ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την πρωτοβουλία για τη συνδεσιμότητα στο Συμβούλιο ο Καρούσος

Παρουσίασε την πρωτοβουλία για τη συνδεσιμότητα στο Συμβούλιο ο Καρούσος

Για την πρωτοβουλία της Κύπρου που οδήγησε στη Διακήρυξη για την Αεροπορική Συνδεσιμότητα ενημέρωσε την Πέμπτη το Συμβούλιο Μεταφορών της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Την πρωτοβουλία, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Μεταφορών τον Ιούνιο, στηρίζουν σήμερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, άλλα έντεκα κράτη μέλη: η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Μάλτα, η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία και η Σλοβακία.
 
Ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στα προβλήματα που προέκυψαν σε σχέση με τη συνδεσιμότητα ως αποτέλεσμα κυρίως της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και στις προκλήσεις που προκύπτουν μέσα από την πράσινη μετάβαση.  Επεσήμανε ότι μέσα από τη Διακήρυξη τίθεται η επιτακτική πλέον ανάγκη για εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που να είναι προς όφελος της Ενιαίας Αγοράς και της οικονομίας της Ένωσης γενικότερα αλλά και που να διασφαλίζει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των αερομεταφορών προς όφελος των πολιτών της ΕΕ.
 
Οι Υπουργοί προχώρησαν επίσης σε συζήτηση προσανατολισμού για με τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για βιώσιμες αεροπορικές μεταφορές και τη στήριξη της ανάπτυξης υποδομών εναλλακτικών καυσίμων.  Στην παρέμβασή του ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι η προσπάθεια απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές αναμένεται να αυξήσει τη βάση κόστους για τις αερομεταφορές εντός της ΕΕ, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα σε σχέση με τρίτες χώρες.
 
Αφού σημείωσε ότι νησιώτικα κράτη μέλη όπως η Κύπρος βασίζονται αποκλειστικά στις αεροπορικές μεταφορές τόσο για επιβάτες όσο και για φορτία, ο κ. Καρούσος πρόσθεσε ότι αναμφίβολα με την αύξηση των τιμών των καυσίμων, η αεροπορική συνδεσιμότητα που για ορισμένα κράτη μέλη είναι ήδη περιορισμένη, θα επηρεαστεί με αρνητικές επιπτώσεις για την ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών και την οικονομία γενικότερα.

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις σε σχέση με την προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων καυσίμων και καυσίμων χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών στις μεταφορές. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, η Κυβέρνηση έχει ήδη υιοθετήσει ένα φιλόδοξο εθνικό σχέδιο δράσης για την ηλεκτροκίνηση.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Καρούσος είχε κοινή συνάντηση με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας με τον Γάλλο Υπουργό Μεταφορών Jean-Baptiste Djebbari, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top