ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζητήθηκε σήμερα στην Κοιν. Επιτροπή η διακίνηση αγαθών με τα κατεχόμενα

Συζητήθηκε σήμερα στην Κοιν. Επιτροπή η διακίνηση αγαθών με τα κατεχόμενα

Η διακίνηση αγαθών με τα κατεχόμενα στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που δημιουργούνται μέσα από την κυκλοφορία και διάθεση προϊόντων από τα κατεχόμενα πέραν του πλαισίου του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι «κοινή διαπίστωση από όλους είναι ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει, έχει προκαλέσει ανατροπές στην λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού και στην καλή λειτουργία και στη συνοχή της κοινωνίας μας» και πρόσθεσε πως θα καλεστούν οι πολιτικοί προϊστάμενοι να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα.

«Αυτή η κατάσταση είναι ανεπίτρεπτη και θα πρέπει να δοθούν λύσεις σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι λύσεις δεν δίδονται υπό το φόβο να αγγίξει έκαστος όποιες πτυχές έχουν να κάνουν με τον συγκεκριμένο κανονισμό».

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι ο ίδιος ο κανονισμός προβλέπει την διεξαγωγή επαναξιολόγησης του εμπορίου από και προς τα κατεχόμενα.

Ανέφερε επίσης ότι «είναι υποχρέωση των αρμοδίων υπηρεσιών να προβαίνουν σε ελέγχους αλλά δεν είχαμε εκείνα τα αποτελέσματα», ενώ ανέφερε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί πολύ πιο διευρυμένα και «να δούμε μέσα από την ακρίβεια που τα ολιγοπώλεια στις ελεύθερες δημιουργούν».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα είπε ότι το ΑΚΕΛ ζήτησε απαντήσεις «από τα Υπουργεία, τμήματα και υπηρεσίες για τα όσα κατάγγειλαν οι εμπορευόμενοι στην Επιτροπή Εμπορίου για τα προϊόντα μαϊμού, τα προϊόντα από την Τουρκία που βαπτίζονται τ/κ, το παράνομο εμπόριο φυτοφαρμάκων, το λαθρεμπόριο καυσίμων με βυτιοφόρα ή με μεγάλα φορτηγά που γεμίζουν τις δεξαμενές καυσίμων και τις αδειάζουν στις ελεύθερες περιοχές».

Ο κ. Κώστα είπε ακόμη ότι ζήτησαν να τους ενημερώσουν αν συμφωνούν με τις καταγγελίες όλων των εμπορευομένων για ανεπαρκέστατους ελέγχους από τις κυβερνητικές υπηρεσίες και να καταθέσουν στατιστικά στοιχεία ελέγχων και καταγγελιών.

«Ακούσαμε από τους υπηρεσιακούς ότι γίνονται έλεγχοι, δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και όλα είναι μια χαρά», ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι ευθύνες δεν βαρύνουν τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά κυρίως τους πολιτικούς τους προϊσταμένους».

Ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση οφείλει να επιτηρεί την εφαρμογή του πλαισίου της πράσινης γραμμής για να σταματήσουν οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που παρατηρούνται» και κάλεσε την Κυβέρνηση να εντατικοποιήσει τους ελέγχους.

Επίσης, ανέφερε ότι υπενθύμισε τις διαμαρτυρίες των διαχειριστών πρατηρίων πετρελαιοειδών που βρίσκονται κοντά στην πράσινη γραμμή και «κυρίως τις φωνές κατά της Κυβέρνησης για το ότι δεν λαμβάνει μέτρα μείωσης της τιμής των καυσίμων στις ελεύθερες περιοχές με ιδιαίτερα αναφορά στην ανάγκη μείωσης της υψηλής φορολογίας».

Ο κ. Κώστα είπε ακόμη ότι «η Κυβέρνηση συνεχίζει την απαράδεκτη επιβολή ΦΠΑ και επί του φόρου κατανάλωσης, δεν ελέγχει την κερδοφορία των εταιρειών για να δούμε αν πράγματι αισχροκερδούν και να μας παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας και ότι μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για υποχρεωτική πρόσμιξη βιοκαυσίμων στα καύσιμα κίνησης για να καλύψει μέρος του στόχου της ΕΕ για τις μεταφορές, τον οποίον δεν θα το καλύψουμε ως Κύπρος, οι τιμές των καυσίμων τους τελευταίους μήνες αυξήθηκαν ίσως και πάνω από 10 σεντ το λίτρο».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι τα τελευταία χρόνια, η εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής μπήκε κάτω από το πρίσμα πολιτικών επιλογών του Προέδρου Αναστασιάδη.

