ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύχες Ρώσου πρεσβη για λύση του Κυπριακού - «Είμαστε πάντα έτοιμοι να τείνουμε τη χείρα μας»

Εύχες Ρώσου πρεσβη για λύση του Κυπριακού - «Είμαστε πάντα έτοιμοι να τείνουμε τη χείρα μας»

Τη στήριξη της Μόσχας στον εν εξελίξει διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση μιας δίκαιης και βιώσιμης συνολικής διευθέτησης που θα σέβεται την κυριαρχία της χώρας και τα δικαιώματα Ε/κ και Τ/κ, εξέφρασε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Στάνισλαβ Οσάτσι.

Μιλώντας χθες βράδυ, κατά τη διάρκεια δεξίωσης στην Πρεσβεία της Ρωσίας, στη Λευκωσία, επ` ευκαιρία της ρωσικής εθνικής εορτής, ο κ. Οσάτσι ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, σύμφωνης με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Στην παρουσία του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου και του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Οσάτσι απευθύνθηκε προς τις δύο κοινότητες της Κύπρου, λέγοντας ότι αν χρειαστούν βοήθεια «είμαστε πάντα έτοιμοι να τείνουμε τη χείρα μας».

Επεσήμανε ότι το περιεχόμενο της λύσης εναπόκειται στους Κύπριους να το αποφασίσουν, με τη Μόσχα να παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά και να εύχεται την επίλυση της διένεξης.

Ο Πρέσβης ανέφερε εξάλλου στην ομιλία του ότι φέτος είναι η 55η επέτειος από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κάτι που σημείωσε αργότερα και ο Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι το γεγονός θα εορταστεί στην Κύπρο, στην παρουσία του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο κ. Οσάτσι αναφέρθηκε και στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στους εορτασμούς για την Ημέρα της Νίκης, τον περασμένο Μάιο στη Μόσχα, εκφράζοντας την βαθιά εκτίμηση της ρωσικής Κυβέρνησης τόσο για την παρουσία του, όσο και για την πολιτική ακεραιότητα του Προέδρου Αναστασιάδη.

Έκανε επίσης αναφορά στη συνάντηση των Προέδρων Αναστασιάδη και Πούτιν στη Μόσχα, λέγοντας ότι αποτελεί «απόδειξη ότι το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων είναι πολύ υψηλό».

Καταληκτικά, ο Πρέσβης αναφέρθηκε στο πολύπλοκο πολιτικό περιβάλλον και τις προκλήσεις σε Ευρώπη και αλλού, και εξέφρασε την ελπίδα «να επικρατήσει η κοινή λογική και να δούμε ειρήνη».

Λαμβάνοντας το λόγο ο Υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε την βαθιά εκτίμηση της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για τη θεμελιώδη στήριξη που παρέχει η Ρωσική Ομοσπονδία υπέρ μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο, υπό την ιδιότητά της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η Ρωσία δεν αποτελεί απλώς έναν πολύτιμο φίλο για την Κύπρο» είπε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι δεν θα δικαίωνε πλήρως τη Ρωσία ο χαρακτηρισμός του παραδοσιακού εταίρου της Κύπρου, που στηρίζει συστηματικά μια θέση αρχών στο Κυπριακό αλλά και τις προσπάθειες της Κύπρου για επίλυση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη την Κυβέρνηση και το λαό της Ρωσίας με την ευκαιρία της εθνικής τους εορτής, ενώ είπε ότι το πρώτο μισό του 2015 υπήρξε μια σημαίνουσα περίοδος για τις σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας, όπως φαίνεται και από μια σειρά επισκέψεων του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε επίσης στην 55η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι οι δεσμοί που δημιουργήθηκαν έφεραν Κύπριους και Ρώσους πιο κοντά.

Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί την Κύπρο αργότερα εντός του έτους, με αφορμή τους εορτασμούς της επετείου.

Ο Υπουργός παρατήρησε εξάλλου ότι η Κύπρος έχει καταστεί δεύτερο σπίτι για αρκετούς Ρώσους, προσθέτοντας ότι αυτό συνιστά «ψήφο εμπιστοσύνης» τόσο εκ μέρους της πολυάριθμης ρωσικής κοινότητας που κατοικεί στο νησί, όσο και εκ μέρους της ρωσικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Αναφέρθηκε τέλος στο ταραχώδες περιφερειακό περιβάλλον αλλά και σε κοινές προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία, για να παρατηρήσει ότι σε μια τόσο πολύπλοκη διεθνή σκηνή, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν μπορεί παρά να αποτελεί έναν απαραίτητο διεθνή εταίρο και ότι πρέπει να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης οι πρώην Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και Γιώργος Βασιλείου, αρχηγοί και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, ξένοι διπλωμάτες και άλλοι.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top