ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέπασε την Πινδάρου η «ομίχλη» Χριστοδουλίδη για τις Προεδρικές- Eνοχλημένοι στον ΔΗΣΥ

Σκέπασε την Πινδάρου η «ομίχλη» Χριστοδουλίδη για τις Προεδρικές- Eνοχλημένοι στον ΔΗΣΥ

Kάθε άλλο παρά ξεκαθάρισε το σκηνικό ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2023 και στον Δημοκρατικό Συναγερμό η εκκρεμότητα παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και η ενόχληση της ηγετικής ομάδας γίνεται ακόμη πιο έντονη.

Οσοι ανέμεναν ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα άνοιγε τα χαρτιά του ενόψει και της συνόδου του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, που είναι προγραμματισμένη για αύριο (Τετάρτη), μάλλον έπεσαν έξω. Με τη δήλωση στην κρατική τηλεόραση την Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών συντήρησε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος το 2023 και το κυριότερο, χωρίς να ξεκαθαρίζει κατά πόσον θα διεκδικήσει το χρίσμα μέσα από τις κομματικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι σύντομα ξεκινά στον ΔΗΣΥ η συζήτηση για τις Προεδρικές και αν ο ίδιος ξέρει αν θα διεκδικήσει το χρίσμα για να είναι υποψήφιος, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι διαδικασίες των κομμάτων είναι απόλυτα σεβαστές και ότι όλα αυτά θα συζητηθούν την κατάλληλη ώρα με απόλυτη ειλικρίνεια. «Αν ξεκινήσουμε αυτή τη συζήτηση το μόνο που σίγουρα γίνεται είναι να απομακρυνθούμε από τα πραγματικά θέματα που απασχολούν τον κόσμο», είπε. Ερωτηθείς πότε είναι η σωστή ώρα, απάντησε ως εξής: «Σίγουρα δεν είναι αυτή τη στιγμή, ενδεχομένως να είναι στα τέλη της ερχόμενης άνοιξης». Ερωτηθείς αν θα λάβει υπόψη αυτό που λέχθηκε στον Τύπο ότι σε περίπτωση που κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος θα διχάσει τον συναγερμικο κόσμο και θα προκαλέσει εσωστρέφεια στο κόμμα, είπε ότι θα λάβει τα πάντα υπόψη όταν έρθει η ώρα. Ερωτηθείς αν οι σχέσεις του με τον ΔΗΣΥ έχουν χαλάσει, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε αρνητικά.

Αυριο μια πρώτη γεύση

Η δήλωση Χριστοδουλίδη και γενικότερα η στάση που τηρεί γύρω από το θέμα προκαλούν έντονη ενόχληση στον πέμπτο όροφο της Πινδάρου, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και άλλα στελέχη του κόμματος, να μην κρύβουν την ενόχλησή τους. Ως προς τα περί πρόωρης προεδρολογίας, στην οποία αναφέρθηκε ο υπουργός, πηγές της Πινδάρου σχολιάζουν ότι είναι ο ίδιος που με τη συμπεριφορά του άνοιξε θέμα πρόωρης προεδρολογίας και προκαλεί ζημιά τόσο στην παράταξη όσο και στην κυβέρνηση.

Τα φώτα στρέφονται πλέον στην αυριανή συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου, μιας και σε αυτήν έχουν προσκληθεί οι υπουργοί της Κυβέρνησης, ως είθισται. Άγνωστο παραμένει κατά πόσον ο Υπουργός Εξωτερικών θα δώσει το παρών του στη συνεδρίαση, στην οποία αναμένεται να συζητηθούν οι προεδρικές εκλογές του 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την αυριανή συνεδρίαση θα κλειδώσει η ημερομηνία σύγκλησης του Ανωτάτου Συμβουλίου το οποίο θα αποφασίσει τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ για τις προεδρικές εκλογές.

Πάντως πληροφορίες από τον ΔΗΣΥ υποστηρίζουν ότι η δήλωση Χριστοδουλίδη ότι θα αποφασίσει κοντά στην Άνοιξη για το τι θα πράξει, δεν συμβαδίζει με το χρονοδιάγραμμα του κόμματος για τις εκλογές, μιας και οι αποφάσεις τοποθετούνται χρονικά περί τον Μάρτιο-Απρίλιο. Συνεπώς, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΔΗΣΥ, από τη δήλωση του Νίκου Χριστοδουλίδη προκύπτει εμμέσως ότι δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα μέσα από τις διαδικασίες του κόμματος, ενδεχομένως γιατί δεν θέλει να μπει στη διαδικασία αναμέτρησης.

Ο ρόλος του Προέδρου

Όπως έγραψε ξανά το Themaonline, σημαντικός παράγοντας στην εξίσωση των προεδρικών εκλογών είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος διαμηνύει ότι αφενός θέλει να μείνει εκτός αντιπαραθέσεων και αφετέρου δεν είναι διατεθειμένος να δει κινήσεις που θα απειλήσουν τη συνοχή της παράταξης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει τη θέση που διατύπωσε και δημοσίως μέσω της συνέντευξής του στο omega ότι τον πρώτο λόγο για τις προεδρικές τον έχει ο πρόεδρος της παράταξης, ότι η διαδικασία για το χρίσμα γίνεται μέσα από το κόμμα και ότι η επιλογή του υποψηφίου θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το θέμα της εκλεξιμότητας. Επικαλείται μάλιστα ως παράδειγμα την υποψηφιότητα Κασουλίδη στις προεδρικές του 2008, όταν ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης έκρινε ότι μια δική του υποψηφιότητα δεν είχε εχέγγυα επιτυχίας.

Τετ α τετ με Στυλιανίδη

Τα σκαλιά του Προεδρικού θα ανέβει σήμερα το μεσημέρι, μετά από αρκετό καιρό, ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με την ιδιότητα του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας. Ο Χρήστος Στυλιανίδης, βρίσκεται στην Κύπρο για να παρουσιάσει απόψε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη το βιβλίο του δημοσιογράφου, Αλέξη Παπαχελά, διευθυντή της εφημερίδας Καθημερινή, των Αθηνών.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος της πρώτης κυβέρνησης Αναστασιάδη και στη συνέχεια επίτροπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπήρξε για πολλά χρόνια στενός του συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη. Ωστόσο οι σχέσεις τους κλονίστηκαν τα τελευταία χρόνια, λόγω διαφορετικών εκτιμήσεων στο Κυπριακό καθώς και διαφορών στο θέμα των «χρυσών διαβατηρίων». Το προεδρικό κατηγορεί τον Στυλιανίδη ότι δεν υπερασπίστηκε την Κύπρο όσο έπρεπε, ο δε Στυλιανίδης υποστηρίζει ότι το πολιτικό περιβάλλον στην Κύπρο και οι σχέσεις με ξένους επενδυτές αμφιβόλου ποιότητας, εξέθεσε τη χώρα στο εξωτερικό. Το γυαλί ράγισε όταν ο Πρόεδρος δεν πρότεινε τον Χρήστο Στυλιανίδη για δεύτερη θητεία στην Κομισιόν. Η κυκλοφορία του βιβλίου Συμμορία από τον συνεργάτη του Στυλιανίδη στις Βρυξέλλες, δημοσιογράφο Μακάριο Δρουσιώτη, κλόνισε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Στυλιανίδη-Αναστασιάδη, «σε ανεπανόρθωτο βαθμό», όπως λένε οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο. «Στην πολιτική ποτέ μην πεις ποτέ» είναι όμως το σχόλιο που αντιτείνουν κοινοί συνεργάτες και των δύο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top