«Στην προσπάθεια διατήρησης ενός δήθεν ΄καλού κλίματος΄, που δεν υπήρχε, αλλά και λόγω μιας γενικότερης πολιτικής κουλτούρας συμβιβασμού με την κατοχή, ατόνησαν οι έλεγχοι στα Οδοφράγματα με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν παράνομες πρακτικές οι οποίες – πέρα από το ότι είναι παράνομες -, προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των επιχειρήσεων που λειτουργούν στις ελεύθερες περιοχές και στερούν έσοδα από την Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.

Ο κ. Παντελίδης κάλεσε «την Κυβέρνηση Αναστασιάδη να δώσει στις κρατικές υπηρεσίες οδηγίες για πιστή, σωστή και αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής τον οποίο θα πρέπει να αξιοποιεί καθημερινά για προστασία των επιχειρήσεων στις ελεύθερες περιοχές και της κυπριακής οικονομίας».

Ο κ. Παντελίδης είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος αφορά τα καύσιμα, προσθέτοντας ότι «είναι παράνομο να χρησιμοποιεί κανείς καύσιμα που δεν έχουν εισαχθεί με νόμιμο τρόπο ή που δεν έχουν τη σωστή σύσταση» με αποτέλεσμα «να παραβιάζει μια σειρά από περιβαλλοντικούς και άλλους κανονισμούς της ΕΕ».

«Τα καύσιμα είναι εισαγόμενα προϊόντα και δεν παράγονται στα κατεχόμενα», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε ότι αυτά που ακούστηκαν στην Επιτροπή «αποτελούν ρατσισμό του χειρίστου είδους εναντίον των Ελληνοκυπρίων», προσθέτοντας ότι υπάρχει νομοθεσία και ο κανονισμός της πράσινης γραμμής που απαγορεύει τη διέλευση όλων αυτών των προϊόντων στις ελεύθερες περιοχές».

«Αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση και την πολιτεία έτσι ώστε να παταχθεί αυτό το μεγάλο ζήτημα», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης Μιχάλης Γιακουμή είπε ότι το θέμα προβλημάτισε έντονα την ΔΗΠΑ «γιατί θεωρούμε ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε διάφορους τομείς της οικονομίας», προσθέτοντας ότι στόχος της ΕΕ μέσα από τον κανονισμό «ήταν ξεκάθαρα για να βοηθήσει και να προωθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορίου και των διαπροσωπικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές».

«Παρόλα αυτά ο κανονισμός της πράσινης γραμμής που διέπει το εμπόριο προϊόντων με την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, που πλήττει σοβαρά τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες διάφορων κλάδων και χρειάζεται αναβάθμιση και αναθεώρηση», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι σε συνδυασμό με το λαθρεμπόριο που γίνεται κατά μήκος της πράσινης γραμμής προκάλεσαν αυτό το μεγάλο πρόβλημα το οποίο ως ΔΗΠΑ το έχουμε εντοπίσει και διαπιστώνουμε ότι διευρύνεται μέρα με τη μέρα λόγω της ακρίβειας στα αγαθά και υπηρεσίες.

Πρόσθεσε ότι η ΔΗΠΑ προτείνει μεταξύ άλλων «αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στα οδοφράγματα κατά μήκος της πράσινης γραμμής από την Αστυνομία και το Τελωνείο, περαιτέρω έλεγχος από την ΕΕ στο τ/κ εμπορικό, βιομηχανικό επιμελητήριο για την τήρηση των προτοκόλων και την έκδοση αδειών, μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και επιβολή ΦΠΑ σε προϊόντα που έρχονται από τα κατεχόμενα αν τηρούν τις προδιαγραφές».

