ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι έγραψε ο τουρκοκυπριακός τύπος για Αναστασιάδη- Ακιντζί και τις εκλογές στην Τουρκία

Τι έγραψε ο τουρκοκυπριακός τύπος για Αναστασιάδη- Ακιντζί και τις εκλογές στην Τουρκία

Οι συνέπειες των αποτελεσμάτων των εκλογών στην Τουρκία, η ραγδαία πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας και τα μηνύματα που έδωσαν Αναστασιάδης και Ακιντζί κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής θεατρικής παράστασης στη Λεμεσό, κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του τ/κ Τύπου.

H εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Σβήσε τη λάμπα”, παραθέτοντας στίχο από γνωστό τουρκικό τραγούδι, αναφέρεται στο εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία και κάνει παραλληλισμό με την πτώση του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, ΑΚΠ, του οποίου το σύμβολο είναι μια λάμπα. Η εφημερίδα γράφει ότι αυτή τη φορά ο Τούρκος Πρόεδρος δεν βγήκε στο μπαλκόνι να κάνει επίδειξη, όπως έκανε μετά τα αποτελέσματα προηγούμενων εκλογών. Επίσης, αναφέρει ότι μετά την ορκωμοσία των βουλευτών, ο Πρόεδρος του ΑΚΠ, Αχμέτ Νταβούτογλου, ως ο πρόεδρος του κόμματος με τους περισσότερους ψήφους, θα πρέπει εντός 45 ημερών να σχηματίσει κυβέρνηση, διαφορετικά θα πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με νέο νομοσχέδιο, όσοι ξένοι έχουν επιχείρηση στα κατεχόμενα και η παραμονή τους ξεπερνά τα έξι χρόνια, θα δικαιούνται μόνιμη άδεια παραμονής. Αλλού αναφέρει ότι το “επιμελητήριο αρχιτεκτόνων τοπίου” προειδοποιεί ότι φυσικό περιβάλλον βρίσκεται υπό απειλή και ότι οι υφιστάμενοι “νόμοι” δεν είναι επαρκείς.

Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “Αλίμονο” γράφει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στη Τουρκία προκάλεσαν ανησυχία στις αγορές, με αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να χάνει αξία με γρήγορους ρυθμούς, με την ισοτιμία με το ευρώ να φτάνει το 1 ευρώ = 3.7 ΤΛ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα μήνυμα ειρήνης που έστειλαν οι δύο ηγέτες, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, χθες το βράδυ από τη Λεμεσό, όπου παρακολούθησαν το θεατρικό έργο του Τουρκοκύπριου σκηνοθέτη/ηθοποιού Γιασάρ Έρσοϋ, “Κύπρος: Πικράθηκα στα Ελληνικά, Πληγώθηκα στα Τούρκικα”. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι εν μέσω μιας τόσο ταραχώδους εποχής, η αλυσίδα υπεραγορών Στάρλινγκ αλλάζει χέρια. Η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία, Cyprus United Retail Ltd. δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή έγινε με τη στήριξη του διοικητικού συμβουλίου της Capitalbank.

Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) με τίτλο “Ανησυχία για νομισματική κρίση” γράφει, επίσης, ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στη Τουρκία προκάλεσαν πολιτική αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα να επικρατήσει μια ανησυχία στις αγορές, η οποία προκάλεσε την πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες με τις συζύγους τους, παρακολούθησαν μαζί χθες στο βράδυ στη γενέτειρα τους Λεμεσό, το θεατρικό έργο “Κύπρος: Πικράθηκα στα Ελληνικά, Πληγώθηκα στα Τούρκικα”. Σε `άλλο θέμα αναφέρει ότι μια ομάδα φοιτητών της “παιδαγωγικής ακαδημίας” Ατατούρκ, πραγματοποίησε χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας, μπροστά από τη “βουλή” με αίτημα τους το “κράτος” να αναθεωρήσει την “εκπαιδευτική πολιτική” και να μην δώσει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο την άδεια για κατάρτιση εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έτρεχε η Πυροσβεστική: Κατοικίες «τυλίχθηκαν» στις φλόγες από αναμμένο καντήλι και κερί

Σήμερα η ένσταση Οδυσσέα στο αίτημα Σαββίδη για παύση του - Πολυσέλιδη η έκθεση

Εκστρατεία Αστυνομίας: Στους δρόμους για ελέγχους φορτηγών και λεωφορείων – Τι προνοεί η νομοθεσία

Βρέθηκε εκτός δρόμου, έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε όχημα - Τραυματίστηκαν 5 πρόσωπα - Η κατάσταση της υγείας τους  

Βίντεο που κόβει την ανάσα: Φορτηγό συγκρούεται με αυτοκίνητο και κρέμεται στο κενό από γέφυρα στις ΗΠΑ - Ο τρόμος της οδηγού

Μενίδι: «Όταν την είδα έβγαλα το μαχαίρι και άρχισα να την μαχαιρώνω» - Η κυνική ομολογία του δολοφόνου της 40χρονης - Βίντεο



Μεταναστευτικό: Τι συμφώνησαν στην Υπουργική Σύνοδο - Το ζήτημα της Συρίας

Μεταναστευτικό: Τι συμφώνησαν στην Υπουργική Σύνοδο - Το ζήτημα της Συρίας

Κοινή δήλωση εξέδωσαν οι χώρες που συμμετείχαν σήμερα στην Υπουργική Σύνοδο για το μεταναστευτικό και το ζήτημα της Συρίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top