ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Την Πέμπτη οι αποφάσεις: Χριστουγεννιάτικες γιορτές μόνο έξω με υποχρεωτικό τεστ για όλους- Επιστρέφει η τηλεργασία

Την Πέμπτη οι αποφάσεις: Χριστουγεννιάτικες γιορτές μόνο έξω με υποχρεωτικό τεστ για όλους- Επιστρέφει η τηλεργασία

Πρόσθετα μέτρα αναχαίτησης της διασποράς του ιού, αναμένεται να αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο (το οποίο τελικά θα συνεδριάσει αύριο Πέμπτη 2/12), σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον κίνδυνο που προκαλεί η μετάλλαξη «Όμικρον». Τα μέτρα ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά οι εισηγήσεις που βρίσκονται προς επεξεργασία αφορούν μέτρα τα οποία δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και κρίθηκαν ως αποτελεσματικά, όπως είναι η τηλεργασία στη δημόσια υπηρεσία αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Το ποσοστό των εργαζομένων που θα απασχολούνται από το σπίτι τους όπως και το εύρος και η κατηγοριοποίηση των τμημάτων της δημόσιας υπηρεσίας και του ιδιωτικού τομέα που θα τηλεργάζονται, ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Η πρόταση για τηλεργασία προσκρούει σε επιφυλάξεις αρκετών υπουργών, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι μη αποτελεσματικό μέτρο, το οποίο ωστόσο προκαλεί και αρκετά προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας.

Έδαφος φαίνεται να κερδίζει η πρόταση για απαγόρευση όλων των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που είναι προγραμματισμένοι για κλειστούς χώρους (όπως πχ σε αίθουσες πολιτιστικών συλλόγων, εμπορικά κέντρα κλπ), ενώ επίσης, οριστική θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση για την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού rapid test διάρκειας 48 ωρών (ανεξαρτήτως εμβολιαστικού ιστορικού) για όσους θα παρακολουθήσουν χριστουγεννιάτικες και άλλες εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν σε ανοικτούς χώρους.

Εκτός των πιο πάνω αναμένεται να ληφθούν και άλλα μέτρα, τα οποία θα οριστικοποιηθούν σήμερα και θα κλειδώσουν την τελευταία στιγμή στο Υπουργικό, το πρωί της Πέμπτης. Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η συνέχιση των μέτρων που αφορούν τα δημοτικά σχολεία, δηλαδή τη χρήση προστατευτικής μάσκας και διενέργειας τεστ τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα. Τα αυξημένα κρούσματα σε δημοτικά σχολεία έκαμψαν τις αρχικές αντιδράσεις των γονέων, οι οποίες παραμένουν αλλά σε ηπιότερο βαθμό, τουλάχιστον στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Αυστηρότεροι έλεγχοι

Σε ισχύ θα παραμένουν μέχρι νεωτέρας τα πρόσθετα μέτρα που αποφασίστηκαν αμέσως μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής «Όμικρον» και προβλέπουν μοριακή εξέταση για όσους έρχονται αεροπορικώς. Σε ισχύ θα μείνει και η πρόνοια για υποχρεωτικό έλεγχο με τεστ (μοριακό ή αντιγόνου) σε όσους εισέρχονται στη χώρα δια θαλάσσης. Στα οδοφράγματα θα είναι απαραίτητος ο έλεγχος με μοριακή εξέταση για όλους τους μη Κύπριους, ενώ το θέμα των πρόσθετων ελέγχων από και προς τα κατεχόμενα θα συζητηθεί στην Δικοινοτική Επιτροπή για την Υγεία.

Νέα μέτρα από σήμερα

Αξίζει να σημειωθεί ότι από σήμερα Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου, όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, οφείλουν να διενεργούν εξέταση PCR με ισχύ 72 ωρών ή rapid test αντιγόνου με ισχύ 48 ωρών για σκοπούς Safe Pass. Τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν αποφασιστεί την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν ως εξής:

• Από τις 13 Δεκεμβρίου θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες για διενέργεια self-test. Το κόστος για την προμήθεια self test θα επιβαρύνει τον πολίτη σε περίπτωση μη εμβολιασμένων ατόμων, ενώ στις περιπτώσεις εμβολιασμένων ατόμων θα επιχορηγούνται από το Υπουργείο Υγείας και θα συνταγογραφούνται από τους Προσωπικούς Ιατρούς. Διευκρινίζεται ότι, τα self tests δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους με rapid ή PCR για σκοπούς Safe Pass και, σε περίπτωση θετικής ένδειξης, το αποτέλεσμα θα επιβεβαιώνεται με εξέταση PCR.

• Aπό τις 18 Δεκεμβρίου, καταργείται το SafePass για όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά την πάροδο επτά (7) μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

• Απο15 Δεκεμβρίου στους ακόλουθους χώρους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου:

- Κλειστά και υπαίθρια γήπεδα

-Θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αιθουσών θεαμάτων

-Νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top