ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα - Πάνω από 400 οι υποψήφιοι

Βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα - Πάνω από 400 οι υποψήφιοι

Στις πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» της 23ης Ιανουαρίου στα κατεχόμενα, θα κατέλθουν υποψήφιοι 403 άτομα σε έξι «επαρχίες», όπως ανακοίνωσε το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα τις λίστες με τα ονόματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι 400 υποψήφιοι είναι των 8 πολιτικών κομμάτων και υπάρχουν μόνο τρεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Υπενθυμίζεται ότι η «βουλή» απαρτίζεται από 50 έδρες, 16 για την περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας, 13 για την Αμμόχωστο, 11 από φέτος για την Κερύνεια και 3 για την Μόρφου, ενώ 2 παραμένουν οι θέσεις για την Λεύκα.

Η «πρόεδρος» του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου», Ναρίν Σιεφίκ ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στην εκλογική διαδικασία θα είναι εμβολιασμένοι, αλλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι θα γίνει με τους ψηφοφόρους.

Ανακοίνωσε επίσης ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων είναι 203.183 ενώ στις τελευταίες «εκλογές», που ήταν οι «προεδρικές» ήταν 198.957.

Η κ. Σιεφίκ κάλεσε τον κόσμο να προσέλθει στην κάλπες στις 23 Ιανουαρίου, ενώ δημοσκοπήσεις δείχνουν τον αριθμό αυτών που δηλώνουν πως δεν θα πάνε να ψηφίσουν, υψηλό.

Ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην οριζόντια ψήφο. Ο ψηφοφόρος, δήλωσε, μπορεί να ψηφίσει το λιγότερο δύο κόμματα ή ένα κόμμα και έναν ανεξάρτητο υποψήφιο. Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν για την Λευκωσία από 9 έως 16 υποψηφίους συνολικά, στην Αμμόχωστο από 6 έως 13, Κερύνεια 5-11, Μόρφου 1-3, Τρίκωμο 2-5, Λεύκα 1-2. Στην οριζόντια ψηφοφορία, το ψηφοδέλτιο, δεν πρέπει να έχει λιγότερους από 23 ψήφους συνολικά, πρόσθεσε.

Τα πολιτικά κόμματα έχουν ήδη αρχίσει την προεκλογική τους εκστρατεία, παρά το γεγονός ότι επισήμως αυτή αρχίζει αύριο.

Η Ντετάι γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Φαΐζ Σουτζιούογλου, πρόεδρος του ΚΕΕ και «πρωθυπουργός», έχει πάρει το «πράσινο φως» από την Άγκυρα και αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι στις 10 Ιανουαρίου.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ΡΤΚ, έχει αυξήσει τους ρυθμούς του και προχωρεί σε επισκέψεις σε όλες τις πόλεις και σε χωριά για να προωθήσει τους υποψηφίους του. Αναφέρεται επίσης ότι το «συγκυβερνών» ΔΚ έχει θέσει ως στόχο το να είναι το τρίτο κόμμα στις «εκλογές» και διοργανώνει εκδηλώσεις παρουσίασης των υποψηφίων του ανά «επαρχία».

Η Ντετάι γράφει ότι στο κόμμα του Λαού υπάρχει απογοήτευση καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει το αναμενόμενο ενδιαφέρον από πλευράς ψηφοφόρων. Συζητείται ότι το ΚΛ μπορεί να πάρει ένα ποσοστό μεταξύ % και 9% και να μείνει με 3 «βουλευτές» μόνο.

Το ΚΚΔ, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, έχει αρχίσει την έντονη προεκλογική εκστρατεία, στο προπύργιό του, που είναι η Λευκωσία και από τις αντιδράσεις φαίνεται ότι «τα πρόσωπα χαμογελούν». Σημειώνει δε ότι η παρουσία στην προεκλογική του «δημάρχου» Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί, που προέρχεται από το κόμμα, του δίνει ώθηση.

Η Ντετάι γράφει επίσης ότι αναμένεται πως θα αυξηθούν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση οι οριζόντιες ψήφοι, ιδιαίτερα στις περιοχές Τρικώμου και Αμμοχώστου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top