ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστολή Κυπρίων της Βρετανίας προς Διεθνή Αμνηστία και Βρετανούς αξιωματούχους για τους αγνοούμενους

Επιστολή Κυπρίων της Βρετανίας προς Διεθνή Αμνηστία και Βρετανούς αξιωματούχους για τους αγνοούμενους

Έκκληση για συνέχιση της άσκησης πίεσης με σκοπό μια πλήρη και δίκαιη επίλυση του ζητήματος των αγνοουμένων στην Κύπρο, απευθύνει προς τη Διεθνή Αμνηστία και πολιτικούς Βρετανούς αξιωματούχους το Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων.

 

Σε επιστολή της προς το διεθνή οργανισμό, την Υφυπουργό Ευρωπαϊκής Γειτονίας του Ηνωμένου Βασιλείου Γουέντι Μόρτον, στους Προέδρους των βρετανικών κοινοβουλευτικών επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Τομ Τάγκεντχατ και Χάριετ Χάρμαν αντιστοίχως, καθώς και στον επικεφαλής της Επιτροπής 1922 του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, η παροικιακή οργάνωση σημειώνει ότι 781 Κύπριοι παραμένουν αγνοούμενοι, σε μια ανθρωπιστική τραγωδία που ταλανίζει τις οικογένειες τους επί περισσότερο από 47 χρόνια πλέον, μετά από την τουρκική εισβολή.

Επισημαίνεται η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του 37% του νησιού και η άρνηση της Τουρκίας να τηρήσει το διεθνές δίκαιο ή να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

«Αναζητούμε απεγνωσμένα απαντήσεις για όλους τους πατέρες, τις μητέρες και τα παιδιά που έχουν βιώσει την αγωνία και την συντριβή που προκάλεσε η ξαφνική και βίαιη εξαφάνιση των αγαπημένων τους», αναφέρεται στην επιστολή.

Οι υπογράφοντες ζητούν την υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας και των βουλευτών στο να απαιτήσουν πρόοδο από τις αρμόδιες αρχές εκ μέρους των Κυπρίων πολιτών που έχουν δει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους να παραβιάζονται. Επισημαίνεται δε ότι τα περισσότερα μέλη της επιτροπής του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων είναι πρόσφυγες, το δράμα των οποίων, όπως και των συγγενών αγνοουμένων, αποτυπώνεται σε φωτογραφίες του Δώρου Παρτασίδη που συνοδεύουν την επιστολή.

Γίνεται επίσης αναφορά στις επιτυχίες στο έργο της δικοινοτικής Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, αλλά τονίζεται ότι απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν μέχρι και η τελευταία περίπτωση να διαλευκανθεί.

«Σας εκλιπαρούμε να προτρέψετε την κυβέρνηση του κ. Ερντογάν να είναι πιο ανοιχτή και να συμμορφώνεται με τη ΔΕΑ, ώστε να καταστεί πιο ορατή και να ολοκληρώσει την εντολή της», καταλήγει η επιστολή.

Οι υπογράφοντες, εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων, είναι οι Δώρος Παρτασίδης, Μαρί Νίκολσμπι και Αντώνης Σαββίδης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top