Πρόταση νόμου για τροποποίηση του περί της Λήψης Έκτακτων Μέτρων στον Τομέα του Τουρισμού νόμου

Αναφορικά με την πρόταση νόμου που κατέθεσε, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι αυτή αφορά την παραχώρηση παράτασης ώστε τα voucher που είχαν πολίτες που έκλεισαν πριν από την πανδημία ταξίδια στο εξωτερικό ή διαμονή σε ξενοδοχεία να εξαργυρώσουν μεταγενέστερα αυτό το δικαίωμα τους, προσθέτοντας ότι αυτό εξυπηρετεί τόσο τους ταξιδιωτικούς πράκτορες όσο και καταναλωτές και τα καταλύματα.

Ανέφερε ότι η παράταση έξι μηνών είναι βοηθητική και αναγκαία και πρόσθεσε ότι ένα μέρος του προβλήματος γύρω στο 30% έχει αντιμετωπιστεί αλλά οι υπόλοιποι καταναλωτές εξακολουθούν να μην έχουν εξαργυρώσει τα χρήματα τους.

Η διαδικασία εγγραφής αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων στο Μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε επίσης ότι η νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί και δεν υπάρχει κανένα συγνώμη από κανένα που διαθέτει στην αγορά – δυστυχώς σήμερα στην μαύρη αγορά – μισθώσεις κλινών και αυτές να μην είναι δηλωμένες πουθενά».


Ανέφερε ότι η Βουλή το έχει θεσπίσει και «θα πρέπει να εγγραφούν στο μητρώο όλες αυτές οι κατηγορίες των καταλυμάτων», προσθέτοντας ότι λήγει η προθεσμία αρχές της επόμενης χρονιάς και «αυτοί που λειτουργούν τέτοιου είδους καταλύματα να υποβάλουν τις αιτήσεις οι οποίες θα εξεταστούν από το Υπουργείο».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα είπε ότι στη συνεδρία άκουσαν «τα προβλήματα σε σχέση με την διαδικασία εγγραφής στο μητρώο και από τον Πρόεδρο του συνδέσμου αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων αλλά και την απόφαση του Υφυπουργείου Τουρισμού να αποδέχεται τον τίτλο ιδιοκτησίας αντί άδειας οικοδομής στις περιπτώσεις πολύ παλαιών οικοδομών».

Ανέφερε ότι μέχρι σήμερα μόνο το 30% των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων έχει εγγραφεί και πρόσθεσε πως θα πρέπει το Υφυπουργείο Τουρισμού να προχωρήσει σε απλοποίηση των διαδικασιών χωρίς να περιορίσουμε τα όσα αναφέρονται στη νομοθεσία αναφορικά με τα θέματα ασφάλειας και υγείας.

Τέλος, ο κ. Κώστα είπε ότι το ΑΚΕΛ επανέλαβε την αντίθεση του «στην τεράστια αύξηση στα τέλη άδειας, λειτουργίας και κατάταξης ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων με διάταγμα της Υπουργού Εμπορίου» και πρόσθεσε πως «είναι αδιανόητο ένα τουριστικό κατάλυμα σε ένα χωριό να καταβάλει τέλος 504 ευρώ και ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων 624 ευρώ και το τέλος κατάταξης των δύο κατηγοριών να είναι το ίδιο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κλεόπας Κουλουμά στο Podcast του «Τ» - Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία: «Προσποιούμουν τον νεκρό» - Το προφητικό όνειρο για το μακελειό

Ναυαγοσώστες: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – Η λύση και η επαρχία στην «κορυφή»

Ιώσεις: Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενώ τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού - Ο λόγος και τι πρέπει να προσέξουμε

Νέα αποκάλυψη: Το Ισραήλ γνώριζε δύο εβδομάδες πριν από την εισβολή της Χαμάς την ύπαρξη σχεδίου επίθεσης

Θανατηφόρο στη Λεμεσό: Η εφαρμογή στο κινητό της άτυχης 47χρονης οδήγησε τις Αρχές σε λανθασμένο σημείο

Ανδρέας Λέοντας: Βάφτισε τον δεύτερο γιο του στην Παναγία της Τήνου - ΦωτογραφίεςΑυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Διάλειμμα μέχρι τις 14:30 πήρε η διαδικασία για την ακρόαση του αιτήματος της Αστυνομίας για οκταήμερη προσωποκράτηση του εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top