδαν την αποφασιστικότητά μας, άρχισαν να σκέφτονται πώς να κάνουν ένα βήμα πίσω. Μάθαμε ότι κάποιοι κατηγόρησαν ακόμη και τους βοηθούς τους”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να κάνουν μια τέτοια δήλωση χωρίς την έγκριση του Λευκού Οίκου”. “Όταν πρωτοήρθε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, του είπα ότι αν έχεις πρόβλημα, οι δίαυλοι επικοινωνίας μας είναι ανοιχτοί, δεν μπορείς να μας δώσεις μήνυμα μέσω των ΜΜΕ και δεν μπορείς να ενεργείς όπως ο κυβερνήτης της Τουρκίας όπως ο προηγούμενος πρέσβης. Όλοι πρέπει να διδαχθούν από αυτό, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει μάθημα στην Τουρκία”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι “αυτή η δήλωση δεν έχει σχέση με τους G20. Αυτή τη δήλωση την έκαναν νέοι διπλωμάτες. Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι από αυτούς πήραν έγκριση από τη χώρα τους. Συγκεκριμένα, γνωρίζουμε ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ έλαβε έγκριση από τη χώρα του. Στην πραγματικότητα δεν αληθεύει η είδηση ότι ο Μπάιντεν βρίσκεται πίσω από αυτή τη δήλωση, σύμφωνα με τον Πρέσβη μας. Είναι ένα κείμενο που συντάχθηκε ως αποτέλεσμα των συστάσεων των σκανδιναβικών χωρών”, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

“Ούτε η Ελλάδα εφάρμοσε αποφάσεις ΕΔΑΔ”

Για τον επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα, ο Τουρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “είναι άνθρωπος του Σόρος, είχε στόχο να ανατρέψει τη νόμιμη Κυβέρνηση με τις διαδηλώσεις του Γκεζί”. “Βλέπουμε ότι η FETO εμπλέκεται και στα γεγονότα του Γκεζί, ποια χώρα μπορεί να το δεχτεί αυτό; Πολλές είναι οι κατηγορίες κατά του Καβάλα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κράτηση για άλλα αδικήματα σε βάρος του. Στην πραγματικότητα, η απόφαση του ΕΔΑΔ εφαρμόστηκε. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης έκανε επίσης ένα λάθος εδώ. Γιατί δεν κάνετε ένα τέτοιο βήμα προς άλλες χώρες; Γιατί ένας τέτοιος φάκελος προβάλλεται τόσο πολύ; Στη δήλωση υπάρχουν υπογραφές. Για παράδειγμα, υπάρχει η Γαλλία. Το ΕΔΑΔ καταδικάζει τη Γαλλία το 2011 σχετικά με τα βασανιστήρια στις φυλακές, η Γαλλία δεν έχει εφαρμόσει αυτήν την απόφαση εδώ και 10 χρόνια και ούτε ένα άτομο δεν έχει πει τίποτα γι `αυτό”, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ διερωτήθηκε ακόμη γιατί έρχεται στο προσκήνιο "μόνο μία υπόθεση σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ; Γιατί δεν το κάνετε αυτό σε αποφάσεις για άλλες χώρες; Υπάρχουν αποφάσεις του ΕΔΑΔ που άλλες χώρες δεν εφαρμόζουν. Για παράδειγμα, η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει την απόφαση, με την οποία την καταδικάζει εδώ και 14 χρόνια. Οι σύλλογοι της Δυτικής Θράκης δεν μπορούν να ιδρύσουν σωματεία με τουρκικό όνομα. Αλλά η Ευρώπη δεν τηρεί την ίδια στάση απέναντί μας όπως και απέναντι στην Ελλάδα”.

Οι ΗΠΑ πρότειναν συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν στη Γλασκώβη

Για τη συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “η προσφορά για συνάντηση ήρθε από τις ΗΠΑ. Τώρα φαίνεται ότι αυτή η συνάντηση θα γίνει στη Γλασκώβη. Η ημερομηνία και η ώρα θα ανακοινωθούν αργότερα. Είμαστε ήδη σε συνεχή επαφή με τον Μπλίνκεν. Είμαστε υπέρ της διπλωματίας, μάλλον θα συναντηθούμε μαζί του στη G20 και στη Γλασκώβη”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι “οι ΗΠΑ απέκλεισαν άδικα την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, με αιτία τους S-400”. “Έχει γίνει πληρωμή για την αγορά αεροσκαφών F-35, αλλά το αεροσκάφος δεν μας έχει παραδοθεί ακόμα. Η Τουρκία θα πρέπει είτε να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F35, είτε τα F-35 που πλήρωσε η Τουρκία να δοθούν στην Τουρκία και αν αυτό δεν γίνει, τα χρήματα να επιστραφούν. Τα F-35 είναι υπό τις κυρώσεις CAATSA, αλλά υπάρχουν πολλά προϊόντα που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις. Φυσικά, το κυριότερο εδώ είναι οι ανάγκες των ενόπλων μας δυνάμεων. Ήρθε αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν”, ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

Την ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top